Lyssna Insia

Ædnan

Tre generationer samiska kvinnor i prisbelönt episkt drama

Plats: MB Dorotea

När: 4/11, kl: 19:00

Arrangör: Dorotea Musik o Riksteaterförening, Vuxenskolan

Kontakt: Roland Blomqvist, 070-638 76 68

I Ædnan får vi följa tre generationers samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om gruvor och reglerade älvar som beskär deras liv. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om de som söker sig till rötterna. Och de som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i detta storslagna drama.

Det rika persongalleriet skildras på scen av sex skådespelare. I en av rollerna ser vi Lene Cecilia Sparrok som debuterade 2016 som skådespelare i filmen Sameblod (biopremiär 2017). För sin roll fick hon 2018 ta emot Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. För regi står Malin Stenberg, bland annat uppmärksammad för Förklädd gud på Folkoperan 2018.

Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som belönades med Augustpriset 2018. Det här är en föreställning för alla sinnen, där språket, koreografin och musiken förstärker upplevelsen.


Čuovo golbma buolvva sáminissoniid ja sin eallima álgo 1900-logus otná áigái! Ovtta dain rollain neaktá Lene Cecilia Sparrok guhte oaččui 2018:s Guldbagge bálkkašumi buoremus nisson váldorolla ovddas Sameblod / Saemien vïrre filmmas. Linnea Axelsson’a August-bálkkašuvvon girji Ædnan lea čájálmasa vuođđun.

Medverkande
Per Burell
Nina Fex
Vincent Grahl
Kristin Solberg
Lene Cecilia Sparrok
Paul Ol Jona Utsi
Konstnärligt team
Originalverk: Ædnan av Linnea Axelsson
Dramatisering: Irena Kraus, Malin Stenberg
Översättning/Textning: Dat Fal till nordsamiska
Regi: Malin Stenberg
Scenografi/Kostym: Helga Bumsch
Komposition: Magnus Stinnerbom
Koreografi: Dorte Olesen
Ljusdesign/Ljuddesign: Emanuel Arvanitis
Mask: Cais-Marie Björnlod
Producent
Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter"

 

 

 

Uppdaterad den 24 september 2020

Kalender