Lyssna Insia

Hillevi

I en sann och fascinerande berättarföreställning lär vi känna fiolspelkvinnan Hillevi Öberg från Medelpad som levde som musiker i en tid då kvinnan i alla avseenden förväntades stå i mannens skugga

Plats: MB Dorotea

När: 20/10, kl: 19:00

Arrangör: Dorotea Musik o Riksteaterförening, ABF

Kontakt: Roland Blomqvist, 070-638 76 68

Hillevi Öberg, fiolspelkvinnan från Medelpad. Emma Ahlberg Ek och Hilleviensemblen berättar den sanna och fascinerande historien om Hillevi Öberg – fiolspelkvinnan från Medelpad som redan vid 18 års ålder bestämde sig för att fullt ut förverkliga sig själv som musiker i en tid och en värld där kvinnan i alla avseenden förväntades stå i mannens skugga. Via spelmanstävlingar i Sverige och musikakademi i Tyskland hamnade hon så småningom i Boden som biografviolinist och sedan i Kiruna som stumfilmsmusiker och innehavare av ett musikkonditori.

En notis från en spelmanstävling i Sundsvall 1916 satte Emma på spåret och efter många efterforskningar lyckades Emma Ahlberg Ek återskapa Hillevis fantastiska livsöde. Hillevis historia vävs på ett naturligt sätt ihop med hennes egna polskor samt Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.

Historien om Hillevis liv väcker tankar om alla bortglömda kvinnliga föregångare inom musiken och konsten. Kvinnor som, trots att de är svåra att upptäcka i historiedimman, ändå har funnits där och lagt grunden för de som nu kommer efter.

Emma Ahlberg Ek
Emma Ahlberg Ek är en av landets mest etablerade folkmusiker och medverkar i ett flertal grupper och sammanhang. Emma är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar. I övrigt kan hon ses med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Folk All-in Band och Lars Bygdén m fl. Sedan 2016 har hon turnerat med sin egen folkmusikaliska musik- och berättarföreställning om fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Ett forskningsarbete som ledde till en konstnärlig hyllning med berättande och nyskriven musik blandat med Hillevis musik. Föreställningen har kritikerrosats och fått varma hyllningar där den spelats, bl.a på Urkult, Umefolk, Live i P2 Världen och Västernorrlandsturné.

Uppdaterad den 24 september 2020

Kalender