Lyssna Insia

WAO

Folkmusikgruppen WAO (Wilho Akseli Ollikainen) har tagit som sin uppgift att sprida visor och dikter av sångaren och poeten Vilho Ollikainen (1934-98) från byn Ullatti i Norrbotten.

Plats: MB Dorotea

När: 8/10, kl: 19:00

Arrangör: Dorotea Musik o Riksteaterförening, Vuxenskolan

Kontakt: Roland Blomqvist, 070-638 76 68

Vilho var ursprungligen från finska Savolax men kom som yngling till Sverige. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Utrustad med kassettbandspelare och skrivmaskin diktade, kommenterade och liksom bloggade han sina upplevelser och reflektioner decennier innan ordet blogg var uppfunnet. Han skapade ständigt, närmast maniskt, och han använde också konsten som medicin mot sina inre demoner.

WAO
Medlemmarna i WAO, som består av musikanter från JP Nyströms, JORD och JPP, har alla på olika sätt inspirerats och berörts av Vilho Ollikainens konstnärskap. Ur Vilhos efterlämnade och mycket rika material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska har WAO hämtat sin repertoar som 2017 även resulterat i bandets första CD-skiva ”Maailma on hullu / Världen är galen”.

 

Uppdaterad den 24 september 2020

Kalender