Kostenheten

Kostenheten ingår i kommunens teknik- och serviceavdelning. Inom enheten är vi totalt 17 anställda som tillhandahåller god, näringsriktig och anpassad mat för alla åldrar och kulturer i kommunens olika verksamheter. Mat och välbefinnande hänger ihop, därför har kostenheten en stor uppgift att fylla i verksamheterna. Kostenheten består av två produktionskök och två mottagningskök.

Maten i äldreomsorgen, vården, skolan och förskolan

Bergvattengårdens kök tillagar mat till äldreomsorgen, akutvårdsavdelningen samt lunchmat till hemtjänstens matlådor och dagcenter.

Bergvattengården har även en matsal dit man är välkommen att äta. Pensionärer med bistånd betalar idag 73kr för lunchen, övriga pensionärer och anhöriga betalar 97kr och måste beställa lunchen senast 9.00 den aktuella dagen.

Lunch serveras klockan 12.00 och består av huvudrätt med tillbehör, smör & bröd, dryck samt efterrätt.

Middag serveras klockan 16.30 och består av enklare huvudrätt med tillbehör, smör & bröd samt dryck.

Strandenskolans kök tillagar mat till våra två mottagningskök inom förskolan, elever från 6 års till årskurs 9 samt frukost och mellanmål till fritids. Lunchen består av huvudrätt, salladsbuffé, smör & bröd och ekologisk mjölk eller vatten. Förskolorna Nyckelpigan och Smulan ansvarar för frukost, sallad och mellanmål samt tar emot och portionerar lunchmaten. Även på Risbäcks fjällskola finns ett kök.

Vill du få hemleverans av mat?

För den som har behov finns möjlighet att ansöka om matdistribution av kommunens biståndshandläggare. Hemtjänsten levererar efter bistånd kalla märkta matlådor från köket som innehåller dagens lunch till en kostnad av 52kr.

Kontakta oss

Kostchef 072-227 70 93

Måltidspersonal på

Strandenskolan 0942-140 97, 072-717 21 37

Bergvattengården 0942-141 45

Förskolan Nyckelpigan 0942-141 10

Förskolan Smulan 0942-141 18

Den värdefulla måltiden

Bra måltider ger nöjda matgäster och stolt personal. Måltiderna i förskola och skola ger alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa. Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. Måltiderna har också goda möjligheter att främja bra matvanor och en sund inställning till mat.

Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.

Inom omsorg och vård kan måltiden bidra till god livskvalitet, bevarande av funktionsförmåga och ett snabbare tillfrisknande vid sjukdom. Måltiderna är inte bara grundläggande för att förebygga undernäring, sjukdom och ohälsa − måltidens sociala funktion är minst lika viktig. Måltiden kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet.

Uppdaterad den 20 maj 2021

Kostenheten

Kostchef
Marie Jansson Andersson
Telefon: 0942 - 141 45
marie.jansson-andersson@dorotea.se

Köken
Förskolan Smulan
Telefon: 0942 - 141 18

Förskolan Nyckelpigan
Telefon: 0942 - 141 10

Strandenskolans kök
Telefon: 0942 - 140 97

Bergvattengårdens kök
Telefon: 0942 - 141 45