Räddningstjänst

Räddningstjänstens huvuduppgifter är att förebygga och förhindra bränder samt andra olyckor, som kan leda till en räddningsinsats.

Målsättningen är att minska och begränsa antalet olyckor och därför har den förebyggande verksamheten en allt viktigare roll.

Räddningstjänsten i Dorotea består av en beredskapsstyrka om 2 brandförmän och 4 brandmän. Under normala förhållanden har vi den styrkan tillgänglig dygnet runt – året runt (24/7/365). I Dorotea finns en räddningschef på heltid.

I Borgafjäll finns ett räddningsvärn bestående av 8-12 man med fri inryckning. Där har vi inte möjlighet att ha samma beredskap som i Dorotea tätort.

Samverkan

Vi har samverkan i regionen med Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele kommuner, Räddningssamverkan R10 (RSR10). Där vi bland annat har en gemensam räddningschef i beredskap och två yttre chefer i beredskap. Vi samverkar även med Jämtlands räddningstjänstförbund, där de bistår Dorotea i området mellan Norråker och Harrsjö och vi bistår i områdena runt Hoting och Storjola.

Vi värnar om din och andras säkerhet och har till uppgift att hjälpa till när dina egna resurser inte räcker till vid en olyckshändelse.

Uppdaterad den 9 juli 2020

Bli deltidsbrandman

Vill du ha en arbetsplats med spännande utmaningar, hjälpa människor att känna sig trygga i sin vardag - rädda liv - rädda egendom med mera?

Tycker du att brandmannayrket verkar intressant?

Vill du vara med och förstärka deltidskåren i Dorotea nu när vi behöver fler?

Vi söker både kvinnor och män och eftersom det är ett mansdominerat yrke vill vi gärna att fler kvinnor söker.

Som deltidsbrandman blir du en tillgång i säkerhetsarbetet på din arbetsplats.

Läs mer om yrket på blideltidsbrandman.nu

Mer information

DinSäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson.

DinSäkerhet.se

Svenska Röda korset ger ytterligare råd och tillhandahåller utbildningar i första hjälpen samt utbildningar i kris- och medmänskligt stöd - ring 0521-27 78 66.

Svenska Röda korset

Räddningstjänsten

Räddningschef
Lars Rydstedt
Telefon: 0942 - 141 64
lars.rydstedt@dorotea.se