Lyssna Insia

Personporträtt

Vill du lära känna våra medarbetare närmare?

På denna sida kommer vi presentera en kortare intervju så kallat personporträtt av våra medarbetare.

Namn: Wajahat Ali
Ålder: 33
Bor i: 
Dorotea 
Familj: 
Fru och barn

Wajahat är född och uppvuxen i Pakistan. Han har en kandidatexamen i företagsekonomi. Efter sina studier fick han ett val av sina föräldrar att vidareutbilda sig antingen i Sverige eller i Australien. Valet föll då på Sverige. Wajahat visste inget om Sverige, knappt var det låg. Men han bestämde sig för att flytta till Umeå för att läsa sin magisterexamen. När han anlände till Sverige fick han en liten chock.

- Det var väldigt kallt säger Wajahat. När jag åkte från Pakistan var det 28 plusgrader och när jag landade i Sverige möttes jag av 5 grader.

Det var även på Universitetet i Umeå som Wajahat träffade sin fru. Efter avslutade studier provade han på lite olika jobb, bland annat som arbetsledare på McDonalds. 2016 fick han jobb i Vilhelmina som handläggare på ekonomiskt bistånd, fast längtan efter att få jobba med siffror och ekonomi blev för stor, och han valde då att söka jobbet som ekonom i Dorotea.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Ingen dag är den andra lik. Det finns både utmaningar och möjligheter säger Wajahat. Ekonomienheten fungerar som en stödfunktion till kommunens verksamheter, så det kan komma frågor och funderingar gällande allt från budget, utfall, prognoser med mera.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste är mina trevliga arbetskamrater. Vi är en liten ekonomienhet här i Dorotea och det är viktigt att vi har bra förståelse för varandras arbetssituationer och försöker hjälpa samt peppa varandra.

- Som tur är, har jag kollegor som har alla dessa egenskaper som krävs för att arbetsmiljön ska bli riktigt bra säger Wajahat.

Intressen?  Favoritmat? Motto i livet?
Resa och spela cricket. Allt nästan.  Den var svår, får återkomma.

 


Namn: Karin Råghall
Ålder: 37 år
Bor i: Dorotea
Familj: Partner i Umeå

Karin är uppvuxen i Nälden i Jämtland. Där hittade man henne oftast ute på skidor, både utförs och på tur. Även fotbollen låg Karin varmt om hjärtat. När hon inte utövade sport hittade man Karin med näsan i en bok. Idag jobbar hon som förste bibliotekarie på biblioteket i Dorotea. Karin har en bakgrund som journalist och webbredaktör, vilket hon jobbade med under ett antal år i Stockholm. Hon var bland annat med och startade den digitala nyhetstidningen Feministiskt Perspektiv.

Men längtan norrut blev till slut för stor och hon sa upp sig från sitt dåvarande jobb och flyttade till Umeå. I samma veva började hon fundera på att byta yrkesbana. Det var svårt att få en trygg anställning som journalist. Karin har alltid haft ett stort intresse för skrivande och läsning, vilket var en av anledningarna till att hon sökte sig till bibliotekarieyrket.

Hur känns det att börja jobba i Dorotea?
– Det känns bra! Jag har en rolig tjänst där jag har stor möjlighet att påverka och ta egna initiativ. Det är också härligt att äntligen bo närmare fjällvärlden igen, säger Karin.

Hon har redan varit upp och testat backarna i Borgafjäll och ser fram emot att lära känna omgivningarna runt Dorotea.

Vad tror du kommer vara det roligaste/den största utmaningen med jobbet?
– En av de roligaste – och mest utmanande – sakerna är att få fler att upptäcka och använda biblioteket. Vi har böcker och tidningar på många språk, och hjälper gärna till att visa hur man använder datorer, appar och lånar e-böcker eller e-ljudböcker. Vi ordnar även aktiviteter, inom den närmsta tiden har vi till exempel Baby på bibblan, en kväll med samiska boktips och en föreläsning om västerbottnisk folktro. Vi ska även starta en regnbågshylla där vi lyfter fram böcker och andra medier med ett hbtq-perspektiv.

– Största utmaningen är nog att inse att vi inte kan göra allt vi vill, till exempel ta hit spännande författare, då vi har begränsat med pengar och personal.

Karin och resten av personalen har precis startat ett Instagramkonto där de ger boktips och inblickar i vad som händer på biblioteket. Ni hittar det under namnet @doroteabibliotek

Snabba frågor

Intressen? Favoritmat? Motto i livet?
Åka skidor och snowboard, läsa, skriva, vandra i skog eller fjäll och föreningsengagemang av olika slag. Får man säga kaffe? Jag tycker Sara Lidman har formulerat det kort och koncist: Lev!

 


Namn: Tommy Oliversson
Ålder: Snart 57 år
Bor i: Fågelberget
Familjhar en storasyster som bor i Lövberga.

Tommy arbetar som fastighetsskötare åt tekniska enheten. Han är född och uppvuxen i Fågelberget och har bott där i stort sett hela sitt liv. Idag är han den tredje generationen som bor i huset. Innan Tommy började jobba som fastighetsskötare provade han på lite olika yrken.

På gymnasiet gick han verkstadsteknisk linje, där fick de lära sig allt från svarvning till svetsning inom den tyngre industrin. Redan som 14 åring började Tommy jobba och under några år planterade han skog som senare övergick till skogsröjning. Strax innan han fyllde 18 år började han jobba på Emballage, där var han i totalt 19,5 års tid. Han har även hunnit prova på att jobba inom bilinredning och husvagnstillverkning.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Ingen dag är den andra lik, som fastighetsskötare kan alla dagar se olika ut beroende på vad som händer. Ena dagen kan det vara avloppsstopp och nästa dag grävning för exempelvis en vattenläcka. Tommy är en väldigt alltiallo och har ett väldigt brett kunnande. Under två dagar i veckan jobbar han på Dorotea återvinningscentral.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste är att man får träffa mycket folk säger Tommy. Tommy är en väldigt social person och har lätt att handskas med folk. Men så var det inte när han var yngre, då var han väldigt blyg. Men det har försvunnit nu när jag blivit äldre säger Tommy.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Tommy tycker om att dansa och att baka bröd. Han har även ett stort bilintresse och äger en fin gul Mustang.

Han tycker om det mesta men stekt fläsk med löksås är det bästa Tommy vet. 

Hans motto i livet är att sprida glädje, men önskedrömmen är att vinna på lotto säger Tommy med ett stort leende.

 


Namn:  Emil Blomberg
Ålder:  
25
Bor i:   
Dorotea/Umeå
Familj:
 Sambo

Emil är uppvuxen i Lycksele, men hade som de flesta 20-åringar ett driv av att upptäcka andra ställen och flyttade därför till Lund för att studera ekonomi med inriktning mot redovisning. Offentlig sektor har alltid varit ett intressant område för Emil, vilket senare blev hans examensarbete där han forskade om effektiv resursfördelning i grundskolan. Väl i hamn med arbetet flyttade Emil till Hong Kong för att studera ledarskap i ett halvår på HKUST. Efter 6 månader i Hongkongs storstadsstress saknade han lugnet från Norrlands inland, vilket ledde till att han flyttade hem till inlandet igen. Emil blev erbjuden jobb som utvecklingsstrateg i Norsjö kommun där han fram tills idag jobbat med ekonomi och långsiktiga utvecklingsfrågor. Vid sidan av sitt dagliga arbete har han även varit deltidsbrandman.

Att få arbeta som strateg i Norsjö blev en chans för Emil att få arbeta praktiskt med offentlig ekonomi och dessutom få ledarskapserfarenhet. När jag såg chansen att ta på mig en full ledarroll inom ekonomiområdet tvekade jag inte att söka mig till att bli ekonomichef i Dorotea säger Emil.

Hur känns det att börja jobba i Dorotea?
Det känns väldigt spännande. Dorotea kommun är en relativt liten organisation, vilket innebär korta beslutsvägar och därmed stor potential till snabba förbättringar. I en liten organisation är varje individ viktig och det känns kul att kunna påverka. Dessutom har alla personer jag har haft kontakt med varit väldigt välkomnande och jag ser fram emot att börja arbeta för Dorotea säger Emil.

Vad tror du kommer vara det roligaste/den största utmaningen med jobbet?
Det roligaste med jobbet kommer nog vara att vara en del i Doroteas utveckling, vara länken mellan politiken och medborgarna för att verkställa beslut och skapa ett bättre samhälle. Att jobba för ett modernt och levande inland säger Emil.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Emil är intresserad av språk och resor. Han kan prata kinesiska på en hyfsad nivå och jobbar på att bli bättre. Emil är även en frekvent badhusbesökare då han föredrar simning som träningsform, men allra bäst trivs Emil nog hemma i soffan med en intressant bok.

Borta bra men hemma bäst säger man väl. Hur många främmande maträtter Emil än testat på finns det inget som slår helt vanlig palt. Man är kapabel till så mycket mer än man tror, så man ska inte vara rädd för att gå ur sin ”comfort zone”. Flytta till andra sidan jorden. Lämna skrivbordet och testa på att jobba som brandman. Det blir kul, och även om det inte var kul så är man i alla fall en erfarenhet rikare!

 

 


Namn: Eva Pettersson
Ålder: 46 år
Bor i: Karbäcken, Tåsjö
Familj: Hundarna Speja och Aksa.

Eva arbetar på IT-enheten i Dorotea, hon kommer från Tåsjö men har bott på flera olika ställen genom åren, bland annat i Nyland, Östersund och Tyskland där hon jobbade som hästskötare/lärling i travstall. Väl hemma i Sverige satte sig Eva i skolbänken igen under 4 år på Umeå universitet där Eva utbildade sig till miljö- och hälsoskyddsinspektör. I Dorotea har hon tidigare arbetat på miljöenheten och Tekniska enheten. Det var intresset för it och it-frågor som gjorde att hon tog chansen och sökte jobbet som it-strateg 2015.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Det är högt och lågt. Vi är en väldigt liten it-enhet och även supportavdelning för kommunens verksamheter säger Eva. Supporten till användare består oftast i att hjälpa till med problemlösning i olika system, felsökning när något inte fungerar som det ska. De driftar även kommunens serverpark och sköter uppdateringar av servrar och olika verksamhetssystem. I rollen som IT-strateg sitter Eva med i en rad arbetsgrupper, där GDPR, Digitaliseringsgruppen och eSamverkan med övriga Västerbottenskommuner kanske är de mest framträdande just nu. De håller även på att starta upp arbetet med att byta kommunens växel till en betydligt modernare lösning än den de har idag.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste är nog att det är så brett, även om det kan vara det mest påfrestande också många gånger säger Eva. Att få vara en del av olika verksamheters utveckling känns mycket tillfredsställande. Eva tycker om förändringar som innebär att man kan arbeta smartare och effektivare och där man kan ägna mer tid till våra medborgare, brukare och kunder istället för administrativa sysslor.  

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet
Hundarna, såklart. Fritiden tillbringar hon helst hemma eller ute i naturen, gärna lyssnandes på ett härligt hardrev. Allätare. Speciellt mat tillagad ute över öppen eld. Har man inte provat så vet man inte. Och man kan inte säga att man inte kan om man inte har provat.

 


Bild på Jannice Jonsson 

Namn: Jannice Jonsson
Ålder: Fyller 35 år i år
Bor i: Avaträsk
Familj: Sambo

Jannice jobbar som barn och ungdomsbibliotekarie på biblioteket i Dorotea, hon kommer från Svanabyn, längst upp i backen. I hennes jobb ingår bland annat att jobba mot skolan och barnavårdscentralen. Jannice har jobbat på biblioteket sen hösten 2012. Redan i unga år var hon en bokmal. Så det var inte otippat att hon ramlade in på det här yrket. Efter gymnasiet flyttade hon ganska omgående till Umeå för att komma underfund med vad hon ville bli när hon blev stor. Hon började plugga och har idag en fil.kandidatexamen i bibliotek och informationsvetenskap. Efter cirka 10 år i Umeå började hon fundera på att flytta hem till Dorotea. Anledningen till det var för att få ett “lättare” liv. Hon var trött på att det skulle ta så stor del av dagen att ta sig till och från jobbet, sen längtade hon även tillbaka till familjen.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Många tror att det är väldigt lugnt att jobba på biblioteket. Men Jannice har klassbesök från skolan nästan varje dag allt från förskoleklass till mellanstadiet. Högstadiet kommer lite mer sporadiskt säger hon. När klassen är på besök försöker Jannice att finnas där för eleverna men också vägleda eleverna och lärarna för att hitta bra böcker. Det gäller att hitta rätt nivå på böcker säger Jannice. Efter klassbesöken måste det ställas i ordning, det är viktigt att alla böcker/media kommer på rätt ställe. Hon beställer även böcker på löpande band under året, ungefär 1-2 ggr i månaden som ska registreras i systemet, stämplas och chippas. Utöver detta planerar hon även in annan verksamhet, som exempelvis baby på bibblan. Hon ställer också upp på föräldramöten med skolan, där hon informerar om hjälpmedel för de som har lässvårigheter. I hennes jobb ingår även att planera in aktiviteter för barn på lov och sommarlov. Sist och inte minst så jobbar Jannice också i informationsdisken.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste med jobbet är mötena med barnen säger Jannice. Att få följa barnen genom åren, se dem utvecklas men även att få lära känna barnen.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Musik, Jannice älskar musik och är även väldigt populärkultur intresserad,
hon försöker gå mycket på bio.

Jannice gillar det mesta. Men det bästa hon vet är att få testa nya maträtter.

Det var en svår fråga säger Jannice, men mitt motto är nog att ta tillvara på dagen!

 

Uppdaterad den 18 juni 2019