Lyssna Insia

Personporträtt

Vill du lära känna våra medarbetare närmare?

På denna sida kommer vi presentera en kortare intervju så kallat personporträtt av våra medarbetare.

emil andersson

Namn:  Emil Andersson
Ålder:   42 år
Bor i:   
Dorotea och Gysinge
Familj:
 Hunden Assa

Emil kommer från Valbo utanför Gävle. När han var liten drömde han om att en dag bli bonde och valde då inriktning naturbruk på gymnasiet. Men efter avslutade studier insåg Emil att det inte var bonde han ville bli, men trots det har han ett brinnande intresse för lantbruk och landsbygd. Emil vill att hela Sverige ska leva!

Under åren 2002–2007 drev han företaget Personssons bussar i Gävle tillsammans med sina föräldrar. Där fick han jobba med allt från skolskjutsar till att anordna melodifestivalturer. Han själv körde inte buss utan jobbade som koordinator och styrde upp rutterna med mera.

Efter åren på Perssons buss började Emil jobba som näringslivsutvecklare åt Gävle kommun, jobbet var en projektanställning på ett år. När projektet tog slut sökte han tjänsten som partiombudsman för nya moderaterna. Det innebar en hel del arbete med att styra upp kampanjer m.m. men inget arbete med själva politiken.

Emil valde sedan att flytta ned till Varberg för kärlekens skull och jobbade under de första två åren åt Farmatjänst. Först inom bemanning och sedan som arbetsledare innan han fick förfrågan om ett styrelseuppdrag. Men längtan norrut växte större och Emil såg några annonser som näringslivsutvecklare och valde då att söka sig till Dorotea.

Hur känns det att börja jobba i Dorotea?
Jag har bara varit här i några dagar, men första intrycket är bra säger Emil.

Vad tror du kommer vara det roligaste/den största utmaningen med jobbet?
Att vi tillsammans kan få till en bra kommunikation. Näringslivet och kommunen är beroende av varandra.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet
Företagande, landsbygd, att hela Sverige ska leva är ett stort intresse, lantbruk och hans bästa vän Assa, en 5 årig Welsh springer spaniel. Sen tycker Emil om att resa och stort hästintresse med inriktning på ridsporten.

Husmanskost, rotmos och fläsklägg. Lax i alla dess former och sen är en god wallenbergare är aldrig fel.

 

Från ord till handling!

 Namn: Tommy Oliversson
Ålder: Snart 57 år
Bor i: Fågelberget
Familjhar en storasyster som bor i Lövberga.

Tommy arbetar som fastighetsskötare åt tekniska enheten. Han är född och uppvuxen i Fågelberget och har bott där i stort sett hela sitt liv. Idag är han den tredje generationen som bor i huset. Innan Tommy började jobba som fastighetsskötare provade han på lite olika yrken.

På gymnasiet gick han verkstadsteknisk linje, där fick de lära sig allt från svarvning till svetsning inom den tyngre industrin. Redan som 14 åring började Tommy jobba och under några år planterade han skog som senare övergick till skogsröjning. Strax innan han fyllde 18 år började han jobba på Emballage, där var han i totalt 19,5 års tid. Han har även hunnit prova på att jobba inom bilinredning och husvagnstillverkning.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Ingen dag är den andra lik, som fastighetsskötare kan alla dagar se olika ut beroende på vad som händer. Ena dagen kan det vara avloppsstopp och nästa dag grävning för exempelvis en vattenläcka. Tommy är en väldigt alltiallo och har ett väldigt brett kunnande. Under två dagar i veckan jobbar han på Dorotea återvinningscentral.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste är att man får träffa mycket folk säger Tommy. Tommy är en väldigt social person och har lätt att handskas med folk. Men så var det inte när han var yngre, då var han väldigt blyg. Men det har försvunnit nu när jag blivit äldre säger Tommy.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Tommy tycker om att dansa och att baka bröd. Han har även ett stort bilintresse och äger en fin gul Mustang.

Han tycker om det mesta men stekt fläsk med löksås är det bästa Tommy vet. 

Hans motto i livet är att sprida glädje, men önskedrömmen är att vinna på lotto säger Tommy med ett stort leende.

 


Namn:  Emil Blomberg
Ålder:  
25
Bor i:   
Dorotea/Umeå
Familj:
 Sambo

Emil är uppvuxen i Lycksele, men hade som de flesta 20-åringar ett driv av att upptäcka andra ställen och flyttade därför till Lund för att studera ekonomi med inriktning mot redovisning. Offentlig sektor har alltid varit ett intressant område för Emil, vilket senare blev hans examensarbete där han forskade om effektiv resursfördelning i grundskolan. Väl i hamn med arbetet flyttade Emil till Hong Kong för att studera ledarskap i ett halvår på HKUST. Efter 6 månader i Hongkongs storstadsstress saknade han lugnet från Norrlands inland, vilket ledde till att han flyttade hem till inlandet igen. Emil blev erbjuden jobb som utvecklingsstrateg i Norsjö kommun där han fram tills idag jobbat med ekonomi och långsiktiga utvecklingsfrågor. Vid sidan av sitt dagliga arbete har han även varit deltidsbrandman.

Att få arbeta som strateg i Norsjö blev en chans för Emil att få arbeta praktiskt med offentlig ekonomi och dessutom få ledarskapserfarenhet. När jag såg chansen att ta på mig en full ledarroll inom ekonomiområdet tvekade jag inte att söka mig till att bli ekonomichef i Dorotea säger Emil.

Hur känns det att börja jobba i Dorotea?
Det känns väldigt spännande. Dorotea kommun är en relativt liten organisation, vilket innebär korta beslutsvägar och därmed stor potential till snabba förbättringar. I en liten organisation är varje individ viktig och det känns kul att kunna påverka. Dessutom har alla personer jag har haft kontakt med varit väldigt välkomnande och jag ser fram emot att börja arbeta för Dorotea säger Emil.

Vad tror du kommer vara det roligaste/den största utmaningen med jobbet?
Det roligaste med jobbet kommer nog vara att vara en del i Doroteas utveckling, vara länken mellan politiken och medborgarna för att verkställa beslut och skapa ett bättre samhälle. Att jobba för ett modernt och levande inland säger Emil.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Emil är intresserad av språk och resor. Han kan prata kinesiska på en hyfsad nivå och jobbar på att bli bättre. Emil är även en frekvent badhusbesökare då han föredrar simning som träningsform, men allra bäst trivs Emil nog hemma i soffan med en intressant bok.

Borta bra men hemma bäst säger man väl. Hur många främmande maträtter Emil än testat på finns det inget som slår helt vanlig palt. Man är kapabel till så mycket mer än man tror, så man ska inte vara rädd för att gå ur sin ”comfort zone”. Flytta till andra sidan jorden. Lämna skrivbordet och testa på att jobba som brandman. Det blir kul, och även om det inte var kul så är man i alla fall en erfarenhet rikare!

 

 


Namn: Eva Pettersson
Ålder: 46 år
Bor i: Karbäcken, Tåsjö
Familj: Hundarna Speja och Aksa.

Eva arbetar på IT-enheten i Dorotea, hon kommer från Tåsjö men har bott på flera olika ställen genom åren, bland annat i Nyland, Östersund och Tyskland där hon jobbade som hästskötare/lärling i travstall. Väl hemma i Sverige satte sig Eva i skolbänken igen under 4 år på Umeå universitet där Eva utbildade sig till miljö- och hälsoskyddsinspektör. I Dorotea har hon tidigare arbetat på miljöenheten och Tekniska enheten. Det var intresset för it och it-frågor som gjorde att hon tog chansen och sökte jobbet som it-strateg 2015.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Det är högt och lågt. Vi är en väldigt liten it-enhet och även supportavdelning för kommunens verksamheter säger Eva. Supporten till användare består oftast i att hjälpa till med problemlösning i olika system, felsökning när något inte fungerar som det ska. De driftar även kommunens serverpark och sköter uppdateringar av servrar och olika verksamhetssystem. I rollen som IT-strateg sitter Eva med i en rad arbetsgrupper, där GDPR, Digitaliseringsgruppen och eSamverkan med övriga Västerbottenskommuner kanske är de mest framträdande just nu. De håller även på att starta upp arbetet med att byta kommunens växel till en betydligt modernare lösning än den de har idag.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste är nog att det är så brett, även om det kan vara det mest påfrestande också många gånger säger Eva. Att få vara en del av olika verksamheters utveckling känns mycket tillfredsställande. Eva tycker om förändringar som innebär att man kan arbeta smartare och effektivare och där man kan ägna mer tid till våra medborgare, brukare och kunder istället för administrativa sysslor.  

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet
Hundarna, såklart. Fritiden tillbringar hon helst hemma eller ute i naturen, gärna lyssnandes på ett härligt hardrev. Allätare. Speciellt mat tillagad ute över öppen eld. Har man inte provat så vet man inte. Och man kan inte säga att man inte kan om man inte har provat.

 


Bild på Jannice Jonsson 

Namn: Jannice Jonsson
Ålder: Fyller 35 år i år
Bor i: Avaträsk
Familj: Sambo

Jannice jobbar som barn och ungdomsbibliotekarie på biblioteket i Dorotea, hon kommer från Svanabyn, längst upp i backen. I hennes jobb ingår bland annat att jobba mot skolan och barnavårdscentralen. Jannice har jobbat på biblioteket sen hösten 2012. Redan i unga år var hon en bokmal. Så det var inte otippat att hon ramlade in på det här yrket. Efter gymnasiet flyttade hon ganska omgående till Umeå för att komma underfund med vad hon ville bli när hon blev stor. Hon började plugga och har idag en fil.kandidatexamen i bibliotek och informationsvetenskap. Efter cirka 10 år i Umeå började hon fundera på att flytta hem till Dorotea. Anledningen till det var för att få ett “lättare” liv. Hon var trött på att det skulle ta så stor del av dagen att ta sig till och från jobbet, sen längtade hon även tillbaka till familjen.

Hur kan vanlig dag på jobbet se ut?
Många tror att det är väldigt lugnt att jobba på biblioteket. Men Jannice har klassbesök från skolan nästan varje dag allt från förskoleklass till mellanstadiet. Högstadiet kommer lite mer sporadiskt säger hon. När klassen är på besök försöker Jannice att finnas där för eleverna men också vägleda eleverna och lärarna för att hitta bra böcker. Det gäller att hitta rätt nivå på böcker säger Jannice. Efter klassbesöken måste det ställas i ordning, det är viktigt att alla böcker/media kommer på rätt ställe. Hon beställer även böcker på löpande band under året, ungefär 1-2 ggr i månaden som ska registreras i systemet, stämplas och chippas. Utöver detta planerar hon även in annan verksamhet, som exempelvis baby på bibblan. Hon ställer också upp på föräldramöten med skolan, där hon informerar om hjälpmedel för de som har lässvårigheter. I hennes jobb ingår även att planera in aktiviteter för barn på lov och sommarlov. Sist och inte minst så jobbar Jannice också i informationsdisken.

Vad är roligast/det bästa med jobbet?
Det roligaste med jobbet är mötena med barnen säger Jannice. Att få följa barnen genom åren, se dem utvecklas men även att få lära känna barnen.

Snabba frågor

Intressen Favoritmat Motto i livet

Musik, Jannice älskar musik och är även väldigt populärkultur intresserad,
hon försöker gå mycket på bio.

Jannice gillar det mesta. Men det bästa hon vet är att få testa nya maträtter.

Det var en svår fråga säger Jannice, men mitt motto är nog att ta tillvara på dagen!

 

Uppdaterad den 16 januari 2019