Lyssna Insia

Företagsbesök

Torsdagen den 17/5 var nya kommunalrådet Gaby, kommunchefen och affärscoachen ute på två företagsbesök. 

Första stoppet var hos Marike och hennes hantverksbod. När man svänger upp på gårdsplanen slås man av den vidsträckta utsikt hon har över Bergvattensjön, samhället och bort mot bergen vid horisonten.

Inne i butiken finns ett unikt utbud av nordiska designer. Marike vill satsa på hållbarhet och hon handplockar sina leverantörer som gärna får vara mindre i stället för storskaliga. Hon säljer även egna produkter under namnet Adilsdotter: egengjorda tenntrådsarmband, hemmagjord sylt och blåbärspulver.

I april firade Marike ett-årsjubileum. Tankarna på att starta hantverksboden har legat och grott i cirka 25 år och för ett år sedan gjorde hon slag i saken, tog hjälp av affärscoachen och startade egen verksamhet. Idag ångrar hon det inte. Innan hon startade hantverksboden jobbade hon på bland annat turistbyrån och hembygdsområdet och erfarenheten från turistbranschen kommer väl till pass nu när hon har besökare från praktiskt taget hela världen.

Marike går just nu i planerna på att utöka företaget genom att starta en webshop för att nå ut bredare. Hon finns även på facebook och har där fått stort genomslag.

 

Vi besökte även Anders ”Gnuggen” Engström på Engströms bil och husvagnsservice. När vi kom till verkstaden var det full fart, det var rutor som byttes, husvagnar som servas, telefonen ringde oavbrutet och folk kommer in.

Anders startade företaget 2010. Idag har han 2 anställda och planerar att anställa ytterligare en. Det svåra är att hitta folk med rätt utbildning. Han har därför börjat titta på de som precis gått ur skolan och är uppdaterade inom det senaste. Hänger man inte med i utvecklingen är det svårt att jobba i den här branschen då bilarna blir mer och mer digitaliserade säger Anders.

Idag servar och lagar de det mesta inom husvagnar, husbilar och bilar. Trycket är högt just nu på husvagnar där alla vill ha dem i ordning inför sommarsemestern. Han håller även på att titta på möjligheterna till att bli en auktoriserad FIAT verkstad för att bland annat kunna samarbeta med ett annat lokalt företag.

De håller idag på med en ny kundentré på andra sidan huset för att kunderna ska slippa gå igenom verkstaden när de kommer dit. Han kollar också på möjligheterna att köpa in en ny lyft för större husbilar. Husbilar är framtiden säger Anders.

Innan Anders startade eget jobbade han som bilmekaniker åt ett annat företag men han har också jobbat på industri samt kört traktor.

Idag har de kunder från alla möjliga kommuner och arbetsdagarna kan bli väldigt långa periodvis.

Vi tackar Marike och Anders för ett intressant besök!


Igår tisdagen den 24 april var kommunchefen och affärscoachen ute på företagsbesök. Denna gång träffade de Marie på 44:ans kläder, Björn på Ålrajt och Tony på Dorotea Motor och Allservice.

Första stoppet var hos Marie Östman på 44:ans kläder, här hittar du kläder för alla smaker och storlekar, utbudet är väldigt varierat och Marie försöker anpassa innehållet efter säsong och förfrågan. Idag känner Marie att hon har ett väldigt bra utbud i butiken.

Marie är född och uppvuxen i Norråker men har bott i Dorotea (Månsberg) i lite mer än 30 år. Själva butiken 44:an har funnits sen år 2005, men det var år 2015 som Marie och hennes sambo Göran tog över butiken.

Marie säljer inte bara kläder lokalt i Dorotea, hon åker även omkring på närliggande orter så som exempel Ramsele, Hammerdal, Åsele med flera, när tiden finns. Hon får även in förfrågningar från andra orter.

Marie jobbar även mycket med sociala medier för att synas bredare. En av svårigheterna för Marie och 44:an är att konkurrera med dagens näthandel. Idag handlar många online och allra helst tjejer runt 20 års ålder säger Marie. Utöver detta försöker Marie även anordna diverse arrangemang för att nå ut, hon brukar till exempel köra modevisningar på våren och hösten där hon även bjuder in andra företag som vill visa upp sig och sina produkter.

Marie brinner verkligen för det här och ser positivt på framtiden. Hennes dröm är att få anställa en till i butiken och eventuellt kunna utöka på ett eller annat sätt.

Andra stoppet var hos Björn Holmgren på Ålrajt. Björn startade tillsammans med sin bror Bosse upp företaget år 1999 men hade redan sen 1997 hållit på med detta som en hobby vid sidan av sitt vardagsjobb. Grundtanken som Björn hade när han startade upp företaget var att inrikta sig mot internet, vilket år 1999 inte har exploderat ännu. Björn är i grunden maskiningenjör. När Björn startade upp företaget var de 3 anställda och hade kunder spridda i hela Sverige. Alla 3 jobbade med programmering där de byggde upp hemsidor och även drev en webportal liknande dagens ”byt bil” där det såldes begagnade husvagnar. Idag ångrar Björn att han inte vågade lite mer under de åren, allt hade kunnat se annorlunda ut säger han. Idag har de en liten del kvar av internetbiten men de söker inga nya kunder inom det.

Efter att de hade varit igång i ungefär ett år fick de möjligheten att jobba med ett bredbandprojekt som handlade om utbyggnaden av bredbandsnätet i Dorotea kommun. De hade då endast projektledningen och ingen fysiks grävning. Allt eftersom jobbet med projektledningen pågick fick de mer insyn i branschen och valde då att inrikta sig mer mot entreprenörssidan. Idag bygger Ålrajt fibernät lite här och var i Västerbotten och Jämtland. Ålrajt sköter även utbyggnaden av fibernätet i Dorotea. Här liksom i Åsele sköter man även drift, underhåll och felavhjälpning. De har även beredskap 24 timmar per dygn.

Bredbandsutbyggnaden ute i byarna har varit de roligaste som finns säger Björn. Alla har varit väldigt positiva och hjälpsamma. Jag har aldrig sett så många traktorer och fyrhjulingar på en och samma plats någon gång säger Björn samtidigt som han ler.

Tredje stoppet var hos Tony Gahlin på Dorotea Motor och Allservice. Hos Tony kan du både köpa och serva dina småmaskiner och cyklar, till exempel skotrar, gräsklippare, snöslungor, motor- och röjsågar, cyklar med mera. Han säljer även en del fritidsartiklar som till exempel jakt- och fritidskläder.

Tidigare har han även sålt Artic Cat men det gör han inte längre utan nu har han valt att vara främst auktoriserad serviceverkstad. - Lokalen jag har idag är inte helt anpassad för både verkstad och försäljning säger Tony.

Tony har skruvat i olika maskiner i större delen av sitt liv men karriären började inte direkt inom den branschen. När Tony gick ut grundskolan insåg hans föräldrar att han var väldigt skoltrött och inte hade motivation att plugga vidare så Tony började då jobba på Dorotea Emballage tillsammans med sin pappa. Hans intresse för att skruva i motorer och maskiner fortsatte däremot på hans fritid. Efter Dorotea Emballage provade Tony på lite olika yrken innan han fick han jobb som reparatör på en skoterverkstad. Efter att ha jobbat där under en period så bestämde sig Tony för att starta eget. Idag har Tony hållit på i cirka 30 år med att reparera skotrar och andra småmaskiner.

Tony startade Dorotea motor och allservice 1997 hemma i sitt garage. Efter en tid flyttade han till de lokaler där Dorotea Värme idag håller till. I november 2008 flyttade företaget till en ny lokal som ligger efter Storgatan i Dorotea (Fd. Edmans Plåt). Han har idag en anställd på halvtid. Utöver jobbet i verkstaden har Tony även skött om vaktmästeriet på ett av Doroteas större företag under 10 års tid. Tony är även deltidsbrandman sedan 1983.

Vi tackar våra företagare för 3 lärorika och roliga möten!


Företagsbesök Borgafjäll

Torsdagen den 1 mars åkte kommunchefen, affärscoachen och byggnadsinspektören upp till Borgafjäll i strålande solsken för att träffa företagare.

Första stoppet var på företaget Snowcamp som ägs av Johanna och Johnny. De tog över Idet i september 2015 och gav det ett nytt namn, Borgafjäll Snowcamp. Att Johanna och Johnny köpte Idet i Borgafjäll var en ren slump, Johnny skulle egentligen köpa en fyrhjuling av de gamla ägarna och Johanna var där för att prata med dem angående detta. Men istället började de snacka om försäljning av Idet och några dagar senare hade Johanna och Johnny bestämt sig, de köpte Idet. Redan då insåg de att det fanns hur mycket som helst som behövde åtgärdas.

Idag har Johnny och Johanna 5 anställda plus extra personal, de har även husvagnsplatser, 12 stugor, 1 lägenhet och en storstuga till uthyrning. En hel del som Snowcamp gör är också mer en service än något som de faktiskt tjänar pengar på. Bensinstationen som de har på campingen är ett exempel.

Trots att de har haft en del motgångar ser de positivt på framtiden och kommer fortsätta att utveckla Snowcamp men de ser även möjligheter att utveckla hela Borgafjäll som destination.

Något som de ser som ett problem idag är personalboende, det är svårt att få tag i boende att hyra till sin personal.

Andra stoppet var hos Tony på 69° Nord. 69°Nord har nu inför säsongen 2018 bytt ägare och de som fått äran att förvärva och vidareutveckla denna anläggning av de förra ägarna Magnus och Veronica, heter Tony Lundin och HG Lindström. 

69° Nord är idag ett litet företag i Borgafjäll med en bred verksamhet. Företaget startade år 2007, då erbjöds enbart aktiviteter och skidutrustning. Men sedan hösten 2009 har de vuxit och kan nu erbjuda flertalet aktiviteter, sportutrustning, restaurang med fullständiga rättigheter och boende i Borgafjällen, och i dag kan 69°Nord erbjuda ett mer komplett utbud.

Vårt mål är att på ett säkert och spännande sätt dela med oss av den fantastiska naturen i området säger Tony. 69° Nord är även aktivitetsaktör i Borgafjäll, och med tillgång till både catski och skotrar kan de erbjuda verkligt exklusiva turer i ett magnifikt fjällområde. Idag är 69° Nord ensamma i Sverige att kunna erbjuda Catski.  

Tony säger att de har kommit igång bra. Han visar statistik på antalet incheckningar i liftsystemet och det visar tydligt att trenden går åt rätt håll, vilket är otroligt roligt för Borgafjälls utveckling säger Tony. Idag bor han i Stockholm men skulle inte ha något emot att flytta till Borgafjäll permanent säger han. Deras målsättning är att få igång en året runt verksamhet. Tony berättar att 69° Nord är fullbokade på valborg för första gången i deras historia.

Tredje stoppet var hos Anna-Karin på Ica Nära Borgafjällens lanthandel. Idag är de utöver en butik även ombud för: Apoteksvaror, Bussgods, DHL, Systembolaget, Frimärken, Svenska Spel. Här kan man också köpa fiskekort och jaktkort för både Västerbotten och Jämtland. De har även ett bra utbud av specialvaror som tändstift, leksaker, husgeråd, biltillbehör med mera.

Anna-Karin har ägt Ica Borgafjäll sedan 1999. Hon berättar att det har varit lite kämpigt vissa stunder bland annat med stor personalomsättning. Även Anna-Karin påpekar att det är svårt att hitta personalboenden för de som vill jobba och bo i Borgafjäll. Anna-Karin har idag 2 heltidsanställda och 2 på halvtid. Hon kan också se en stigande trend i Borgafjäll, sedan Anna-Karin tog över Ica har omsättningen 10 dubblats.

Under 2018 har Anna-Karin planer på att bygga ut och om butiken. Vi ska bland annat bygga ett större lagerutrymme men även skapa mer plats i butiken säger Anna-Karin.

Sista stoppet var hos Anders och Sara på Skicenter. De tog över verksamheten år 2007 och har sedan dess kontinuerligt utökat verksamheten. Ribban för deras framtidsplaner har de lagt riktigt högt. Borgafjäll som fjällort växer så det knakar, och då gäller det verkligen att vi hänger med i svängarna säger Anders.

Bland annat. så har de under 2016 utfört en större utbyggnad av deras Restaurang/Pub. Skicenters restaurang/pub/skiduthyrning ligger mitt i skidbacken på Avasjö sidan och rymmer efter deras utbyggnad 150 sittande personer.

Utöver restaurangen och skid/skoteruthyrningen har de även en skidshop där man kan handla allt från handskar till tröjor.

Vi tackar våra företagare för trevliga möten!

 


Torsdagen den 15 februari har kommunchefen och affärscoachen varit ut och träffat ytterligare två företag som håller till på industriområdet i Dorotea.
 
Det första företaget de besökte var Bewi. På Bewi tillverkas bland annat EPS isolering, kantelement och fiskelådor. Dorotea fabriken är Sveriges nordligaste fabrik. Bewi har norska ägare och förvärvade fabriken i Dorotea år 2013 som då hette AC Cellplast AB.
 
I Dorotea är det Adrian Nilsson som är arbetsledare, han tillträde tjänsten 2014. Idag har Bewi 7 anställda varav 1 kvinna och 6 män. Tidigare har det varit väldigt säsongsbetonat och personalstyrkan har fått anpassats därefter men nu känns läget stabilare säger Adrian och förhoppningen finns istället att de ska kunna utöka personalstyrkan inför sommaren.
 
Andra företaget som de besökte var hos Axner Hahlin och Lajksjömon Energi & Miljö ab.
 
Axner har varit egenföretagare praktiskt taget hela sitt liv som han själv säger. Innan han startade Lajksjömon Energi var han jordbrukare med bland annat mjölkkreaturer. Tidigare hade Axner även ett sågverk men idag är hans huvudsakliga syssla att leverera värme, förädla spån till briketter samt skogsavverkning. Tidigare skapade Axner briketterna själva men idag köper han in de volymer som behövs. Värmeanläggningen som värmer större delar av industriområdet har Axner byggt själv. Idag har Axner 2 anställda utöver han själv, de jobbar huvudsakligen ute i skogen. Axners motto här i livet är "Det finns inget som är omöjligt, det tar bara lite längre tid"
 
Vi tackar våra företagare för två trevliga möten!

Torsdagen den 8 februari var det dags för ett nytt företagsbesök, denna gång besökte kommunchefen, kommunalrådet samt affärscoachen företaget Norrmodul som har sin verksamhet ute på industriområdet i Dorotea.

Företaget ägs av Sören Granberg, Simone Granberg samt Johan Granberg. De köpte verksamheten år 2005 och är idag 4 anställda i Dorotea men har sätet i Umeå där de idag har 5 anställda.

Norrmodul tillverkar skyddsinklädnader och bilinredning till fordon, de bygger om hantverksbilar, lätta lastbilar, monterar belysning, alkolås med mera. Delarna för inredningen till fordonen tillverkas på fabriken i Dorotea och skickas sedan till Umeå för montering. Företaget bygger om cirka 400 bilar per år. De tillverkar även satser som man själv kan montera i bilarna, och under förra året tillverkade de cirka 5000 satser som de skickade ut.Att ta fram en digitalritning för dessa fordon är en ganska omfattande procedur säger Sören. Detta görs av Simone idag. Efter att en ritning tagits fram skapas en prototyp för att se att allt passar i den nya bilmodellen. Ibland finns inte bilmodellerna i Sverige berättar Sören, utan en gång var de tvungna att åka till Tyskland för att mäta upp den nya bilmodellen innan de kunde börja tillverka prototypen. För att underlätta detta arbete med framtagning av digitala ritningar håller de på att kolla över en ny mätutrustning för att kunna mäta bilen digitalt.

Norrmodul har även haft en byggverksamhet som de avvecklade under förra året.

Vi tackar Sören för ett trevligt besök!


 

Torsdagen den 1/2 var kommunchefen, tekniska chefen, kommunalrådet samt affärscoachen ute och besökte några företagare på industriområdet i Dorotea.

Första stoppet var hos NSD Maskin & Slip AB. Företaget drivs av bröderna Simon och Daniel Näslund. Deras verksamhet startade 2013 som enskildfirma och kallades då Näslunds slipservice men med växande kundunderlag och en mycket snabb utveckling så ombildades företaget 2016 till NSD Maskin & Slip AB.

På företagsbesöket idag berättar Simon och Daniel att de börjar vara i behov av en större lokal inför en eventuell expansion av företaget, där de blandannat är i behov av en lagerlokal.
De ser positivt på framtiden, de vill utvecklas och bli större, med fler anställda samt bredare arbetsradie, vilket är idag ca 60 mil.

Första steget för NSD maskin & slip blir att anställa en ny men Simon ser möjligheter att växa ännu mer inom en 5 års period.

Andra stoppet var hos Xtreme Loggers där Britt-Inger ekonomiansvarig tog emot oss, tyvärr hade Sören ägaren av företaget fastnat i en transport och kunde inte delta i mötet.


Xtreme loggers startades år 2005 och har idag 6 anställda utöver Sören och Britt-Inger. 

Britt-Inger berättar att det har varit en tufft resa för dem men med facit i hand var det rätt beslut att starta företaget. De har ett gäng helt underbara medarbetare som verkligen gör ett kanonjobb där ute säger hon. Hon själv skulle aldrig våga vara ute i mörket helt ensam som dessa grabbar oftast är, vare sig mörker eller kyla stoppar dem från att jobba. Det är en tuff bransch att jobba i. Få förstår hur avancerat yrket egentligen är att köra exempelvis skördare.

Denna bransch handlar inte bara om att producera det gäller även att göra rätt säger Britt-Inger.

Vi Tackar våra företagare för två otroligt givande möten!

Uppdaterad den 3 mars 2020