Företagsbesök

Här skriver vi om de företagsbesök näringslivsenheten gör tillsammans med kommunledningen.

Företagsbesök april 2021

SoliferPolar AB

Vi hade nöjet att ha ett digitalt företagsbesök på SoliferPolar. Gabriel, Olli, Greger, Staffan och Hanna fick träffa SoliferPolars VD Tony Ekström. SoliferPolar tillverkar husvagnar och företaget är med sina 93 anställda Doroteas största privata arbetsgivare.

SoliferPolar utmärker sig genom att vara den enda husvagnstillverkare som testar varje enskild vagn de producerar i en klimatkammare, för att kvalitetssäkra dem och se att de till exempel inte har något vattenläckage någonstans. Det är bara ett fåtal vagnar per år som behöver rättas till, men det är värdefullt att fånga upp felen tidigt så att de kan hitta orsaken och inte tillverka fler vagnar med samma problem.

– 2020 var ett märkligt år, berättar Tony. Normalt är försäljningen bra under vår och höst men under våren 2020 fick vi inga ordrar alls, så vi var tvungna att välja mellan att permittera personal eller chansa på att bygga lager inför framtiden. Vi valde att chansa på att behålla personalen och fortsätta producera. Det visade sig vara ett bra beslut, för från och med sommaren och framåt har vi haft en extrem orderingång. Under 2020 byggde vi totalt 452 husvagnar under 2020 men sålde 620 vagnar. I november 2020 hade vi sålt slut på den årsmodell som sträcker sig till juli 2021. När pandemin slog till i våras ledde det också till stora materialförseningar. Inköp gjorde ett hästjobb med att hela tiden säkra material, så fabriken behövde inte stänga ned. Det är fortfarande en del leveransproblem eftersom det globala containerflödet är rubbat, men än så länge har företaget god materialförsörjning.

Tony berättar vidare att de inte vill skala upp produktionen för snabbt men att de siktar på att i höst öka sin produktionstakt till 650 vagnar per år i stället för den nuvarande kapaciteten på 450 vagnar per år. Redan nu har de ökat sin produktionstakt med 15 procent nu enbart genom effektivisering och förbättring, vilket ökar marginalförsäljningen. Genom nya återförsäljare och en ökande marknadsandel känner sig Tony trygg i att SoliferPolar kan upprätthålla en större försäljning. Produktionsökningen har också lett till att företaget kommer att anställa fler montörer till hösten.

Vi tackar för ett trevligt möte och ser fram emot att få komma på ett fysiskt besök när pandemin är över!

Fotograf: Andreas Nilsson

Företagsbesök juli 2020

Olli, Staffan, Simon och Gabriel står och dricker kaffe och pratar i garaget som håller på att byggas

Sydporten Transport AB

Staffan, Olli, Gabriel och Hanna fick i somras förmånen att träffa Simon Karlsson som driver Sydporten Transport AB. Vi träffades ute vid garaget som han håller på att bygga vid Storbergets industriområde. Tidigare har Simon hyrt garage men han väljer nu att bygga ett eget eftersom det kommer att utgöra en mer ändamålsenlig lokal för hans verksamhet.

– Jag bygger garaget privat men kommer hyra ut det till företaget, berättar Simon när vi står och beundrar stommen till garaget. Utsidan kommer bli klar i år och insidan nästa år, och garaget kommer rymma tre bilar.

Simon började köra taxi för sin pappa som drev verksamheten i 36 år. För fem år sedan tog Simon över den första bilen och sedan dess har det rullat på. Hans företag är en del av taxisamordningen i Dorotea som består av tre olika taxibolag. Under våren har Simon haft beredskap på den specialbyggda taxi som skjutsar patienter med covid-19, men tack och lov har bilen knappt behövt användas.

Vi tackar så mycket för ett trevligt och inspirerande besök! Det har varit så roligt att se garaget växa fram under sommaren.

Anders och Annelie bygger en stuga

Mårtenssons Allservice AB

Greger, Olli och Gabriel fick nöjet att träffa ett av våra fantastiska företag som bedriver verksamhet i byarna utanför Dorotea. I detta fall träffade vi mångsysslarna Anders och Annelie Mårtensson som driver Mårtenssons Allservice AB.

Allt startade 1986 då Anders "var tokig nog att börja köra taxi", som han säger med glimten i ögat. Efter det har verksamheten utökats med traktorer, grävare och lastbilar, så i dagsläget är företaget en entreprenör som har många ben att stå på och kan hjälpa till med allt från grävningar till persontransporter och plogning med mera.

I dagsläget sköter Anders bland annat plogning och reparationer av vindkraftsparken i Bliekevare och Annelie sköter stora delar av skolskjutsarna i området Rajastrand-Högland-Risbäck och Borgafjäll.

När vi träffade dem denna soliga dag så var det nedmontering av stuga som stod på schemat.
Vi tackar så mycket för den trevliga pratstunden och önskar dem en fortsatt fin tid framöver!

Tre män står och samtalar i Svenska Tälts stativavdelning.

Svenska tält

En blåsig onsdag hälsade Staffan, Greger, Hanna och Gabriel på hos Svenska Tält för att se deras nya lokaler nere på Järnvägsgatan. Tidigare har sömnadsavdelningen och kontoret legat i samma byggnad, medan stativavdelningen och lagret har legat i en annan lokal. Sedan i våras finns allt under samma tak vilket har underlättat enormt för verksamheten.
– Det är som natt och dag, säger Stig Berg som är VD för företaget. Efter semestern ska vi renovera kontoren också.

Stig tog över verksamheten från Polar 1983 och nu är Svenska Tält ett familjeföretag med hans fru Mirja och deras döttrar Anne, Eeva och Leena i styrelsen. De har cirka 20 anställda i dagsläget och producerar förtält till husvagnar, både åt SoliferPolar och andra märken. Vi fick en guidad tur runt i de nya och de gamla lokalerna och det var verkligen intressant att få inblick i de olika faserna av tälttillverkning: allt från rörkapning till mattvävning.

Coronapandemin har slagit hårt mot vissa näringar och företag. Dock har Svenska Tält i stället ökat sin omsättning från tälten med cirka 20 % i år jämfört med i fjol. Stig säger att det tydligt märks att folk satsar på husvagnar med tält för sina ”hemestrar”. På marknaden är det stor konkurrens, men Svenska Tält är kända för att ha högklassig service med gott bemötande och snabba svars- och leveranstider. Det är utan tvekan något som gör stor skillnad!

Vi tackar för ett riktigt intressant besök och ser fram emot att följa Svenska Tälts resa framöver!


Fyra män står i den gamla sågen och lyssnar på Torbjörn Tegnander.

Westél/Lappland Network Services AB

Den första juli besökte Gabriel, Staffan, Greger och Hanna Westél/Lappland Network Services AB som drivs av Torbjörn Tegnander. Han guidade oss runt den gamla sågen, som han köpte 2016 och nu håller på att renovera.

När Torbjörn tog över sågen var den i sådant skick att det inte var möjligt att fortsätta driva den. Därför står det nu högst på hans prioriteringslista att få byggnaden tömd på maskiner för att göra plats för hans verksamhet. Det är fascinerande att gå omkring i de väldiga utrymmena och föreställa sig hur de såg ut under sågens glansdagar, men minst lika fascinerande är det att föreställa sig alla de olika verksamheter som skulle kunna inrymmas i lokalen i framtiden.

– Jag kommer snart att flytta ned butiken hit, berättar Torbjörn. Det faller sig naturligt nu när jag har tagit över gasdepån från Olssons Glas och Bygg. Det kommer att bli skönt att ha allt samlat också.
Till att börja med kommer butiken ligga i en barack bredvid spiltorna men när sågen är mer iordningställd kommer butiken att få flytta in i byggnaden. 

Torbjörn har dock inte bara planer för området för egen del. Redan nu hyr han ut spiltor och torkar till både privatpersoner och företag, och tanken är att utöka uthyrningen så småningom.

Vi tackar så mycket för ett spännande besök! Det kommer verkligen bli roligt att se det gamla sågområdet leva upp igen!


Företagsbesök juni 2020

Paret Markusson står tillsammans med Greger, Gabriel och Staffan framför en av företagets bussar. Bussen har en målning av en ren som står framför Borgahällan.

Marcussons buss

En solig onsdag den 24/6 besökte Gabriel, Greger, Staffan och Hanna Marcussons Buss och Däckservice, som drivs av Lasse och Elisabeth Markusson. De visade sin verksamhet på Storbergets industriområde. Vi fick en trevlig rundtur i garaget och tittade bland annat på den enorma biltvätt som behövs för att tvätta en fullstor buss.

Bussföretaget har verkat i Dorotea sedan sent 70-tal och på 90-talet utvidgade de verksamheten med däckservice.
– Vi valde att börja med däckservice eftersom det kompletterar busstrafiken på ett bra sätt, berättar Elisabeth Markusson. Det är väldigt smidigt att kunna byta däck på hemmaplan.

I nuläget har företaget 6 bussar och 4 fast anställda, med 2 – 3 extrapersonal. De kör både på uppdrag och linjetrafik, och nyss vann de en 10-årig upphandling som innebär att de kommer köra skolskjutsarna i Dorotea. Trots en del förluster i samband på grund av pandemin ser de ljust på framtiden och håller på att förnya sin fordonspark.
– Det allra roligaste med jobbet är att få träffa folk, slår Lasse Marcusson fast.

Vi tackar för ett spännande och givande besök och ser fram emot att komma tillbaka!


Lovisa står framför sin butik tillsammans med Staffan, Greger och Gabriel.

Wiks lanthandel

Gabriel, Greger, Staffan och Hanna tog en tur till Lajksjö för att besöka Wiks lanthandel, butiken som med sitt unika sortiment har blivit ett utflyktsmål i egen rätt.
I vår tog Lovisa Berg över lanthandeln. Hon har arbetat på butiken sedan 2011 och blev tillfrågad om att ta över verksamheten när den förra ägaren Ulla-Britta Wik började känna sig redo för pension.
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att gå till jobbet, säger Lovisa. Jag ville verkligen att butiken skulle finnas kvar, och på den vägen var det.

Under våren har butiken ökat sin utkörning markant i och med pandemin. Lovisa tror att många äldre som har börjat få varor utkörda kommer fortsätta vilja det, även om restriktionerna hävs.
– Det är verkligen kul att vi kan serva våra kunder på det här sättet.

Men fler utkörningar är inte den enda nyheten hos Wiks. Genom stöd från Länsstyrelsen har de byggt ett nytt kylrum och kommer i höst byta alla diskar och golvet i butiken. Senare kommer de även att dra in bergvärme och byta ut alla armaturer till energisnåla LED-lampor.

Vad är då den största utmaningen inför framtiden? Ja, det är att fortsätta hålla Wiks varusortiment inom rimliga begränsningar.
– Man vill ju ha allt, skrattar Lovisa. Vi försöker fundera ut vad folk kan behöva och vilja ha, men samtidigt kan vi inte ha ett lager som är hur stort som helst.

Det var verkligen inspirerande att träffa Lovisa och höra om hennes passion för butiken och kunderna, och hennes planer för framtiden. Vi tackar för ett positivt möte och ser fram emot att följa Wiks lanthandels resa framöver.


Jimmy och Linda står tillsammans med Greger och Staffan på en solig gräsmatta. De ser glada ut.

Lajksjö texel och biobränsle

Greger, Staffan och Gabriel fick i mitten av juni 2020 nöjet att träffa Jimmy och Linda som driver Lajksjö Texel & Biobränslen. Det var en fantastiskt vacker dag som visade upp Mon i Lajksjö från sin allra bästa sida! I coronatider väljer vi att träffas utomhus i så stor utsträckning som möjligt och denna dag bjöd på ett otroligt solsken och ett gästvänligt bemötande 😊

Jimmy talade om att de tillverkar briketter som levereras till bränsleanläggningar i närområdet men att de för några år sedan bestämde sig för att även starta uppfödning av Texelfår.

De har nu varit igång med uppfödningen i 2 år och har i dagsläget 63 får. De räknar med att nå sitt mål om cirka 250 – 300 får om tre år. De har ett otroligt fint läge och en lagård som rymmer uppemot 800 får, så några år bör de klara sig innan en utbyggnation måste till. Vi ser fram emot ett nytt möte framöver då vi förhoppningsvis får se att deras planer gått i uppfyllelse!


Företagsbesök 2018

Torsdagen den 17/5 2018 var nya kommunalrådet Gaby, kommunchefen och affärscoachen ute på två företagsbesök. 

Första stoppet var hos Marike och hennes hantverksbod. När man svänger upp på gårdsplanen slås man av den vidsträckta utsikt hon har över Bergvattensjön, samhället och bort mot bergen vid horisonten.

Inne i butiken finns ett unikt utbud av nordiska designer. Marike vill satsa på hållbarhet och hon handplockar sina leverantörer som gärna får vara mindre i stället för storskaliga. Hon säljer även egna produkter under namnet Adilsdotter: egengjorda tenntrådsarmband, hemmagjord sylt och blåbärspulver.

I april firade Marike ett-årsjubileum. Tankarna på att starta hantverksboden har legat och grott i cirka 25 år. För ett år sedan gjorde hon slag i saken, tog hjälp av affärscoachen och startade egen verksamhet. Idag ångrar hon det inte. Innan hon startade hantverksboden jobbade hon på bland annat turistbyrån och hembygdsområdet. Erfarenheten från turistbranschen kommer väl till pass nu när hon har besökare från praktiskt taget hela världen.

Marike går just nu i planerna på att utöka företaget genom att starta en webshop för att nå ut bredare. Hon finns även på facebook och har där fått stort genomslag.


Vi besökte även Anders ”Gnuggen” Engström på Engströms bil och husvagnsservice. När vi kom till verkstaden var det full fart, det var rutor som byttes, husvagnar som servas, telefonen ringde oavbrutet och folk kommer in.

Anders startade företaget 2010. Idag har han 2 anställda och planerar att anställa ytterligare en. Det svåra är att hitta folk med rätt utbildning. Han har därför börjat titta på de som precis gått ur skolan och är uppdaterade inom det senaste. Hänger man inte med i utvecklingen är det svårt att jobba i den här branschen då bilarna blir mer och mer digitaliserade säger Anders.

Idag servar och lagar de det mesta inom husvagnar, husbilar och bilar. Trycket är högt just nu på husvagnar där alla vill ha dem i ordning inför sommarsemestern. Han håller även på att titta på möjligheterna till att bli en auktoriserad FIAT-verkstad för att bland annat kunna samarbeta med ett annat lokalt företag.

De håller idag på med en ny kundentré på andra sidan huset för att kunderna ska slippa gå igenom verkstaden när de kommer dit. Han kollar också på möjligheterna att köpa in en ny lyft för större husbilar. Husbilar är framtiden säger Anders.

Innan Anders startade eget jobbade han som bilmekaniker åt ett annat företag men han har också jobbat på industri samt kört traktor.

Idag har de kunder från alla möjliga kommuner och arbetsdagarna kan bli väldigt långa periodvis.

Vi tackar Marike och Anders för ett intressant besök!


Tisdagen den 24 april 2018 var kommunchefen och affärscoachen ute på företagsbesök. Denna gång träffade de Marie på 44:ans kläder, Björn på Ålrajt och Tony på Dorotea Motor och Allservice.

Första stoppet var hos Marie Östman på 44:ans kläder. Här hittar du kläder för alla smaker och storlekar, utbudet är väldigt varierat och Marie försöker anpassa innehållet efter säsong och förfrågan. Idag känner Marie att hon har ett väldigt bra utbud i butiken.

Marie är född och uppvuxen i Norråker men har bott i Dorotea (Månsberg) i lite mer än 30 år. Själva butiken 44:an har funnits sen år 2005, men det var år 2015 som Marie och hennes sambo Göran tog över butiken.

Marie säljer inte bara kläder lokalt i Dorotea. Hon åker även omkring på närliggande orter så som exempel Ramsele, Hammerdal, Åsele med flera, när tiden finns. Hon får även in förfrågningar från andra orter.

Marie jobbar även mycket med sociala medier för att synas bredare. En av svårigheterna för Marie och 44:an är att konkurrera med dagens näthandel. Idag handlar många online och allra helst tjejer runt 20 års ålder säger Marie. Utöver detta försöker Marie även anordna olika arrangemang för att nå ut. Hon brukar till exempel köra modevisningar på våren och hösten där hon även bjuder in andra företag som vill visa upp sig och sina produkter.

Marie brinner verkligen för det här och ser positivt på framtiden. Hennes dröm är att få anställa en till i butiken och eventuellt kunna utöka på ett eller annat sätt.


Andra stoppet var hos Björn Holmgren på Ålrajt. Björn startade tillsammans med sin bror Bosse upp företaget år 1999 men hade redan sen 1997 hållit på med detta som en hobby vid sidan av sitt vardagsjobb. Grundtanken som Björn hade när han startade upp företaget var att inrikta sig mot internet, vilket år 1999 inte har exploderat ännu. Björn är i grunden maskiningenjör. När Björn startade upp företaget var de 3 anställda och hade kunder spridda i hela Sverige. Alla 3 jobbade med programmering där de byggde upp hemsidor och även drev en webportal liknande dagens ”byt bil” där det såldes begagnade husvagnar. Idag ångrar Björn att han inte vågade lite mer under de åren, allt hade kunnat se annorlunda ut säger han. Idag har de en liten del kvar av internetbiten men de söker inga nya kunder inom det.

Efter att de hade varit igång i ungefär ett år fick de möjligheten att jobba med ett bredbandprojekt som handlade om utbyggnaden av bredbandsnätet i Dorotea kommun. De hade då endast projektledningen och ingen fysiks grävning. Allt eftersom jobbet med projektledningen pågick fick de mer insyn i branschen och valde då att inrikta sig mer mot entreprenörssidan. Idag bygger Ålrajt fibernät lite här och var i Västerbotten och Jämtland. Ålrajt sköter även utbyggnaden av fibernätet i Dorotea. Här liksom i Åsele sköter man även drift, underhåll och felavhjälpning. De har även beredskap 24 timmar per dygn.

Bredbandsutbyggnaden ute i byarna har varit de roligaste som finns säger Björn. Alla har varit väldigt positiva och hjälpsamma. Jag har aldrig sett så många traktorer och fyrhjulingar på en och samma plats någon gång säger Björn samtidigt som han ler.


Tredje stoppet var hos Tony Gahlin på Dorotea Motor och Allservice. Hos Tony kan du både köpa och serva dina småmaskiner och cyklar, till exempel skotrar, gräsklippare, snöslungor, motor- och röjsågar med mera. Han säljer även en del fritidsartiklar som till exempel jakt- och fritidskläder.

Tidigare har han även sålt Arctic Cat men det gör han inte längre utan nu har han valt att vara främst auktoriserad serviceverkstad.
- Lokalen jag har idag är inte helt anpassad för både verkstad och försäljning, säger Tony.

Tony har skruvat i olika maskiner i större delen av sitt liv men karriären började inte direkt inom den branschen. När Tony gick ut grundskolan insåg hans föräldrar att han var väldigt skoltrött och inte hade motivation att plugga vidare. Därför började Tony jobba på Dorotea Emballage tillsammans med sin pappa. Hans intresse för att skruva i motorer och maskiner fortsatte däremot på hans fritid. Efter Dorotea Emballage provade Tony på lite olika yrken innan han fick han jobb som reparatör på en skoterverkstad. Efter att ha jobbat där under en period så bestämde sig Tony för att starta eget. Idag har Tony hållit på i cirka 30 år med att reparera skotrar och andra småmaskiner.

Tony startade Dorotea motor och allservice 1997 hemma i sitt garage. Efter en tid flyttade han till de lokaler där Dorotea Värme idag håller till. I november 2008 flyttade företaget till en ny lokal som ligger efter Storgatan i Dorotea (före detta Edmans Plåt). Han har idag en anställd på halvtid. Utöver jobbet i verkstaden har Tony även skött om vaktmästeriet på ett av Doroteas större företag under 10 års tid. Tony är även deltidsbrandman sedan 1983.

Vi tackar våra företagare för 3 lärorika och roliga möten!


Företagsbesök Borgafjäll

Torsdagen den 1 mars 2018 åkte kommunchefen, affärscoachen och byggnadsinspektören upp till Borgafjäll i strålande solsken för att träffa företagare.

Första stoppet var på företaget Snowcamp som ägs av Johanna och Johnny. De tog över Idet i september 2015 och gav det ett nytt namn, Borgafjäll Snowcamp. Att Johanna och Johnny köpte Idet i Borgafjäll var en ren slump. Johnny skulle egentligen köpa en fyrhjuling av de gamla ägarna och Johanna var där för att prata med dem om detta. Men istället började de snacka om försäljning av Idet och några dagar senare hade Johanna och Johnny bestämt sig, de köpte Idet. Redan då insåg de att det fanns hur mycket som helst som behövde åtgärdas.

Idag har Johnny och Johanna 5 anställda plus extra personal, de har även husvagnsplatser, 12 stugor, 1 lägenhet och en storstuga till uthyrning. En hel del som Snowcamp gör är också mer en service än något som de faktiskt tjänar pengar på. Bensinstationen som de har på campingen är ett exempel.

Trots att de har haft en del motgångar ser de positivt på framtiden och kommer fortsätta att utveckla Snowcamp. De ser även möjligheter att utveckla hela Borgafjäll som destination.

Något som de ser som ett problem idag är personalboende, det är svårt att få tag i boende att hyra till sin personal.


Andra stoppet var hos Tony på 69° Nord. 69°Nord har nu inför säsongen 2018 bytt ägare. De som fått äran att förvärva och vidareutveckla denna anläggning av de förra ägarna Magnus och Veronica, heter Tony Lundin och HG Lindström. 

69° Nord är idag ett litet företag i Borgafjäll med en bred verksamhet. Företaget startade år 2007, då erbjöds enbart aktiviteter och skidutrustning. Men sedan hösten 2009 har de vuxit och kan nu erbjuda flertalet aktiviteter, sportutrustning, restaurang med fullständiga rättigheter och boende i Borgafjällen.

– Vårt mål är att på ett säkert och spännande sätt dela med oss av den fantastiska naturen i området säger Tony. 69° Nord är även aktivitetsaktör i Borgafjäll, och med tillgång till både catski och skotrar kan de erbjuda verkligt exklusiva turer i ett magnifikt fjällområde. Idag är 69° Nord ensamma i Sverige att kunna erbjuda Catski.  

Tony säger att de har kommit igång bra. Han visar statistik på antalet incheckningar i liftsystemet och det visar tydligt att trenden går åt rätt håll, vilket är otroligt roligt för Borgafjälls utveckling säger Tony. Idag bor han i Stockholm men skulle inte ha något emot att flytta till Borgafjäll permanent säger han. Deras målsättning är att få igång en året runt verksamhet. Tony berättar att 69° Nord är fullbokade på Valborg för första gången i deras historia.


Tredje stoppet var hos Anna-Karin på Ica Nära Borgafjällens lanthandel. Idag är de utöver en butik även ombud för apoteksvaror, bussgods, DHL, Systembolaget, frimärken och Svenska Spel. Här kan man också köpa fiskekort och jaktkort för både Västerbotten och Jämtland. De har även ett bra utbud av specialvaror som tändstift, leksaker, husgeråd, biltillbehör med mera.

Anna-Karin har ägt Ica Borgafjäll sedan 1999. Hon berättar att det har varit lite kämpigt vissa stunder bland annat med stor personalomsättning. Även Anna-Karin påpekar att det är svårt att hitta personalboenden för de som vill jobba och bo i Borgafjäll. Anna-Karin har idag 2 heltidsanställda och 2 på halvtid. Hon kan också se en stigande trend i Borgafjäll, sedan Anna-Karin tog över Ica har omsättningen tiodubblats.

Under 2018 har Anna-Karin planer på att bygga ut och om butiken. Vi ska bland annat bygga ett större lagerutrymme men även skapa mer plats i butiken säger Anna-Karin.


Sista stoppet var hos Anders och Sara på Skicenter. De tog över verksamheten år 2007 och har sedan dess kontinuerligt utökat verksamheten. Ribban för deras framtidsplaner har de lagt riktigt högt. Borgafjäll som fjällort växer så det knakar, och då gäller det verkligen att vi hänger med i svängarna säger Anders.

Bland annat. så har de under 2016 utfört en större utbyggnad av deras Restaurang/Pub. Skicenters restaurang/pub/skiduthyrning ligger mitt i skidbacken på Avasjösidan och rymmer efter deras utbyggnad 150 sittande personer.

Utöver restaurangen och skid/skoteruthyrningen har de även en skidshop där man kan handla allt från handskar till tröjor.

Vi tackar våra företagare för trevliga möten!

 


Torsdagen den 15 februari 2018 har kommunchefen och affärscoachen varit ut och träffat ytterligare två företag som håller till på industriområdet i Dorotea.
 
Det första företaget de besökte var Bewi. På Bewi tillverkas bland annat EPS isolering, kantelement och fiskelådor. Doroteafabriken är Sveriges nordligaste fabrik. Bewi har norska ägare och förvärvade fabriken i Dorotea år 2013 som då hette AC Cellplast AB.
 
I Dorotea är det Adrian Nilsson som är arbetsledare, han tillträde tjänsten 2014. Idag har Bewi 7 anställda varav 1 kvinna och 6 män. Tidigare har det varit väldigt säsongsbetonat och personalstyrkan har fått anpassats därefter men nu känns läget stabilare säger Adrian. Förhoppningen finns istället att de ska kunna utöka personalstyrkan inför sommaren.

 
Andra företaget som de besökte var hos Axner Hahlin och Lajksjömon Energi & Miljö ab.
 
Axner har varit egenföretagare praktiskt taget hela sitt liv som han själv säger. Innan han startade Lajksjömon Energi var han jordbrukare med bland annat mjölkkreaturer. Tidigare hade Axner även ett sågverk men idag är hans huvudsakliga syssla att leverera värme, förädla spån till briketter samt skogsavverkning. Tidigare skapade Axner briketterna själva men idag köper han in de volymer som behövs. Värmeanläggningen som värmer större delar av industriområdet har Axner byggt själv. Idag har Axner 2 anställda utöver han själv, de jobbar huvudsakligen ute i skogen. Axners motto här i livet är "Det finns inget som är omöjligt, det tar bara lite längre tid"
 
Vi tackar våra företagare för två trevliga möten!

Torsdagen den 8 februari 2018 var det dags för ett nytt företagsbesök. Denna gång besökte kommunchefen, kommunalrådet samt affärscoachen företaget Norrmodul som har sin verksamhet ute på industriområdet i Dorotea.

Företaget ägs av Sören Granberg, Simone Granberg samt Johan Granberg. De köpte verksamheten år 2005 och är idag 4 anställda i Dorotea men har sätet i Umeå där de idag har 5 anställda.

Norrmodul tillverkar skyddsinklädnader och bilinredning till fordon. De bygger även om hantverksbilar och lätta lastbilar samt monterar belysning, alkolås med mera. Delarna för inredningen till fordonen tillverkas på fabriken i Dorotea och skickas sedan till Umeå för montering. Företaget bygger om cirka 400 bilar per år. De tillverkar även satser som man själv kan montera i bilarna, och under förra året tillverkade de cirka 5000 satser som de skickade ut.Att ta fram en digitalritning för dessa fordon är en ganska omfattande procedur säger Sören. Detta görs av Simone idag. Efter att en ritning tagits fram skapas en prototyp för att se att allt passar i den nya bilmodellen. Ibland finns inte bilmodellerna i Sverige, berättar Sören. En gång var de tvungna att åka till Tyskland för att mäta upp den nya bilmodellen innan de kunde börja tillverka prototypen. För att underlätta detta arbete med framtagning av digitala ritningar håller de på att kolla över en ny mätutrustning för att kunna mäta bilen digitalt.

Norrmodul har även haft en byggverksamhet som de avvecklade under förra året.

Vi tackar Sören för ett trevligt besök!


 

Torsdagen den 1/2 2018 var kommunchefen, tekniska chefen, kommunalrådet samt affärscoachen ute och besökte några företagare på industriområdet i Dorotea.

Första stoppet var hos NSD Maskin & Slip AB. Företaget drivs av bröderna Simon och Daniel Näslund. Deras verksamhet startade 2013 som enskild firma och kallades då Näslunds slipservice. Med växande kundunderlag och en mycket snabb utveckling ombildades företaget 2016 till NSD Maskin & Slip AB.

På företagsbesöket idag berättar Simon och Daniel att de börjar behöva en större lokal inför en eventuell expansion av företaget, där de bland annat behöver av en lagerlokal.
De ser positivt på framtiden och vill utvecklas och bli större, med fler anställda samt bredare arbetsradie, vilket är idag cirka 60 mil.

Första steget för NSD maskin & slip blir att anställa en ny men Simon ser möjligheter att växa ännu mer inom en 5-årsperiod.

Andra stoppet var hos Xtreme Loggers där Britt-Inger ekonomiansvarig tog emot oss, tyvärr hade Sören ägaren av företaget fastnat i en transport och kunde inte delta i mötet.


Xtreme loggers startades år 2005 och har idag 6 anställda utöver Sören och Britt-Inger. 

Britt-Inger berättar att det har varit en tuff resa för dem men med facit i hand var det rätt beslut att starta företaget. De har ett gäng helt underbara medarbetare som verkligen gör ett kanonjobb där ute säger hon. Hon själv skulle aldrig våga vara ute i mörkret helt ensam som dessa grabbar oftast är, vare sig mörker eller kyla stoppar dem från att jobba. Det är en tuff bransch att jobba i. Få förstår hur avancerat yrket egentligen är att köra exempelvis skördare.

Denna bransch handlar inte bara om att producera det gäller även att göra rätt säger Britt-Inger.

Vi tackar våra företagare för två otroligt givande möten!

Uppdaterad den 29 april 2021