Lyssna Insia

Starta företag

Bär du på en god företagsidé som du vill förverkliga, har du tankar på att utveckla eller har du en innovation? Eller ligger du rent utav i startgroparna för att starta ett nytt företag?

Vi vill hjälpa dig att lyckas

Vilka lagar och regler måste jag ta hänsyn till? Vem ska jag kontakta? Var finns ledig mark och lokaler? Vi hjälper gärna dig vid nyetablering och expansion för att förenkla processen för dig och göra det lättare för dig att lyckas.

Vänd dig till vår näringslivsutvecklare Gabriel Holmlund, som kan ge råd och stöd och förmedla kontakter. Vi delar gärna med oss av vårt kontaktnät inom den kommunala organisationen, med andra företagare, med fastighetsägare och med en rad andra viktiga samarbetspartners. Välkommen att kontakta Gabriel på gabriel.holmlund@dorotea.se eller +46 942 140 80. 

Du kan behöva söka tillstånd

När du startar en ny verksamhet kan du behöva ta hänsyn till regler om till exempel miljöpåverkan, brandskydd eller försäljning av vissa varor. Vi har samlat en lista på de regler som gäller för olika områden och du är även välkommen att kontakta oss om du är osäker på vad som gäller för just din verksamhet. 

Andra möjligheter att få rådgivning

Nyföretagarcentrum
Här kan du få kostnadsfri rådgivning av erfarna rådgivare som hjälper dig med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller annat som rör ditt företagande.

Verksamt.se
Verksamt.se är en samlad service och information från flera myndigheter
på samma plats för att göra det enklare för dig som driver eller vill
starta företag. Bakom hemsidan står Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket.

Möjligheter till finansiering

Almi företagspartner / IFS
Almi erbjuder rådgivning, lån och riskkapital i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. De är en regional företagspartner som finns nära kunden, med ett rikstäckande nätverk och ett globalt perspektiv. De erbjuder även ett mentorsprogram. Genom IFS Rådgivning kan du med utländsk bakgrund få personlig rådgivning och praktiskt stöd. Deras IFS-rådgivare har själva invandrat till Sverige, har akademisk utbildning och egen erfarenhet från företagande.

Länsstyrelsen 
Information om företagsstöd.

Norrlandsfonden
Riskkapitalbolag inriktat på små och medelstora företag i Norrland.

Uppdaterad den 14 april 2020

Näringslivsenheten

Näringslivsutvecklare
Gabriel Holmlund
0942-140 80
gabriel.holmlund@dorotea.se

Projektledare för Gröna Jobb
Thommy Persson
070-508 56 44
thommy.persson@dorotea.se

Projektledare för NiMR
Anders Karlsson
073-053 01 92
anders.karlsson@dorotea.se

Kommunikatör
Projektledare för Digitala Steget
Hanna Gimbergsson
073-803 70 45
hanna.gimbergsson@dorotea.se

Projektledare för Lapplands Sydport
Ulrika Stenberg
Tel: 073-023 48 58
ulrika.stenberg@dorotea.se