Lyssna Insia

Nu byggs leden mellan Borgafjäll och Hemavan

I slutet av 2021 kommer leden mellan Borgafjäll och Hemavan, som byggs av Länsstyrelsen, att invigas. Den binder ihop Borgafjäll med Kungsleden – men själva sträckan får inte heta Kungsleden.

Under 2018 började man hos Länsstyrelsen fundera på att binda ihop de statliga lederna i Västerbotten så att man kan vandra och åka skidor från Borgafjäll till Hemavan och där ansluta till Kungsleden. Efter en snabb process sjösattes satsningen under sommaren 2019. Bygget är påbörjat och kommer att pågå under 2020 och 2021, med invigning av leden troligtvis i slutet av 2021.

Leden kommer bli cirka 19 mil lång och består av ungefär hälften ny led och hälften befintliga leder som binds samman. Den kommer att gå via Klimpfjäll och Gränssjö på väg mot Hemavan. Nästan 60 % av sträckan kommer att bestå av kalfjällsvandring, vilket borgar för svindlande vackra vyer.

– Eftersom Kungsleden är ett skyddat varumärke kommer denna sträcka inte att heta Kungsleden, berättar Johan Lindberg från Länsstyrelsen, som drivit satsningen. Det är ännu inte bestämt vad den kommer att heta, men ett namn bör finnas till invigningen. I vilket fall som helst känns det riktigt positivt att vi har kommit igång med detta!

Entrén till leden kommer ligga vid vägen precis utanför Borgafjäll och kommer även fungera som informationsplats och entré till närleder. Vid entrén kommer det finnas en belyst parkering som blir 25x50 meter. 

Uppdaterad den 12 februari 2020

Näringslivsenheten

Näringslivsutvecklare
Gabriel Holmlund
Tel: 0942-140 80
gabriel.holmlund@dorotea.se

Projektledare för NiMR
Anders Karlsson
Tel: 073 - 053 01 92
anders.karlsson@dorotea.se

Näringslivskommunikatör
Projektledare för Digitala Steget
Hanna Gimbergsson
Tel: 073 - 803 70 45
hanna.gimbergsson@dorotea.se

Projektledare för Lapplands Sydport
Ulrika Stenberg
Tel: 073 - 023 48 58
ulrika.stenberg@dorotea.se