Lyssna Insia

Nya rekommendationer för hushåll med covidsmitta

Du som bor tillsammans med en covidsmittad person ska nu stanna hemma.

Region Västerbotten uppmanar nu även personer som bor ihop med någon som har bekräftad covid-19 att stanna hemma. Riktlinjerna gäller för personer från gymnasiet och uppåt men inte för barn.

Det är Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkare som tagit fram de nya förhållningsreglerna.

– Du som delar hem med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19 oavsett om du har symtom eller inte. Ni som bor i samma hushåll ska stanna hemma från skola eller arbete ett visst antal dagar enligt det beslut som tas i samband med smittspårningen, säger regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Gäller inte barn – närstående ska få information

Berörs du av dessa nya rekommendationer kommer regionens smittspårare att kontakta dig med information om förhållningsregler och provtagning. Om du inte har möjlighet att jobba hemifrån och vill ansöka om smittbärarpenning, skickas ett läkarintyg till Försäkringskassan utan att du själv behöver ta någon mer kontakt med vården.

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får gå till skolorna som vanligt, även om de bor ihop med någon som har covid-19, men ska träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Tack för allt du gör. Tillsammans bromsar vi smittspridningen.

Källor

SVT Västerbotten

1177 Västerbotten på Facebook

Uppdaterad den 11 mars 2021