Påminnelse om rekommendationer före och efter provsvar

Vi vill påminna om de rekommendationer som gäller när du eller någon i ditt hushåll har testat sig för covid-19 och väntar på svar. Dessa rekommendationer hämtade vi från 1177 Västerbotten, där du hittar gällande råd och rekommendationer formulerade på ett tydligt och lättläst sätt. Vi länkar till den sidan längst ned i inlägget tillsammans med andra sidor där du hittar korrekt, tydlig och uppdaterad information om covid-19. 

Rekommendationer i väntan på provsvar

Vuxna och barn som väntar på provsvar

Stanna hemma tills du har fått svar, om du har lämnat ett PCR-prov.

Om provsvaret dröjer ska du göra som om du har covid-19. Det innebär att du inte behöver stanna hemma längre om du har varit utan feber i två dagar, det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och du mår tydligt bättre.

Det kan vara andra rutiner som gäller om du har lämnat prov som en del av en smittspårning.

Vuxna och barn som bor med någon som väntar på provsvar

Du som bor med någon som har symtom eller väntar på provsvar ska göra följande:

  • Var extra noga med att tvätta händerna och att hålla avstånd.
  • Undvik att träffa andra människor. Arbeta hemifrån om det går. 
  • Var uppmärksam på om du får några symtom.

Uppdatering 2021-03-02: Nu rekommenderas att alla barn i ett hushåll ska stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Det gäller barn från förskola till gymnasieskola.

Rekommendationer efter provsvar

Vuxna och barn som har covid-19

Du som har konstaterad covid-19 bör vara hemma tills allt följande gäller:

  • Du mår tydligt bättre.
  • Du har varit feberfri i två dygn.
  • Det har gått minst sju dygn sedan du blev sjuk. 

Andra rekommendationer kan gälla för dig som bor på ett äldreboende, ett annat särskilt boende eller om du har varit mycket sjuk.

Du eller barnet kan ha kvar vissa symtom efter covid-19

Du kan fortsätta att ha lätt hosta, lätt snuva eller påverkad förmåga att känna smak eller lukt efter att du har blivit frisk. Du kan träffa andra igen om det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst två dygn sedan du hade några andra symtom.

Vuxna och barn som bor med någon som har covid-19

Du som bor med någon som har covid-19, kan bli kontaktad av vården som en del av en smittspårning. Ibland behöver du lämna prov för covid-19 fast du inte har några symtom. Om provsvaret visar att du har covid-19, ska du stanna hemma i minst sju dagar från när du tog provet. Läs mer i texten om smittskyddslagen.

Vuxna och barn ska stanna hemma

Vuxna och barn som bor med någon som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och undvika att träffa andra. Det gäller även om du eller barnet är utan symtom. ​Räkna från den dag som personen lämnade provet. 

Arbeta hemifrån om det är möjligt. Du kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Vad gäller i Västerbotten?

Vuxna och barn som bor tillsammans med någon som har bekräftad covid-19 ska stanna hemma och inte gå till jobbet, skolan eller förskolan.

Stanna hemma i sju dagar från dagen den som blev sjuk senast lämnade prov. Om du bor med någon som har covid-19 och själv får symtom ska du lämna prov. Stanna hemma tills du fått provsvaret.

Om du bor tillsammans med någon som insjuknar i covid-19 och du själv nyligen har haft covid-19, behöver du inte stanna hemma.

Läkarintyg för smittbärarpenning i Västerbotten

Du som är vuxen och bor med någon som har covid-19 rekommenderas att jobba hemifrån om du kan. Om du inte har möjlighet till det kan du få smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Du kommer att bli kontaktad av en smittspårare per telefon inom två dygn. Om du inte kan jobba hemifrån ordnar smittspåraren så att en läkare skriver intyget som skickas elektroniskt direkt till Försäkringskassan.

Efter att perioden för smittbärarpenning har passerat, det vill säga när du börjat arbeta igen, ansöker du själv om smittbärarpenning på Försäkringskassans webbplats.

Sök gärna din information på dessa sidor

1177 Västerbottens sida om covid-19

Krisinformation.se

Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats

Folkhälsomyndighetens smittostatistik på kommunnivå

 

Uppdaterad den 2 mars 2021