Till dig som är förälder till en tonåring

Sätt gränser kring alkohol!

Hej!

Nu kommer sommaren med skolavslutning och studenten i nära antågande, det kan innebära en ökad risk för att unga  kommer i kontakt med alkohol. Vi som arbetar i Dorotea Kommun känner en oro för att tonåringarna i vår kommun kan komma att dricka alkohol.

De senaste åren har vi kunnat se att allt fler ungdomar börjar dricka senare, de dricker mindre och alltmer sällan. Många ungdomar tackar idag helt nej till alkohol. Det här innebär också att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Denna utvecklingen har till stor del skett tack vare att ni föräldrar engagerar er och sätter tydliga gränser.

Därför vänder vi oss nu till dig och andra tonårsföräldrar i Dorotea Kommun för att tillsammans med er skapa en så rolig och trygg sommar som möjligt. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion.

I vårt län tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Och även om det fortfarande förekommer, så är det få ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Vi vill därför helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig i frågan eftersom det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol. Här har vi samlat tre enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

  1. Visa intresse
  2. Berätta att du bryr dig
  3. Var tydlig och sätt gränser

Har du funderingar kring tonåringar och alkohol? Läs gärna mer på www.tänkom.nu

Tack på förhand!

Dorotea Kommun

Uppdaterad den 8 juni 2021