Lyssna Insia

Vi måste fortsätta följa rekommendationerna

Vi har låg smittspridning för tillfället men behöver fortsätta hålla ut för att inte smittspridningen ska öka.

Nu har vi levt ett drygt år i pandemin och ingen av oss har förblivit opåverkad av situationen. Några av oss sörjer nära och kära som gått bort i covid-19 eller dess följder, medan andra har varit sjuka och fortfarande lider av sviterna efter infektionen. Några av oss har förlorat arbetet eller fått det tuffare ekonomiskt, medan andra kämpar med sämre fysiskt eller psykiskt mående på grund av isolering. Alla är vi trötta på att inte kunna träffa släkt och vänner på samma sätt, kunna resa, gå på konserter eller matcher och leva ett vanligt liv.

Dock finns det ljusglimtar i mörkret. Under vecka 10 registrerades noll nya fall av covid-19 i Dorotea kommun, vilket tyder på att Doroteaborna har tagit smittspridningen på allvar och följt restriktionerna. Vi har vaccinerat boende och personal på särskilt boende vilket gör att de allra sköraste är skyddade. Vi går också mot varmare tider vilket i fjol gjorde att smittan gick ned. Sedan vet vi från historien att alla pandemier någon gång tar slut och att mänskligheten har en förunderlig förmåga att repa sig efter motgångar. Det kommer en tid då vi kan träffas igen, kramas igen och ha stora kalas igen. 

Dock behöver vi alla hjälpas åt för att så många människor som möjligt ska få uppleva den tiden. Vi behöver fortsatt följa rekommendationerna för att rädda liv och underlätta för sjukvården. Även om smittan är låg i Dorotea kommun för tillfället vet vi att det kan vända snabbt, så det gäller att hålla i så att siffrorna ligger kvar på samma låga nivå till dess att alla har fått chansen att vaccinera sig. Vi måste fortsätta

  • träffa så få människor som möjligt
  • arbeta hemifrån om vi kan
  • tvätta händerna
  • stanna hemma och testa oss om vi blir sjuka.

Om vi alla gör vårt bästa kommer vi sedan kunna njuta av ett normalt liv tillsammans. Fortsätt följa rekommendationerna!

Du hittar rekommendationerna på 1177 Västerbottens webbplats

Du hittar kommunövergripande statistik på Folkhälsomyndighetens webbplats

Uppdaterad den 23 mars 2021