Lyssna

Saernieh, darjomh jïh öörneme - Nyheter, aktiviteter och arrangemang

Här kommer det att läggas ut nyheter, aktiviteter och arrangemang med samisk anknytning som har skett i Dorotea kommun.

År 2018

Fortbildningsdag för förskolepersonal

Solveig Labba var i Dorotea måndag den 18 juni och höll i fortbildningsdagen för förskolepersonal. Hon har under många år jobbat med barn och slöjd på ett kreativt och roligt sätt. Personalen fick höra hur hon har jobbat med barnen och skapat föremål av naturmaterial. Sedan fick personalen tälja en egen trollslända och göra en egen saga, ramsa eller dikt till sin berättelse om trollsländan.

Information i Åsele

Torsdag den 14 juni var samiska samordnaren från Dorotea kommun i Åsele på ledningsträff, för att ge information om minoritetsspråkslagstiftningen och hur vi har jobbat i kommunen som samisk förvaltningskommun.

Kostenhetens personal får utbildning

Personal från kostenheten har fått utbildning under två dagar gällande samisk mat och i höst kommer de att under två dagar laga samisk mat.

Samisk kultur- och historiekurs för personalen

Samordnaren har haft samisk kultur- och historiekurs med personalen på Skogsforsen (Bergvattengården) under veckorna 7-9. Samordnaren har gjort undervisningsmaterialet som bestod av 10 olika ämnen, varje ämne består av ett elevkompendium med instuderingsfrågor samt tillhörande Powerpoint presentationer med text och filmer.  Förutom de 6 teoritillfällena, bakades det även Gaahkoe på avdelningen, som de boende fick avnjuta till kvällsfika.


Så här fint är det i entrén på Bergvattengården.

DigiGiella18

Samiskt språkcentrum arrangerar konferensen DigiGiella18 under Staare2018 som samisk samordnare deltog i. Medarrangörer var Humlab, Institutionen för Språkstudier och Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, Umeå kommun samt SSR - Svenska Samernas Riksförbund.

Nätverket Praedtieh anordnade två föreläsningstillfällen under Staare2018 med Ol-Johan Sikku ”Dekolonisering av det koloniserade Saepmie! Föreläsningen handlade om att samerna som folk och Saepmie som nation har sedan tusen år tillbaka upplevt en ständigt pågående kolonialisering av både markerna och kulturen, men också av normerna och sättet att tänka.
I samband med det anordnade Dorotea och Vilhelmina samiska förvaltnings-kommuner en bussresa till Staare. 

Samernas nationaldag 2018 i kommunen

Kostenheten i Dorotea firade Samernas nationaldag med renskav till lunch på skolan och förskolan. På Bergvattengårdens äldreboende serverades också renskav med tillbehör samt en strut med hjortrongrädde till efterrätt. Middagen består av rödingfilé med gräslökssås, potatis och grönsaker.
På förskoleavdelningen Björnen i Dorotea flaggades den samiska fasadflaggan under nationaldagen, aktiviteter under dagen var sånger och samiska sagor.
Roland Blomqvist och Bitten Sjöström ordnade att ”Give me five” barnen fick åka till Östersund onsdag den 7/2 för att se den berömde jojkikalen Plupp.

Den 6/2 var det release av mössor och kassar med Doroteas samisk förvaltningskommuns logga. Dessa finns att köpa på Dorotea bibliotek. 

Samernas nationaldag firades också genom att den samiska samlingen nyinvigdes samt bibliotekets nya samiska och svenska skyltning, av kommunchefen Olli Joenväärä.
Sedan var det, Alla Tiders föreläsningen ”Hitta ditt kulturarv på nätet – samiskt tema”. Där botaniserade vi bland Västerbottens museums rika utbud på Internet bland föremål, foton, fynd och fornlämningar med Erik Sandén, arkeolog, Västerbottens museum. Vi avslutade kvällen med tårta och mingel.

Samiskt tema på Doroteadagen!

Doroteadagen firades lördagen den 3/2 och då anordnades samiskt pyssel mellan klockan 12.00-14.00 med Minimus, Västerbottens museum, där samordnaren även var delaktig. Förskoleklass hade utställning av samiska flaggor och Doroteadrottningen på biblioteket.

Årets början

Början av året startas oftast med den ekonomiska redovisningen av statsbidraget och verksamhetsberättelse till berörda parter. I år sammanställde även samisk samordnare en broschyr ”Detta har hänt år 2017”, ett miniformat av verksamhetsberättelsen. Gå gärna in och läs den, den ligger till höger på sidan!

 

Uppdaterad den 20 juni 2018

Verksamhetsberättelse

Saemien reeremedavje - Samiskt förvaltningsområde

Saemien Iktedäjja - Samisk Samordnare
Sanna-Lisa Streuka

Telefovne/Telefon:
0942 - 141 71

E-påste/E-post: sanna-lisa.streuka@dorotea.se