Lyssna Insia

Uppleva och göra

Motionera, umgås med vänner, vara aktiv i en förening, gå på bio, läsa böcker eller vara ute i naturen. Eller kanske något helt annat? Oavsett vad du gillar bäst, har Dorotea mycket att erbjuda!

Här aktiverar sig befolkningen i en mängd olika föreningar och klubbar. Dorotea konstförening med över 400 medlemmar, en aktiv ridklubb, en idrottsförening med alpin sektion som har träningar i backen mitt i samhället. Idrottsföreningen anordnar även Björnloppet - motionstävlingen där alla kan vara med, loppet går runt Bergvattensjön. 

Kulturella möjligheter

I centrala Dorotea står en magnifik byggnad, utformad som en bok. Självklart är det vårt vackra bibliotek. Dit kan du gå för att uppleva olika utställningar och kulturevenemang. Här finns bland annat Helmer Grundströms boksamling och originalmålningar av Anna-Lisa Grundström. Biblioteket har också ett barnkulturansvar med målsättning att varje barn årligen ska få uppleva professionell teater-, dans eller musikföreställning. Även en hel del kulturarrangemang med samisk anknytning erbjuds för allmänheten. Biblioteket har inrättat en samisk hörna och förskolor och grundskola har utrustats med sydsamisk litteratur. 

I kommunen finns ett antal aktiva kulturföreningar som erbjuder alla kulturintresserade ett varierat och kvalitativt utbud. Utöver musik- och riksteaterföreningen, konstföreningar och hembygdsföreningen fins andra föreningar med kulturanknytning att hitta. 

Förutom fjällen och den storslagna naturen, så finns det många sevärdheter som man inte bör missa. Många av sevärdheterna påminner om en tid då detta var ett väglöst land, där samer och nybyggare levde sida vid sida. 

Uppdaterad den 21 september 2018

Evenemangskalender

Turistbroschyr

Sevärdheter i kommunen

Idrott, motion och friluftsliv

Fritid- och föreningar
Linnea Johansson
Telefon 0942 - 140 67
Mobil: 073 069 31 30
linnea.johansson@dorotea.se

Bidragsansökningar
Dorotea kommun
Medborgarhuset
917 31 Dorotea

Besöksadress
Byvägen 5
917 32 Dorotea
_____________________________

Ansvarig nämnd
Kommunstyrelsen
info@dorotea.se