Vandringsleder och strövområden

Dorotea kommun kan beskrivas som ett Lappland i miniatyr och bjuder på ett varierat landskap med en mängd naturupplevelser. Här finns fina möjligheter till vandring, cykling och paddling. I stora delar av området breder barrskogar ut sig, genomskurna av fjällbäckar, åar, sjöar och tjärnar. Längre västerut tar lågfjällen vid med oändliga myrmarker som är ett paradis för fågelskådare. Allra längst i väst reser sig det mäktiga Borgafjällsmassivet med landmärket Borgahällan och Klöverfjället som de mest kända namnen.

 

Klicka på bilderna för mer information och kartor!

Sjöslingan Bergvattensjön

En lättvandrad rundled på 3,3 kilometer runt Bergvattensjön i centrala Dorotea. Runt sjön finns bänkar och rastplatser där du kan njuta av medhavd matsäck.

Kullerbacksrundan


En lätt rundled på 5 kilometer som startar med Sjöslingan vid Bergvattensjön för att sedan avvika mot slalombacken och ligger mitt i Dorotea. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Dorotea innan du sedan fortsätter ned mot hembygdsområdet Kullerbacken.

Lillbergsforsen

Gå i vacker och varierad natur mot Lillbergsforsen och Fjällån med möjlighet att se fåglar, älg och björn. Vill du få en längre sträcka (9 kilometer tur och retur) startar du vid Bergvattensjöns T-brygga. Föredrar du en kortare vandring på 4 kilometer tur och retur kan du starta vid Byvägens slut vid bortre delen av Bergvattensjön.

Prästhällan

Denna korta vandring på 1 kilometer tur och retur bjuder på en torr stig och fin utsikt över Dorotea! 

Björnvallens motionsspår

Detta motionsspår är en 5 kilometer lång rundled som bjuder på många backar och fin utsikt!

Kyrkstigen

Gå den 8 kilometer långa kyrkstigen från Avaträsk till Dorotea som förr användes av de boende i Avaträsk för att ta sig till kyrkan i Dorotea. Leden går genom vacker och varierad natur med två vindskydd utplacerade 1 kilometer och 5 kilometer från Avaträsk. 

Toppstugan i Lajksjö

Från Lajksjö föreningshus går en vandringsled upp på Hemberget och till den nybyggda toppstugan. Härifrån har du vid klart väder en fantastisk utsikt över Lajksjön ända bort till fjällen vid horisonten.

Timmervältan i Månsberg

Gå Grevevägen som leder upp till lämningarna av den gamla gården Månsberget som köptes av folkskolläraren Anders Forsgren år 1860. Därefter fortsätter stigen till timmervältan där timret förr rullades ner från berget. Här väntar fin utsikt över Ormsjön och ett vindskydd att fika i. 

Vattenfallen i Bäcka

Gör ett besök vid Bäcka som är det område där Stutvattenbäcken och Västvattenbäcken rinner ut i Långseleån. Vandringsleden tar dig förbi två vackra vattenfall och här finns även två rastplatser att stanna till vid.

Trappberget i Rajastrand

Leden upp på Trappberget tar dig till ett minnesmonument över den flygplansolycka som skedde i oktober 1938. Stigen upp till platsen är cirka 700 meter och ganska brant.

Kalvtjärnarna

Där fjäll möter skog ligger Kalvtjärnarnas naturreservat. Följ stigen för en fin promenad genom gammal skog till Kalvtjärnen där du även hittar ett vindskydd för att stanna till och njuta av medhavd matsäck!

Lillfjällsleden

Lillafjällsrundan är en fin runda på 12 kilometer som passar hela familjen! Du får här uppleva mycket av vad Borgafjäll kan erbjuda; så som kalfjäll, gammelskog, fjällbjörkskog och sjönära vandring.

Storviksleden

Denna vandringsled passar dig som har lite mer vana att vandra i fjällen. Vandringen leder dig till toppen av Våarmoevaartoe för att sedan följa kammen bort mot Storviken innan du kommer till samernas gamla sommarviste.

Vallienbäcken

Ca 11 kilometer österut från Borgafjäll hittar du leden till Stensjöbäckens kanjon och Vallienbäcken. Turen är cirka 12 kilometer tur och retur och är lämplig för barnfamiljen! 

Uppdaterad den 25 februari 2021