Lyssna Insia

Naturupplevelser och aktiviteter

Lapplands sydport - Dorotea kommun - bjuder på fantastisk natur som passar för aktiviteter som vandring, cykling, paddling och fiske men även fjällsnorkling, guldvaskning och bärplockning.

För den vandringsintresserade finns en mängd fina leder, oavsett om du vill vandra i flera hundra år gammal fjällurskog eller uppleva högfjällets oändliga vidder och mäktiga fjällmassiv. Inom relativt korta avstånd får du möjlighet att prova på alla naturtyperna. Informationen om vandringsleder uppdateras kontinuerligt!

Låt dig inspireras till ditt nästa äventyr!

DOROTEA

VANDRING TILL PRÄSTHÄLLAN

Utsikt från Prästhällan

Öster om Dorotea samhälle, med start vid Hotell Dorotea, hittar du vandringsleden upp på Prästhällan. Efter en lite brant stigning når du högsta punkten och får en fin överblick över Dorotea. Vid klart väder ser du ända till Borgafjäll! Härifrån kan du välja att gå samma väg tillbaka (turen blir då ca 1 km) eller fortsätta genom trolsk natur med dramatiska klipphällar och vacker blandskog. Innan du kommer ner mot Bergvattensjön finns ett fint vindskydd och runt sjön finns ytterligare vindskydd där du kan vila en stund, grilla korv eller plocka fram matsäcken. Den längre turen runt Prästhällan är knappt 3 km och något kuperad. 

 

KONSTSTIGEN RUNT BERGVATTENSJÖN

Ett av konstverken längs Konststigen

Runt Bergvattensjön går ett 3,3 km långt motionsspår där du får uppleva såväl vacker natur som lokal konst som har placerats ut på olika platser längs vägen. Konststigen invigdes den 27 maj 2010 och de olika konstverken är skapade av barn och ungdomar, från förskolan och upp till årskurs nio. 

 

PADDLA BJÖRNLANDSLEDEN

Drömmer du om ett paddeläventyr i vacker och vild natur? Björnlandsleden startar strax väster om Dorotea samhälle och hela sträckningen är ca 50 km men du kan enkelt korta ned paddlingen till dagsturer om du önskar.

Du paddlar västerut från Dorotea, genom Bergvattenån och vidare mot Avaträsksjön och Ormsjön. Här sväng leden österut och tar dig genom Bellvikssjön och Rörströmssjön fram till Kilvamma och väg E45. Med ett fåtal lyft och och några lättare forsar passar leden såväl nybörjaren som den mer erfarne paddlaren. 

På flera ställen längs leden finns fina rastplatser iordningställda och du hittar även lämpliga tältplatser för övernattning. Bad och fiskemöjligheter finns också. Information om fiskekort uppdateras inom kort!

Tänk på att ta med allt skräp hem och lämna rastplatserna i gott skick för nästa paddlare!

 

 

BORGAFJÄLL

Borgafjäll är beläget vid vägens ände och här är du omgiven av majestätiska fjäll. Här erbjuds du vandringar med milsvida vyer men här finns även andra spännande aktiviteter som fjällsnorkling, cykling med fatbike och dessutom ett fantastiskt fiske!

VANDRING TILL BORGAHÄLLAN

Borghällan bjuder på magnifik utsikt över fjällvärlden

Borgafjäll bjuder på en mängd fina dagsturer av olika svårighetsgrad. Mest känd är vandringen upp på den majestätiska Borgahällan, 1149 möh. När du står nere vid foten av berget och ser upp på den nästan 700 m lodräta bergväggen så verkar det närmast omöjligt att ta sig upp på toppen. Väl uppe så är utsikten hänförande och helt klart värt all möda! Ca 8 km med möjlighet att förlänga turen.

 

VANDRA ELLER CYKLA TILL KLÖVERFJÄLLET 

Norr om Borgafjäll ligger det vackra Klöverfjället, eller Tjáellie som det heter på sydsamiska, med sina 1.303 m ö.h. Under år 2020 färdigställs vandrings- och cykelleden till Klöverfjällsstugan som är belägen drygt 900 m ö.h. Turen till Klöverfjällsstugan tur och retur är ca 12 km.

Vill du fortsätta vandringen upp på bergets topp så går det bra och du bjuds då på en vacker panoramautsikt. 

 

LÄNGRE VANDRINGAR FRÅN BORGAFJÄLL

Är du ute efter längre äventyr med övernattning på fjället? Vandringen mot Slipsikstugan bjuder på de mest hänförande vyer och under 2021 så färdigställs vandringsleden som ansluter till Kungsleden i Hemavan. Slipsikstugan ligger knappt 3 mil från Borgafjäll och väljer du att börja vandringen från Sutme så är det ca 14 km enkel väg. 

Från Borgafjäll finns även en vandringsled över fjället till Saxnäs som även den bjuder på fantastisk natur där du passerar rätt vid sidan av det mäktiga fjället Jen-Jen, 1477 m ö.h.

 

Genom ett LONA-projekt har flera vandringsleder i Borgafjäll blivit uppröjda samt fått nya spänger.

Här hittar ni karta och information om dessa. Arbetet fortsätter och informationen här kommer uppdateras vartefter nya leder tillkommer!

 

FJÄLLSNORKLING

Upplev fjällen på ett annorlunda sätt! Följ med på en guidad tur under vattnet i en av fjällvärldens alla sjöar eller fjällbäckar. Omgiven av dramatiska fjäll och vackra vyer ovan vattnet får du uppleva kristallklart vatten och en spännande undervattensvärld med ädelfisk av olika slag. 

Läs mer på Borgagårdens hemsida

 

 

DOROTEA BYAR

I eller i anslutning till de mindre byarna i Dorotea kommun finns ytterligare vandringsmöjligheter, inte minst i anslutning till de 17 naturreservat som finns i kommunen. Naturen är varierande och du väljer själv om du vill vandra i vacker blandskog, över vidsträckta myrmarker eller upp mot kalfjället. Ett flertal vandringsleder finns markerade och fler är på gång!  

Läs mer på Dorotea byar

 

FISKE

I Lapplands sydport finns fiskemöjligheter av högsta klass! Läs mer på www.sodralappland.nu

Uppdaterad den 12 april 2021