Lyssna Insia

Sevärdheter

Utforska arkitektur, konst, kultur och historia i Dorotea kommun. Här finns allt från Ralph Erksine avancerade arkitektur och Carl Milles vackra statyer till samisk kulturhistoria, husvagnsmuseum och charmiga hembygdsgården Kullerbacken.

DOROTEA

DOROTEA KYRKA

Ovanför centrum tronar Dorotea kyrka som byggdes 1934 efter att den tidigare kyrkan brunnit ner. Arkitekten var Evert Milles och inne i kyrkan finns två skulpturer av hans bror, den kände skulptören Carl Milles. Den ena skulpturen föreställer ängeln Gabriel och den andra föreställer aposteln Paulus.  

I det lilla kapellet vid sidan av kyrkan återfinns skulpturgruppen Nattvarden, skapad av Björn Martinius. Skulpturerna är återgivna i naturlig storlek och föreställer Jesus och hans lärjungar samlade till den sista måltiden före Jesu korsfästelse. 

HEMBYGDSGÅRDEN KULLERBACKEN

Bakom kyrkan leder vägen fram till hembygdsgården Kullerbacken. Promenera mellan de olika byggnaderna, den äldsta från senare delen av 1700-talet, och fascineras över hur människor levde förr i tiden. I några av husen finns intressanta utställningar med kläder och föremål från olika yrken och samhällsklasser. Bagarstugan är flitigt använd och härifrån kan du känna doften av nybakat tunnbröd. Sommartid finns servering av nygräddade våfflor med hjortronsylt. På midsommarafton är Kullerbacken den plats där ortsborna samlas för att fira tillsammans.

DOROTEA BIBLIOTEK

Biblioteksbyggnaden i centrala Dorotea är en magnifik byggnad, utformad som en bok och helt klart en sevärdhet i sig! Det kombinerade folk- och skolbibliotek tillhandahåller ett mångsidigt mediebestånd men hit kan du även komma för att uppleva olika utställningar och kulturevenemang.

Här finns bland annat Helmer Grundströms boksamling och originalmålningar av Anna-Lisa Grundström.

HUSVAGNSMUSEET

Gör en nostalgitripp i campinghistorien på Sveriges, kanske världens, enda husvagnsmuseum. På 60-talet slog campingtrenden igenom och i samma veva började Polar sin tillverkning av husvagnar, först på höskullen i Junsele och sedan på fabriken i Dorotea. I anslutning till husvagnarna är miljöer uppbyggda med typiska accessoarer som matchande träningsoveraller, det (ö-)kända hopfällbara campingbordet, plastporslin och mycket mer!

Husvagnsmuseet håller öppet under sommaren. Kontakta oss för mer information! 

 

BORGAFJÄLL

AVASJÖ KAPELL

I Borgafjäll finns två byggnader av arkitekten Ralph Erskine. Avasjö kapell uppfördes under åren 1950-1951 efter ritningar Erskine samt arkitekterna Sören Wimmerström och Ulf Oelrik. Byggmästare var Sixten Wikbro från Högland. På ytterväggarna finns ett brunt listverk som får kapellet att likna ett korsvirkeshus och taket är ett valmat sadeltak. Väster om kapellet finns en fristående klockstapel med en kyrkklocka från 1862, ”Lillklocka”, som är skänkt av Risbäcks kyrka. 

Utanför kapellet kan man vända blicken norrut och njuta av den storslagna utsikten mot Norra Borgafjällen. Kapellplatsen avgränsas i alla väderstreck med en vacker bogårdsmur av kallmurad natursten.

 

HOTELL BORGAFJÄLL

När arkitekten Ralph Erskine påbörjade utformningen av Hotell Borgafjäll år 1945 inspirerades han av naturen och då främst av fjällens utformning. Han ansåg att hotellets siluett skulle smälta samman med de bakomliggande fjällen och att byggnaden skulle ses som en gigantisk terrängskulptur. Materialet är hämtat från trakten, där virket sågades på plats, gruset och sanden togs tillvara från schaktningen av grunden och golvet som gästerna går på är hämtat från ett skiffertag några kilometer bort. Hotellet har av ”The Swedish Institute” utsetts till ett av 24 utvalda arkitektoniska landmärken i Sverige.

Under åren har hotellet renoverats och i samband med den senaste renoveringen hittades och återställdes en fin väggmålningen i puben.

Arkitekten Ralph Erskine föddes den 24 februari 1914 i Mill Hill, London. I början av 1939 reste Erskine med båt och cykel till Sverige via Danmark, i Sverige träffade han sin blivande fru, Ruth. 

 

BORGAHÄLLAN

Borgahällan, på den södra sidan av Borgasjön, är med sina 1149 möh en av de mest distinkta fjälltopparna i Borgafjällsområdet och kännetecknas av en nästan 700 meter lodrät klippvägg. Förutom att klippan är ett populärt motiv på bild så bjuder den också på en magnifik utsikt för den som tar sig tid att bestiga toppen. En rösad led visar vägen uppåt och vandringen är en lämplig halvdagstur. 

 

SUTME SAMEVISTE

Sutme sameviste har varit bebott av samer i åtminstone 200 år och här bedrevs en intensiv renskötsel under sommar och höst. Samevistet består av tre kåtor med tillhörande visthusbodar som beboddes av tre familjer. På vintrarna tog familjerna med sig sina renar och flyttade ner till skogslandet vid kusten. Familjen Astrid och Lars Kroik var den sista samefamiljen som uteslutande bodde i en kåta och år 1968 valde de att flytta ner från samevistet till en stuga i byn. 

För att komma till Sutme sameviste följ vandringsleden som går från Sutme stugby vidare längs Slipsikån. Det är en promenad på knappt 3 km tur och retur. Gör gärna en en avstickare och titta på den vackra forsen Storfallet. 

 

 

DOROTEA BYAR

 

HJORTON & TROLL

Lapplands-porten längs E45:an söderifrån är gjord av motorsågskonstnären Kenneth Nielsen

I Fågelsta, ca 7 km söder om Dorotea, hittar ni det charmerande besöksmålet Hjortron & Troll. Kenneth är motorsågskonstnär som med skicklighet och engagemang väcker liv i trädstockarna och förvandlar dem till bland annat troll, vittror och ugglor.  

Gå genom trädgården, som är full med skulpturer och blommor, och följ den ca 500 m långa, lättvandrade naturstigen där du kan spana efter djur och väsen som sågats med motorsåg och placerats ut i vackra miljöer. 

Hjortron & Troll har vanligtvis öppet vid vackert väder men bäst är att ringa först så att de säkert är hemma. Tel. 070-395 35 66. Läs mer på www.hjortronochtroll.se 

 

ANNA-LISAS KULTURRUM

AVATRÄSK

Konstnären och författarinnan Anna-Lisa Grundström föddes år 1919 och växte upp i Avaträsk. Somrarna tillbringade hon på en fäbod där hon hjälpte till att vakta djuren som gick på bete i skogen. Många av hennes verk är inspirerade av den egna barndomshistorien och hon har skrivit och illustrerat tre kulturhistoriska böcker om livet i Lappmarken under 1920 till 1940-talet.

Inom konsten använder hon sig av olika tekniker som textil, olja och akvarell. Hennes verk går att finna på många offentliga platser både inom och utanför länet. Hon är särskilt uppmärksammad för sina textila verk har erhållit flera kulturutmärkelser genom åren.

2003 invigdes Anna-Lisas Kulturrum med originalbilder som skänkts av Anna-Lisa själv. Även på biblioteket i Dorotea finns originalmålningar av Anna-Lisa att beskåda.

 

VITTERTRAPPAN

GRANÅSEN

Tre kilometer från Granåsen, på vägen mot Svanabyn, ligger Vittertrappan som är en 15 meter lång stenformation i berget.  
Ingen vet med säkerhet hur den har kommit till men i Granåsen finns det många sägner om "vittra", som är ett småfolk som man ska hålla sig väl med. Vissa tror att detta är en vandringsväg för vittra medan andra tror att det är naturen som skapat det.

 

NÄSETS GÅRDSMUSEUM, BELLVIK 

Läs mer om våra sevärdheter i Dorotea här

 

 

Uppdaterad den 11 augusti 2021