Lyssna Insia

Sevärdheter

Förutom fjällen och den storslagna naturen, så finns det många sevärdheter i Södra Lappland, vilka man inte bör missa. Många av sevärdheterna påminner om en tid då detta var väglöst land, där samer och nybyggare levde sida vid sida.

Vittertrappan

Tre kilometer från Granåsen, på vägen mot Svanabyn, ligger Vittertrappan.
Ingen vet hur den 15 meter långa stenformationen i berget kommit till. I Granåsen finns det många sägner om vittra som är ett småfolk som man ska hålla sig väl med. Vissa tror att det är en vandringsväg för vittra medan andra tror att det är naturen som skapat det.
Åk dit och bilda dig en egen uppfattning, det är väl värt ett besök.

Konststigen

Vill du röra på dig? Passa då på att ta en uppfriskande promenad runt konststigen som slingrar sig i en fridfull miljö runt Bergvattensjön i centrala Dorotea.

Konststigen invigdes den 27 maj 2010 och består av konstverk som placerats ut efter den 3 km långa promenadstig runt Bergvattensjön. Konstverken är skapade av barn och ungdomar, från förskolan och upp till årskurs nio och har blivit ett sätt för barnen att påverka sin närmiljö.

Sutme sameviste

Sutme sameviste ligger ett par kilometer från Borgasjön och Sutme stugby, efter vandringsleden som går till Slipsikjaure och sen vidare mot Klimpfjäll eller Raukasjö. Det natursköna läger når Slipsiken, som för övrigt utgör gräns mellan Västerbottens och Jämtlands län, bjuder på en vacker utsikt.

Dorotea kyrka

År 1799 fick Bergvattnets kapellag tillstånd att bilda eget pastorat under namnet Dorotea, efter Gustav IV Adolfs maka som också givit namn åt Fredrika och Vilhelmina församlingar. Byggmästare till kyrkan, var bonden Jon Mattson från Lajksjö. Enligt uppgift ska han ha fått 30 riksdaler för sitt arbete, då smidde han själv all den spik som gick åt till bygget.

I augusti 1932 brann kyrkan ned till grunden under pågående restaurering. Kyrkorådet uppdrog då till några arkitekter att komma med förslag till en ny kyrka. Vid kyrkostämman den 8 januari 1933, en stämma som tog 11 timmar, beslöts efter röstning, att arkitekt Evert Milles förslag skulle ligga till grund för den nya kyrkobyggnaden. Den nya kyrkan invigdes i december år 1934 och en renovering av kyrkan utfördes år 1984. 

Den 1/1 2006 bildades en ny församling, Dorotea-Risbäcks församling. Från och med den 1/1 2015 ingår församlingen i Södra Lapplands Pastorat tillsammans med: Lycksele, Stensele, Vilhelmina och Åsele-Fredrika församlingar.

Carl Milles

Carl Milles skapade åtskilliga konstverk under sin verksamma period. Hans verk kan beskådas från Stockholm, med skulpturer som Orfeusfontänen, ända till Washington, där man kan se Uppståndelsefontänen.

Att det finns två skulpturer av denna världsberömda konstnär i Dorotea kyrka kan tyckas lite ovanligt. Orsaken är att Carl Milles var personlig vän med en läkare på orten. Att brodern Evert Milles var arkitekten bakom kyrkan kanske också spelade in.
Skulpturen föreställande ängeln Gabriel köptes in av kyrkan, efter att en dam på orten skänkt 1000 kronor för ett sådant ändamål. Denna skadades dock under frakt och Carl Milles skänkte då det andra verket, föreställande Paulus.

Nattvarden

Nattvarden som är Björn Martinius största verk utgör en skulpturgrupp i naturlig storlek av Jesus och hans lärjungar samlade till den sista måltiden då Jesus instiftade nattvarden.

Vid framkomsten till Dorotea var skulpturerna i mindre gott skick. De var smutsiga och hade varierande skador.
Konstnär och konservator Arne Boman, Uppsala anlitades för att återställa skulpturerna i ursprungligt skick. Det lyckades utomordentligt väl. Han föreslog även att skulpturerna efter restaureringen skulle färgsättas för att ge dem mer liv. Kyrkorådet gav konstnären fria händer till och har genom de klara och lysande färgerna givit gruppen det liv och den rörelse som gör det än mer värdefullt.

Läs mer om våra sevärdheter i Dorotea här

Uppdaterad den 9 januari 2020

Evenemangskalender

Sevärdheter i kommunen

Näringslivsenheten

Näringslivsutvecklare
Gabriel Holmlund
Tel: 0942-140 80
gabriel.holmlund@dorotea.se

Projektledare för NiMR
Anders Karlsson
Tel: 073 - 053 01 92
anders.karlsson@dorotea.se

Kommunikatör/Projektledare för Digitala Steget
Hanna Gimbergsson
Tel: 073 - 803 70 45
hanna.gimbergsson@dorotea.se

Projektledare för Lapplands Sydport
Ulrika Stenberg
Tel: 073 - 023 48 58
ulrika.stenberg@dorotea.se

 

Kultur & Bibliotek

Bibliotekets öppettider:
Måndag: 10-17
Tisdag: Stängt
Onsdag: 12-19
Torsdag: 10-15
Fredag: 10-15 

Särskilda öppettider jul och nyår 2019-2020
23 december: 10-14
24-29 december: stängt
30 december: 10-15
31 december-1 januari: stängt
2-3 januari: 10-15
4-6 januari: stängt

Telefon: 0942-140 78
_____________________________
Kultur- och fritidschef
Linnéa Johansson
Telefon: 0942-140 70
linnea.johansson@dorotea.se

Jannice Jonsson
Telefon: 0942-140 79
Marita Olofsson
Telefon: 0942-141 78
_____________________________

Ansvarig nämnd
Kommunstyrelsen
info@dorotea.se