Regnbågsvecka 2023

Arrangemang

Invigning i Kvarnparken

Tid: Lördag 23 september kl. 17.00
Plats: Kvarnparken
Gratis arrangemang

Kl. 17.00-18.00: Vi samlas, med möjlighet till regnbågspyntning
Kl. 18.00: Invigningstal av Lilian Tegnander
Kl. 18.10: Elddans med Kamilla Sol från Norrsken
Kl. 18.30: Tåg upp till MB


Humor med Moa Svan

Tid: Lördag 23 september kl. 19.00
Plats: Medborgarhuset
Fri entré

Moa Svan är komikern med kärlek till fotboll, historia och allt lesbiskt. Aktuell med kulturpodden Lesbisk revy och historiepodden Oglömt. Humoristiska stilen blandar hon med allvar och skarpa iakttagelser om smått och stort.


Författarbesök och poesiworkshop med Nanny Ålander

Tid: Söndag 24 september kl. 13.00
Plats: Biblioteket
Fri entré

Nanny Ålander är fotograf, poet och filmskapare. Naturen har alltid en plats i hennes arbete. Klimaträttvisa, jämställdhet, mänskliga rättigheter, HBTQ-frågor och feminism är frågor som hon brinner för och minst ett av dessa ämnen finns alltid med som ett tema i hennes arbeten.

Kl. 13.00 Nanny berättar om sin bok "Förbjuden kärlek" och läser några utvalda dikter.
Kl. 13.30 Fika
Kl. 14-16 Poesiworkshop där Nanny inspirerar till det egna skrivandet hos deltagarna.

Antingen deltar man bara på författarbesöket eller även på workshopen.

Om "Förbjuden kärlek":

I en låda i farföräldrarnas sommarstuga hittar Nanny ett vykort skickat 1927 med en kärleksförklaring till hennes farmor. Avsändaren är en kvinna. I den överraskande upptäckten tar den här berättelsen sin början.

Förbjuden kärlek är en bok som med hjälp av poesi och konstfotografi gestaltar dessa kvinnor och den kamp de för i en omgivning som inte accepterar kärleken de känner till varandra. Trots att den förbjudna kärleken är den olyckliga kärleken lyckas bilderna och ordens samspel förmedla mod, självrespekt och en insikt om att kärlek är det enda sanna.


Mässa i regnbågens färger

Tid: Söndag 24 september kl. 18.00
Plats: Ljusets kapell
Fri entré

Mässa i regnbågens färger med präst Peter Westerberg och kantor Veronica Westerlund.


Maja och Anna - en kärlekshistoria

Tid: Måndag 25 september kl. 15.00
Plats: Dorotea bibliotek
Fri entré

Karin Holmgren, 1:e arkivarie på Folkrörelsearkivet i Västerbotten, berättar om en kärlekshistoria som varit gömd i över 100 år. Teckningsläraren Maja Beskow valde att hålla sin passionerade kärlekshistoria med en annan kvinna hemlig fram till sina sista år då hon anförtrodde sin kyrkoherde att ta hand om hennes dagböcker. Böckerna hamnade efter många år på Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Genom dagboksanteckningar och fotografier får vi ta del av en passionerad kärlekshistoria från 1900-talets första år.


Regnbågstema med Svenska Kyrkan Dorotea-Risbäck

Tid: Tisdag 26 september kl. 18.00
Plats: Dorotea församlingshem, ingång fredsvägen
Fri entré

Kom och måla din egen regnbåge i dina egna färger och prata regnbågsfrågor. Vi bjuder på fika!
Prästen Peter Westerberg och församlingsassistent Annika Danielsson är på plats.


Föreläsning med Jonna Blind

Tid: Tisdag 26 september kl. 18.00
Plats: Medborgarhuset
Fri entré

Ungdomsgården bjuder på pizza och testa på armbrytning efteråt (ca kl. 19.00)!
För dig född 2005-2010.

Jonna Blind är renägare och armbryterska från Klimpfjäll. Hon var med och grundade världens första hbtqi+förening för samer och har tävlat 10 år inom sin sport.

Hon berättar om sin resa och sina erfarenheter att växa upp i Västerbottens fjällvärld som hbtqi+ person i den samiska kulturen och samtidigt vara idrottare på elitnivå.

Föreläsningen avslutas med frågestund.

Bryt arm med Jonna!
För ungdomar: Testa att bryta arm med armbryterskan Jonna på Ungdomsgården efter föreläsningen.


Vernissage med åk 6 - Pride

Tid: Onsdag 27 september kl. 9.00-11.00
Plats: Gamla sportaffären
Fri entré

Utställning, "Be proud of who you are" skapad av åk f-9 i gamla sportaffären. Välkomna! 

Efter vernissagen kommer utställningen vara öppen när möjlighet ges. Se skylt på dörr om lokalen är öppen eller inte.


Författarbesök och serieworkshop av den prisbelönta serietecknaren och hedersdoktorn Anneli Furmark

Tid: Onsdag 27 september kl. 18.00
Plats: Biblioteket
Fri entré

Kl. 18-19: Annelie pratar om sina seriealbum "Gå med mig till hörnet" och "Närmare kommer vi inte".
Kl. 19-20.30 Serieworkshop: Vill du komma i gång med att teckna serier? Denna workshop är för dig som vill formulera dig i den unika konstformen serier. Den passar alla åldrar, huvudsaken är att du har lust att teckna och se hur dina teckningar blir till berättelser.

Antingen deltar man bara på författarbesöket eller även på workshopen.

Vi bjuder på fika!

--

Annelie Furmark är serietecknare och bildkonstnär bosatt i Umeå. Hon har sedan 2002 gett ut ett tiotal serieromaner, många av dem prisbelönta, bland annat med Seriefrämjandets pris Urhunden för årets bästa serieroman, och böckerna är översatta till många språk.

Hennes senaste roman ”Gå med mig till hörnet” utkom 2020. Den handlar om Elise och Dagmar, och om en oväntad kärlek vid en tid i livet då huvudpersonerna trott att lugnet skulle infinna sig. Bland övriga böcker finns: ”Den röda vintern” från 2015 och ”Närmare kommer vi inte” från 2018.

Anneli Furmarks arbeten, såväl serier som målningar, handlar ofta om människors relationer till landskapet och platsen och framför allt till varandra. Ofta berättar hon om människor som befinner sig nära stora avgöranden i livet, och ofta med HBTQ-tema.

Anneli Furmark blev 2023 utnämnd till hedersdoktor vid Umeå Universitet med motivationen:

Konstnären, serietecknaren och författaren Anneli Furmark: för sitt humanistiska och humoristiska serieskapande som i bild och text skildrar frågor rörande uppväxt, vuxenblivande, tillhörighet, relationer, natur, kärlek, vardag och HBTQ jämte sina insatser i syfte att skapa mötesplatser och möjligheter för konstnärer.


Bokbabbel med regnbågstema

Böcker, pyssel och prat om Pride och HBTQ. För dig i åk 4-6. Vi bjuder på fika! Med barnbibliotekarie Jannice Jonsson.

Tid: Torsdag 28 september kl. 15.00-16.00
Plats: Biblioteket
Fri entré


Gruppträning: Team Pride

Tid: Torsdag 28 september kl. 16.30
Plats: Medborgarhuset
Fri entré

Partnerworkout. Ta med en kompis/partner/familjemedlem och träna tillsammans i olika stationer. Eller kom själv och hitta en kompis på plats. Alla kan delta oavsett träningsbakgrund!


BIO: Bros

Tid: Torsdag 28 september kl. 18.00
Plats: Medborgarhuset
Pris: Fri entré

En romantisk komedi om två män som är rädda för att binda sig men deras starka attraktion för varandra ställer till det. En smart, charmig och innerlig komedi om att hitta sex, kärlek och romantik mitt i galenskapen.


Jeff Elliot

Tid: Fredag 29 september kl. 19.00
Plats: Medborgarhuset
Pris: Fri entré

Jeff Elliot är duon från Umeå som klär queerhet, klimatnödläge och sorg i en kostym bestående av folkpop, indie och stämsång. Bandet lämnar få lyssnare oberörda med sina personliga och politiska texter. Genom deras avskalade men ändå storslagna folkpop går stämsången som en röd tråd och multi-instrumentalisterna Jessica Klingsell och Amanda Lindgren sparar inte på krutet när det kommer till antal olika instrument på scenen.

Sagt om Jeff Elliots debutalbum Ten:

”Ten ger mig vibbar från storheter som First Aid Kit, Sufjan Stevens och Tallest Man On Earth, men med en alldeles egen touch som bara kan beskrivas som Jeff Elliot. Duon har en förmåga att kombinera berättelser vi vill lyssna på, med musik som väcker känslor. Användningen av instrument och tydliga melodislingor är rent ut sagt brilliant… Det är ett så vackert, gripande och komplett album med en otroligt snygg balans mellan sångröster, musik och produktion.”
TINSEL MUSIC MAGAZINE

"När man lyssnar på låtarna från Ten känns det som om man får en helt ärlig bild rakt in i Jessica Klingsells innersta - ingen av låtarna väjer för svåra ämnen, det är rått och ärligt och vackert... Någonting Jessica Klingsell verkligen kan är att berätta en hel historia med en låt"
TOVE MAGAZINE


 

Uppdaterad den 22 september 2023,