Saernieh, darjomh jïh öörneme - Nyheter, aktiviteter och arrangemang

Här kommer det att läggas ut nyheter, aktiviteter och arrangemang med samisk anknytning som har skett i Dorotea kommun.

År 2022

Saemiej naasjovnebiejjie - Samernas nationaldag
På söndag den 6 februari är det Samernas nationaldag -Samefolkets dag och den firas över hela Saepmie.
Saepmie – Sameland, består av den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till svenska landskapet Dalarna i söder.

Pandemin med dess restriktioner och den höga smittspridningen fortsätter och därmed kommer det inte att ske något fysiskt nationaldagsfirande i kommunen i år.
Fredag den 4 februari serveras renskav med kokt potatis och lingonsylt till förskolor, pedagogiska omsorgen och grundskolorna i Dorotea kommun. På nationaldagen blir äldreomsorgen serverad renskav till lunch med frasiga våffelstutar fyllda med hjortrongrädde till efterrätt. Middagen består av rödingsfilé som serveras med kokt potatis och gräslökssås samt grönsaker.
Kommunhusets utomhusfasad lyses upp under helgen med de samiska färgerna och flaggan hissas på nationaldagen, skyltning är gjord vid infartsskyltarna till tätorten.

Runt om i hela Sverige sänds digitala föreläsningar och firningar, vi har valt att förmedla några.

Digitalt författarbesök

Studieförbundet Vuxenskolan i Sorsele bjuder på ett digitalt författarbesök fredag 4 februari med Sophia Rehnfjell som läser sin bok Gájuoh Muv! Gïjrra Almien jah Enoken luvnni – Rädda mig! Vår hos Almmie och Enok, på umesamiska och svenska. Det finns möjlighet att ställa frågor efteråt!
Fredag den 4/2, klockan 10.00-11.00.
Länk till författarbesök 


Sagostund med Plupp

Dåeriedidh Pluppe jih goltelidh dihten lustes jih gilteges vaajese - Vi kommer få träffa Plupp och höra spännande äventyr på sydsamiska! Arrangör är Jïjsen Siebrie.
Lördag den 5/2, klockan 13.00-13.30.
Länk till sagostund


Verkligheten på sociala medier

Evelina Solsten är 20 år och kommer från Glen, hon är uppvuxen i en renskötarfamilj tillhörande Tåssåsens sameby. Lördagen den 5/2 kommer hon att hålla en föreläsning om hennes arbete på sociala medier samt om näthatet och rasism. Arrangör Jïjsen siebrie.
Lördag den 5/2, klockan 14.00-15.00
Länk till föreläsning 

Digital konsert med DJ Ailo och Inna Marja Amundsen

DJ Ailo (Ailo Thomassen) är en lulesamisk DJ och musikproducent, bosatt i Ubmeje/Umeå. På scenen har han även Inna Marja Amundsen från Evenes i Norge som är en samisk artist som stått på scen sedan hon var 6 år gammal.
Arrangemanget anordnas av Jïjsen Siebrie, Såhkie och Gaaltije.
Lördag den 5/2, klockan 19.00-20.30.
Konserten streamas på youtube. Följ länken till Facebookinlägget där länk till konserten återfinns, en stund innan konsert:
Länk konsert 


Andakt med NilsTomas Oskal

NilsTomas Oskal kommer hålla en samisk andakt för oss söndag den 6/2, vi kommer få höra samiska psalmer, verser och jojk, arrangörer är Jïjsen siebrie.
Söndag 6/2, klockan 11.30-12.30.
Länk till andakt

Hearing om skogssamer – det milsvida skogsfolket!

Sameföreningen i Stockholm bjuder på en digital föreläsning på söndag den 6/2, där Åsa Össbo och Bertil Marklund lyfter fram skogssamernas historiska förhållanden och nuläge, båda knutna till Várđđuo, Centrum för samisk forskning vid Umeå Universitet.
Söndag den 6/2, klockan 15:00 - 16:30.
Anmälan är nödvändig för deltagande, se anmälningsformulär längst ned i nedanstående länk. Några dagar innan evenemanget får du länk till det digitala evenemanget och möjligheten att ställa frågor i förväg och under föreläsningen.
Länk till anmälan

Har Ni missat Polarbibblo?

På Polarbibblo är det barnets fantasi som bestämmer vad som skall göras. Rita en teckning, spela ett spel eller läs, kika runt och se vad som finns!
Länk till Polarbibblo

 

År 2020

Samernas nationaldag

I år firades Samernas nationaldag på biblioteket med ett besök av Mauri Eira, skogssame född i norra Finland, som fritidsforskat om samers historia i 45 år. Han hade en föreläsning om ”Samer förr och nu” om samers språk, religion, boende och näring samt om de övergrepp samer har utsatts för. Föreläsningen varvades med dragspel samt flöjtmusik och det bjöds på goda tårtor med den samiska flaggan på. Sedan visades även filmen ”Ailos resa” på bio, ett magiskt äventyr för hela familjen om den lilla renen Ailo och hans liv i Lappland.

Bild på Mauri Eira Bild på tårtor med samisk dekoration

Kostenheten i Dorotea firade Samernas nationaldag med renskav till lunch på skolan och förskolan. På Bergvattengårdens äldreboende serverades också renskav med tillbehör samt en strut med hjortrongrädde till efterrätt. Middagen består av rödingfilé med gräslökssås, potatis och grönsaker

Praedtieh Staare

Årets första Praedtieh-möte hölls den 13-14 februari i Staare (Östersund) och årets seniorresa var en av diskussionspunkterna.

Uppdaterad den 14 november 2022,

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2017

Saemien reeremedajve - Samiskt förvaltningsområde

Saemien Iktedäjja - Samisk Samordnare
Sanna-Lisa Streuka

Telefovne/Telefon:
0942 - 141 71

E-påste/E-post: sanna-lisa.streuka@dorotea.se