Julla Májja får kulturpris

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2024 års kulturpris till den samiska biblioteksbussen Julla Májja som är ett samverkansprojekt mellan V8-biblioteken. Bibliotekbussen Julla Májja får kulturpriset för sitt arbete med språkrevitalisering och barn- och ungdomsfrågor samt för att de synliggör samisk kultur och samisk identitet i samhället.

–Jag hoppas att kulturpriset både kan stärka och främja Julla Májjas arbete för att tillgängliggöra samisk litteratur och samisk kulturverksamhet på bland annat förskolor, skolor och äldreboenden, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris har delats ut sedan 1997. Prissumman är på 50 000 kronor och prisutdelningen sker den 24 oktober i Uppsala domkyrka.

Julla Májja – den samiska biblioteksbussen är ett samarbete mellan V8-biblioteken, Sorsele, Dorotea, Lycksele, Malå, Storuman, Vilhelmina och Åsele i samverkan med de samiska samordnarna och Region Västerbotten. Projektet har hittills drivits i projektform finansierat av Kulturrådet och pågått under åren 2021-2023. Under 2024 och 2025 finansieras projektet av Region Västerbotten med medfinansiering från kommunerna. 

Julla Májja besöker platser runt om i alla kommunerna och har med sig samisk- och lokallitteratur under sina turer. Vidare kommer Julla Májja med ex. språkrevitalisering, samtal om psykisk ohälsa, matens kretslopp från fjäll till bord, renskötselyrket, samisk kultur, traditionell kunskap, duodji, jojk, teater, film och litteratur.

Klicka här för att läsa mer om samiska rådets kulturpris: Länk till mer information om kulturpriset på Svenska kyrkans hemsida.

Klicka här för att läsa mer om Julla Májja: Länk till mer information om Julla Májja på V8 bibliotekens hemsida.

Uppdaterad den 24 juni 2024