Vad är matavfall

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat.

Rester, både tillagade och råa, av nedanstående är matavfall

  • Kött, ost
  • Pasta, ris
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Bröd, kakor
  • Fisk och skaldjur
  • Äggskal
  • Te (även påsar)
  • Kaffe (även filter)
  • Lite hushållspapper och servetter

Lägg allt matavfall i papperspåsen. Tänk på att låta maten rinna av innan du lägger den i påsen.

Använd matavfallspåsar och ställ alltid påsen i hållaren så ventileras den bättre. Vik ner kanten på påsen så står den stadigare. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder. Fyll påsen till den streckade kanten och vik ihop påsen.

När du går ut med matavfallspåsen till ditt kärl ställer du den först på frys- och torkhyllan som finns i delen av avfallskärlet tillägnat matavfall, märkt med en äppelskrutt.

Du kan också sortera ut ditt matavfall genom egenkompost, för detta krävs en godkänd anmälan till Miljöenheten.

Länk till mer information om kompostering av avfall

Uppdaterad den 14 november 2022,

Teknik och service

Chef Teknik och service
Pierre Danielsson
Telefon: 0942-141 36
pierre.danielsson@dorotea.se
VA-ingenjör
Thord Dahlberg
Telefon: 0942 - 140 18
thord.dahlberg@dorotea.se

Driftledare Östra
Ronny Andersson
Telefon: 070-283 28 50
ronny.andersson@dorotea.se

Driftledare Västra
Jan-Oskar Eriksson
Telefon: 0942-140 47
jan-oskar.eriksson@dorotea.se

Renhållningsansvarig
Andreas Karlsson
Telefon: 0942 - 140 48
andreas.karlsson@dorotea.se
Kostenheten
Kostchef Cisy Farideh Siljebo
Telefon: 072 - 227 70 93 
farideh.siljebo@dorotea.se
Kommunens fastigheter
Förvaltas av Doroteahus i Dorotea AB
Telefon: 0942 - 140 55
felanmalan.fastighet@dorotea.se
Mät- och GIS-ingenjör
Erik Bryntesson
Telefon: 0942-141 33
erik.bryntesson@dorotea.se
Administratör VA, Renhållning
Britta Björklund
Telefon: 0942 - 140 24
britta.bjorklund@dorotea.se