Har du rätt till Bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Det är tre steg för att ansöka om bostadstillägg

  1. Ta fram alla uppgifter som behövs

Du behöver lämna uppgifter om din bostadskostnad, inkomster och tillgångar.

 

  1. Gör en beräkning innan du ansöker

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du testa att göra en beräkning. Ingenting registreras och du kan enkelt testa flera gånger. Du får svar direkt om du är berättigad och bör gå vidare med en ansökan.

 

  1. Gör ansökan

Enklast ansöker du med en e-legitimation såsom BankID. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper dig att fylla i rätt uppgifter.

Du kan även ansöka via blankett som du laddar ner från Pensionsmyndighetens hemsida, hämtar på ett servicekontor eller beställer från Pensionsmyndighetens kundservice.

 

I bifogade länkar finner ni ansökningsblanketter och hjälp för att fylla i blanketten.

Länk till blanketter

Länk till blanketthjälp

 

Behöver du hjälp att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Länk till ansökan om bostadstillägg 

 

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Länk till digitalt möte om bostadstillägg

 

Uppdaterad den 2 februari 2024