Företagsbesök

Här skriver vi om de företagsbesök näringslivsenheten gör tillsammans med kommunledningen.

Företagsbesök juni 2022

EE Tandvård AB

Elin, Emma och Gunilla

Greger, Staffan och Elin

Den andra veckan i juni fick Greger, Staffan och Gabriel äran att träffa de nya ägarna av Tandvårdskliniken, nämligen Elin Esbjörnsson och Emma Danvind. Ute hängde regnet i luften men i kliniken möttes vi av ett varmt mottagande av två ivriga nyföretagare. Vi kunde riktigt känna deras glädje att få driva företag och skapa sin egen framtid.

Elin säger att hon under en tid haft tankar om att vara egenföretagare medan Emma berättar att hon inte alls haft en tanke på detta. Men när Elin fick frågan att köpa kliniken från föregående ägare så kontaktade hon Emma som nästan utan betänketid svarade: ja vi kör! På den snabba vägen är det och nu den första juni kan de titulera sig egenföretagare då de öppnat dörrarna för kunderna i egen regi.

Både Elin och Emma utbildade sig i Umeå: Elin till tandhygienist som erbjuder förebyggande tandvård och Emma till tandläkare som lagar hål och skador på tänderna.

Besöket startade med en rundvisning i de uppfräschade lokalerna och när vi provsatt det nya väntrummet så infann sig en känsla av lugn och harmoni av de nya färgerna. Elin och Emma berättade att de både tar emot egna kunder samt kunder som behöver nödvändig tandvård via Region Västerbotten, och att de inom kort kommer att vara fyra anställda. Avslutningsvis tog vi en gemensam fika där även Gunilla som är anställd gjorde oss sällskap. Stämningen var på topp och samtalen om framtiden var positiva.

Vi är tacksamma att vi fick hälsa på er och önskar er varmt lycka till i framtiden!

Företagsbesök maj 2022

Dorotea blommor och design

I Annelies butik står Staffan och Greger

En regnig dag i maj fick Greger, Staffan och Gabriel glädjen att träffa Annelie Nordgren som driver företaget Dorotea Blommor & Design som är beläget i lokalerna bakom centrumhuset. Annelie var i full färd att göra i ordning alla blommor som kommit inför Mors dag så butiken var fylld av vackra blommor som samsades med vaser, muggar, praliner och andra fina produkter.

Hösten 2019 startade Annelie sitt företag i Dorotea och i februari var allt på plats och lokalen fylld av väldoftande blommor och vackra presentartiklar.

Annelie säger att det är ett fantastiskt roligt att jobba som florist och att vara egenföretagare och att hon dessutom trivs bäst på mindre orter. Det syntes tydligt att hon gillar sitt jobb när man såg henne hjälpa ett flertal kunder i butiken under vårt möte. Att skapa vackra buketter och arrangemang är något hon verkligen brinner för, och det märks!

Hon berättar att hon blev färdig Florist 2015 och arbetade i en blomsterhandel i Stockholm under sin utbildning. Efter utbildningen lämnade hon Stockholm för jobb i Örnsköldsvik. 2017 tog hon steget att köpa en blombutik i närheten av hennes hemtrakter, nämligen i Bredbyn. Denna butik bedrev hon fram tills kärleken lockade henne till Dorotea och då följde givetvis tankarna om en egen butik med.

Annelie har ett bra samarbete med den lokala begravningsbyrån tack vare sin kunskap och det grundläggande kravet på en floristutbildning, vilket hon är glad för och är en trygg grund för verksamheten.

Vi tackar Annelie för det inspirerande mötet och önskar henne lycka till i framtiden! Det passades även på att köpas lite blommor lämpligt till Mors dag. 😉

A. Bohms åkeri AB

Staffan, Greger, Gabriel och Anders

Anders Bohm firar 40 år som företagare i år och det ville vi uppmärksamma med ett besök hos hans verksamhet på Snickerivägen i Dorotea, A. Bohms åkeri AB. 1982 började Anders, som tredje generationens Bohm-åkare, köra åt sin pappa Bertil på hans åkeri. Bertil var verksam i bolaget in på 2000-talet och fick se verksamheten förändras genom åren.
– När pappa började i branschen körde de gods med häst, berättar Anders. Sedan tog maskinerna över mer och mer. Fram till 2017 jobbade jag mycket med att ploga vägar men på senare år har jag slutat med det.

Garaget på Snickerivägen köpte Anders i början av 1990-talet och han har sedermera byggt ut det.
– Egentligen skulle jag ha byggt ut det på bredden, skrattar Anders när han visar oss det avlånga och djupa garaget. Men jag byggde ut det på längden i stället så nu får jag planera i vilken ordning jag kör in maskinerna.

2004 blev Anders med grävmaskin, och nu kör han med sin hjullastare och sina två grävmaskiner vägunderhåll åt skogsbolagen. Åkeri har även haft en lastbil, men den har Anders sålt till Anton Söderberg som driver LEIAQ AB.
– Jag hoppas att Anton kommer att ta över min verksamhet allt eftersom, säger Anders.

Pandemin har inte påverkat företaget särskilt mycket, men däremot har kriget i Ukraina förändrat förutsättningarna.
– Det har verkligen ställt till det, säger Anders. Priset på vägtrummor har gått upp med 70 procent. Även dieseln och reservdelar har ökat kraftigt i pris. Vi får hoppas att det inte fortsätter i den riktningen.

Grattis Anders till jubileet och tack för lång och trogen tjänst som företagare i Dorotea!

Företagsbesök april 2022

JP Teknik och verkstad AB

Vi tittar i Jonahs verkstad
Jonahs egentillverkade skoterkälke
Ett relativt nystartat företag är JP Teknik och verkstad AB som håller till på Storbergets industriområde i Dorotea. Företaget drivs av Jonah Pettersson, som är uppvuxen i en företagarfamilj och alltid har tänkt att starta eget.
– Frågan har bara varit vad jag ska göra, säger Jonah. Men jag har arbetat länge på Dorotea Mekaniska i olika roller och har där byggt upp en gedigen erfarenhet. Efter hand insåg jag att det fanns ett glapp i utbudet där den kund som ville ha småskalig legotillverkning av metalldetaljer inte kunde få det. Jag vill gärna ta mindre och unika uppdrag, så jag bestämde mig för att fylla det glappet.
Jonah började så smått med tillverkning av metalldetaljer i sitt garage innan han för 1,5 år sedan omvandlade firman till ett aktiebolag. Nu arbetar han deltid i sitt företag men vill på sikt få det att växa till en heltidssysselsättning. JP Teknik och verkstad jobbar mest mot fritidsindustrin. I tre års tid har han gjort egendesignade skoterkälkar som är mycket populära, och han gör även detaljer till hundsport. Andra exempel på uppdrag är eldkorgar i metall med beställarens egenvalda logotyp på, till exempel till företagsevent. Han tillverkar även produkter åt Royal Steel vilket han har gjort i drygt ett års tid. Gemensamt för de uppdrag han tar är att det är korta led till slutanvändaren, vilket han tycker om. En extra god nyhet är att Jonah har tagit över tillverkningen av Dororöken och planerar att börja sälja den till hösten!
Jonah försöker göra så mycket in-house som möjligt, men där det inte går samarbetar han helst med så lokala företag som möjligt.
– Jag tror inte på konkurrens i inlandet, säger Jonah. Jag tror att man i stället hjälper varandra att tjäna pengar när man samarbetar. Ska inlandet leva måste vi alla hjälpas åt!
Jonah är självlärd svetsare, men i höstas gick han en svetsutbildning via Vilhelmina Lärcentrum för att få kunskapen dokumenterad och certifierad.
– Det är bra att det finns möjlighet att gå sådana här utbildningar. Jag hade redan mycket av kunskapen, men att få det på papper är bra för mig som företagande, säger Jonah. Dessutom blir man aldrig fullärd.
Under rundturen i Jonahs verkstad får vi titta på hans senaste införskaffning: en gigantisk laserskärarmaskin som han fick köpa från Saabs prototypverkstad i Östersund. Den kom i gång i december och med den kan han skära tjocka skivor av stål, rostfritt stål och aluminium med högsta precision. Beroende på hur han ställer in lasern kan han även gravera materialen med olika djup och tjocklek på gravyren. Nu har han även beställt en kantpress med 200 tons styrka, för att ersätta sin nuvarande kantpress som ”bara” är hälften så stark. Det är spännande att se allt som Jonah har byggt upp och bygger vidare på!
Vi önskar Jonah stort lycka till med sitt fortsatta företagande!

Företagsbesök mars 2022

Centrumboden i Borgafjäll

Centrumboden i Borgafjäll. Greger och Gabriel handlar av Evelina.

Diverse byggmaterial på hyllor i Centrumboden.

I Borgafjäll har en bygg- och inredningsbutik öppnat, driven av Jocke Isaksson och Evelina Hellström. Lokalen som tidigare var ett garage ligger precis bredvid Ica och på utsidan syns inte mycket förändring. Först får vi gå in i byggbutiken, som fortfarande bär garageprägel med sin höga takhöjd, öppna planlösning och sitt betonggolv. Sedan dyker Evelina upp och släpper in oss i själva inredningsdelen, och vi blir mycket förvånade över den lokalens förvandling till en otroligt hemtrevlig liten butik med blommiga tapeter, träpanel och mysbelysning. Evelina skrattar åt vår reaktion.
– Så där ser alla ut som kommer in hit, det är många som inte har förstått hur mysigt det är här inne. Vi funderar på att sätta in ett skyltfönster mot vägen så att man kan se in hit.
Byggbutiken har varit smygöppen sedan förra sommaren, medan inredningsbutiken öppnade 11 december i fjol. Själva inredningsbutiken är öppen på helger eftersom Evelina även jobbar på den pedagogiska omsorgen i Borgafjäll. För Evelina har drömmen om att driva eget vuxit under tiden hon har varit tillsammans med Jocke. Nu är hon glad över att ha dragit i gång en egen verksamhet.
– Det känns jättekul att ha tagit det här steget, säger hon. Jag önskar bara att jag hade ännu mer tid att stå i butiken!
Även för Jocke har butiksstarten inneburit en omställning. Förra året sålde han sin entreprenadverksamhet till Brantbo skog och Borgafjälls Skicenter, och sedan startade han eget som snickare. Butiken är ett komplement till hans konsultverksamhet och han trivs bra med sin nya vardag. Grävmaskinen, som han körde mellan 2014 och 2021, saknar han inte.
– Jag älskar att få styra min egen tid, det är det bästa med att vara egen. Dessutom är det skonsammare för kroppen att jobba som snickare än att sitta och köra maskin, så det är skönt!
Byggbutiken förenklar för stugägare i Borgafjäll som behöver småprylar till sitt byggande. Om man saknar en gipsskiva eller en låda skruv går det att hitta i Centrumboden, som får sina varuleveranser från Olssons Glas o Bygg i Dorotea. Även för Jocke är det mycket smidigare att ha byggvaror i närheten.
– Det blir mer lättjobbat för mig som snickare att ha extragrejer här uppe. Särskilt eftersom jag har så mycket jobb. Jag trodde att jag skulle bli göralös när jag startade eget, men jag får tacka nej till fler jobb än jag tackar ja till.
Efter denna rivstart, vad blir det härnäst för Centrumboden?
– Till sommaren ska vi skrapa och måla om fasaden, säger Evelina. Det kommer att bli jättefint!

Äventyrslust AB

Grefer, Susanne, Staffan och Gabriel står tillsammans med en av Äventyrslust fatbikes.

Äventyrslust AB verkar i Borgafjäll och drivs av Susanne och Anders Lindqvist. Susanne startade Äventyrslust som enskild firma medan hon fortfarande arbetade på ett konsultföretag inom bygg och anläggning. Året därefter, 2017, sade hon upp sig och omvandlade företaget till aktiebolag. I bolaget ryms både guide- och aktivitetsverksamhet samt konsultverksamhet i form av projektledning inom bygg och anläggning.

På sommaren hyr Äventyrslust ut SUP:ar, stand up paddleboards, och på vintern hyr de ut fatbikes i samarbete med 69 grader nord. Företaget arrangerar även Borgafjäll Outdoor Weekend på Borgagården på somrarna, ett event där deltagarna kan prova på olika friluftsaktiviteter.
– Egentligen skulle jag vilja utöka guide- och aktivitetsdelen, säger Susanne, men man behöver ju ha tid också! Men vi skulle gärna vilja vara med och bredda aktivitetsutbudet i Borgafjäll, både under vintern och sommaren.

Susanne och Anders bodde tidigare i Göteborg, men i och med sin kärlek till friluftsliv längtade de norrut. Sommaren 2007 dök ett fritidshus i Borgafjäll upp på Blocket och Susanne och Anders slog till.
– Vi köpte stugan osedd, skrattar Susanne. Det här var före exploateringen i Borgafjäll så då var det verkligen lugnt här. När vi kom körande upp mot byn och fick första glimten av Klöverfjället kunde vi känna hur all stress bara rann ur kroppen och lugnet infann sig. En sådan fantastisk känsla!

Susanne och Anders upptäckte snabbt att vandringslederna kring Borgafjäll var undermåligt utmärkta och att de inte fanns dokumenterade på ett bra sätt. Någon borde skriva en guidebok, tyckte Susanne.
– Och sagt och gjort, 2015 skrev jag den första guideboken om Borgafjäll med omnejd. Senare skrev jag tillsammans med Bertholof Brännström en större guidebok om hela Södra Lapplandsfjällen.

Numera är Susanne och Anders permanentboende i Borgafjäll. Efter att ha trivts i sin stuga i många år köpte de sedermera en tomt av kommunen, Susanne ritade huset och nu har de hunnit bo i det nybyggda huset i drygt ett år. Pandemin och kriget verkar inte ha påverkat byggtakten i Borgafjäll, säger Susanne som jobbar som kontrollansvarig.
– Inför sommaren byggs det fortsatt i rasande takt, berättar Susanne.

För Äventyrslust del märktes pandemiboomen inom friluftsliv under sommaren 2020, men Susanne berättar att det var mycket lugnare sommaren 2021.
– Men sommaren är definitivt vår högsäsong, säger Susanne. Det är särskilt roligt att ha guidade SUP-turer om morgnarna, när sjön är alldeles blank och stilla.

Utmaningen med att driva företag i Borgafjäll är avstånden. För äventyrsdelen av företaget är det självklart en fördel att vara på plats i fjällvärlden, men för konsultdelen är det lite av en utmaning.
– Det gäller att hitta kunder som finns i närområdet, säger Susanne.

Jens Larsson

Greger, Jens, Olli, Staffan, Gabriel sitter och pratar runt Jens köksbord

Under pandemin har det pratats mycket om dem som åker i väg till sitt fritidsboende för att distansarbeta därifrån på deltid. Jens Larsson är en av dem som faktiskt tog klivet till att flytta till sin stuga på heltid och arbeta därifrån. Sedan i somras bor den tidigare Östersundsfotografen i Borgafjäll varifrån han driver sin fotograf- och skribentfirma. Vi får träffa honom i hans hem, tillika kontor, för att höra om hans företagsresa och etablering i Borgafjäll.

Efter att ha jobbat som journalist för Östersunds-Posten i 15 år och sedan på kommunikationsbyrå i Östersund, växte tanken fram hos Jens att starta eget företag och arbeta som konsult från fjällvärlden i stället. Nu frilansar han för byrån som han tidigare arbetade för och tar även andra uppdrag. 

– Det roligaste är att göra natur- och jaktreportage, säger Jens och berättar även att det hittills har gått bra att driva eget.

– Jag har jobb så att jag överlever. Det var hyfsat i höst, sen blev det lugnt i december och januari, men nu har jag fullt upp. För några år sedan hörde jag av frilansande journalister och fotografer att det var svårt att få uppdrag, men nu är min bild att det är en bransch som går ganska bra. Det är dock säkert till hjälp att jag har ett stort nätverk sedan tidigare.

Eftersom Jens ursprungligen kommer från Åsele är Borgafjäll lite av hans hemmafjäll, vilket också bidrog till hans beslut att köpa stuga där vid årsskiftet 2015/2016. Han visste också att Borgafjäll var snösäkert och dessutom ville han ha bra skidspår och goda jaktmöjligheter. Att sitta i byn och arbeta har också fungerat bra.

– Bara fibern fungerar är det ju lugnt, och det har den gjort, berättar Jens. Däremot vore det på sikt bra med en kontorsbyggnad i byn, för att kunna sitta någon annanstans och få social samvaro under arbetsdagen.

Innan vi går frågar vi Jens hur han ser på framtiden som företagare i Borgafjäll.

– Jag kommer fortsätta vara här under överskådlig framtid, svarar Jens. Sedan får vi se i vilken utsträckning det blir, men jag trivs otroligt bra och är glad att jag flyttade hit.

Företagsbesök december 2021

Olssons Glas o bygg AB

Greger, Staffan, Gabriel och Tobias
Olssons Glas o Bygg är bygg- och färghandeln i Dorotea som ligger nere vid järnvägen. Den drivs av Tobias Östman, som har haft butiken i cirka fyra år.
– Jag hade bott och jobbat i Stockholm i sex år när jag hörde att butiken skulle säljas. Jag ville flytta hem och tänkte att jag redan jobbade så mycket att jag lika gärna skulle kunna bli egen företagare, så jag slog till.
Att börja driva eget innebar inga större betänkligheter, förklarar Tobias på karaktäristiskt Doroteamål.
– Man ska int tänk, då behöv man int funder så mycket heller. Det värsta som kan hända är att det går åt skogen.
Men ingen kan säga att det har gått åt skogen för Olssons Glas o Bygg. Första året gick det tungt, berättar Tobias och säger att man får räkna med det när man börjar driva företag. Därefter kom pandemin och med den renoveringsboomen, vilket ledde till att försäljningen ökade. Nu har Tobias tre heltidsanställda och siktar på att utöka verksamheten till dess att han har fem.
En utökning av verksamheten som Tobias nyligen har gjort är att börja leverera byggmaterial till Borgafjäll, med Centrumboden som återförsäljare.
– Försäljningen går bra, berättar Tobias. Det var på tiden att någon öppnade byggbutik där, så mycket stugor som det har byggts på senare år!
Före jul invigde butiken även sin nya färgavdelning: ett nyrenoverat rum fyllt med all den färg man som proffs och hemmafixare kan tänkas behöva. Även tapeter finns där att tillgå. Något annat som Olssons Glas o Bygg arbetar med är att utveckla glasmästeriet.
– Vi tar mycket glasjobb, mest fönsterreparationer. Planen är att utveckla den delen av verksamheten till den punkt då vi kan anställa en glasmästare på heltid. Jag skulle vilja tillverka isolerglas också, för det är det ingen på orten som gör.
Det där med att vara unik är något Tobias återkommer till under samtalets gång.
– Eventuellt är vi den sista fristående byggbutiken i Västerbotten. Jag vet inte helt säkert, men jag tror att det är så. Det är mer jobb att vara fristående, men det är så jag vill ha det.
En annan fördel med att vara fristående är att man själv bestämmer över verksamhetens sammansättning och över sitt sortiment, något som Tobias trivs med.
– Jag vill göra det som ingen annan på orten gör och erbjuda den servicen. Det tycker jag är roligt!

ICA Dorohallen

ICA Dorohallen har fått nya handlare, nämligen Pär och Jeanette Wincent från Skellefteå respektive Lycksele.
– Jag har alltid haft en tanke om att driva eget, men det är en process, berättar Per som började jobba på Ica 2003.
2009 byggdes en Ica Supermarket i Lycksele där Per blev ställföreträdande handlare innan han 2018 tog över Ica-butiken i Backe. När annonsen gick ut om att ICA-butiken i Dorotea behövde nya handlare blev Pär och Jeanette genast intresserade.
– Jeanette och jag har haft en dröm om att jobba tillsammans med en butik i den här storleken så det här var perfekt, säger Pär. Vi var här på sportlovet 2021 och 22 april fick vi veta att vi var förstahandskandidater. 1 september tog vi över butiken. Vi känner oss välkomna av kunderna och har bara upplevt det positivt att vara här.
– Det har gått supersmidigt med alla tillstånd och vi är jättenöjda med bemötandet vi har fått från kommunen. Det är också kul att det finns andra butiker på orten.
Pär och Jeanette berättar vidare att de har tagit in barnsaker och även har fått in ny brödinredning.
– Steg för steg kommer vi att bygga upp butiken, berättar Pär.
Vi önskar Pär och Jeanette ett varmt lycka till!

Företagsbesök juli 2021

Nordic Tunneling Service AB

Gabriel, Felix, Greger och Staffan står framför en gruvrigg

Greger, Staffan, Gabriel och Hanna besökte ELBK Svarv och Nordic Tunneling Service AB för att få se och höra mer om deras verksamhet. Vi fick träffa Felix Näsström som tillsammans med Kalle Jatko driver företagen. 2016 träffades de och startade Nordic Tunneling Service AB, varefter de köpte Doroteaföretaget ELBK Svarv AB vid årsskiftet 2018/2019.

Nordic Tunneling Service AB köper gamla borriggar från gruvor, renoverar dem och säljer dem. Oftast flyttar riggarna vidare till gruvor utomlands. ELBK Svarv tillverkar de reservdelar som behövs för riggrenoveringen.
– Vi har mer och mer styrt över ELBK:s tillverkning till komponenter som behövs för renoveringen, berättar Felix. Vi har investerat i bland annat femaxliga svarvar som kan tillverka det vi behöver.

Vi får en rundtur på fabriksgolvet och får bland annat se en sådan svarv, som är stor som en lastcontainer och väger ett ansenligt antal ton. Trots storleken uppvisar maskinen en imponerande precision i sitt arbete.

Pandemin har gjort att det är krångligt att få tag på råmaterial och att en del material har blivit dyrare.
– En annan utmaning är att vi har brist på utrymme, säger Felix. Däremot har vi lätt att rekrytera personal, vilket känns skönt.

En spännande och kreativ del av Nordic Tunneling Services arbete är att förbättra riggarna i stället för att bara återskapa originaldelarna i renoveringen.
– Vi vill gärna bygga om reservdelarna vi reparerar riggarna med för att förbättra funktionen där vi kan, säger Felix. Det är roligt!

Utanför lokalen står ett par riggar som ska renoveras. Vi stannar upp och tittar på dem och Felix förklarar hur armen som driver borrhuvudet fungerar. Det är riktigt intressant att få se!

Tack för ett spännande besök!

Fyra händer

Staffan, Greger, Barbro och Gabriel står framför Fyra händers butik

När du kör längs väg 1052 kan du se en röd, mysig liten stuga längs med vägen i Östra Ormsjö. Där har Barbro Nordlander Andersson sin butik Fyra händer. I år firar Barbro 40 år som egen företagare, varav hon har drivit butiken i Östra Ormsjö i 27 år.

– Folk tycker att det är roligare att stanna till i en liten by än i en stad eller ett samhälle, berättar Barbro. Det är så många som åker den här vägen nu för tiden.

Barbro startade Fyra händer 1981 tillsammans med en väninna. Då sålde de garner och vävningsprodukter i butiken som då låg i Dorotea. De hann hålla till i både Dorotea IF:s förra lokaler och i Gallerian innan Barbro till slut flyttade butiken hem till Östra Ormsjö och började nischa sig inom inredning, dekoration och damkläder. 2009 byggde Barbro ut butiken.

– För att starta ett företag måste man våga och aldrig ge upp, säger Barbro. Det går upp och det går ned så det gäller att ha is i magen.

Barbro har även en webbshop och även om butiksförsäljningen har påverkats av pandemin har inte webbshoppen gjort det. Barbro berättar att kunderna brukar titta i webbshoppen och se vad de vill ha för att sedan ringa och beställa.

Under vintern har Barbro haft butiken öppen för bokade besök men i maj började hon med fasta öppettider igen. Hon har även en loppis i byggnaden bredvid butiken som lockar en hel del folk.
– Jag kommer att fortsätta driva butiken så länge det är roligt, säger Barbro.

Vi tackar för ett härligt besök!

Staffan, Greger, Catarina, Ulla och Hanna framför Catarinas livs

Catarinas livs

Visste du att Catarinas Livs i Svanabyn kommer att fira 10-årsjubileum nästa år? Det fick vi veta när Staffan, Gabriel, Greger och Hanna besökte butiken en dag i juni.

Catarina Selin satt på älgpasset en höstdag år 2012 och insåg att hon ville ha en affär i Svanabyn. Hon arbetade då på ett företag i Dorotea men ringde den dåvarande ägaren av livsmedelsbutiken i Svanabyn, som inte var sen på bollen utan snabbt ville sälja verksamheten till Catarina.

- Sen tog det ett tag att få igenom köpet, berättar Catarina. Banken var tveksam till att låta mig ta över, i synnerhet till att låta mig köpa huset, men efter ett tag lyckades jag övertyga dem.

-Att köpa butiken är det bästa jag har gjort, slår Catarina fast. På kvällarna kan jag längta efter att det ska bli morgon så att jag ska få komma tillbaka hit. Det allra roligaste är att få träffa kunderna! Dessutom har jag världens bästa mentor i Ulla Bäckman som är anställd här. Hon har själv varit handlare, har arbetat här längre än vad jag har gjort och har lärt mig enormt mycket.

Pandemin har gjort att butikens försäljning har ökat. Kundkretsen har varit köptrogen och utkörningen har ökat markant. Kunder har även kunnat beställa varor, få dem packade och hämta dem utanför butiken, och kunnat betala med Swish. Catarinas livs är den enda livsmedelsbutiken i kommunen som har en manuell chark, vilket Catarina tror drar en del kunder från andra platser.

Under sommaren har Catarinas livs fått sig ett ansiktslyft. Det gamla tegeltaket har tagits bort och ersatts med ett nytt plåttak. Under vårt besök höll Dorro Bygg och Plåt på att montera upp sina byggnadsställningar. En annan investering Catarina ser framför sig är att uppgradera kylarna och frysarna till nyare modeller.
- I övrigt är jag nöjd med butiken, säger hon. Kanske att vi kan göra om inredningen lite.

Vi tackar för ett trevligt besök!

Företagsbesök april 2021

LEIAQ 

I våras gjorde vi ett digitalt företagsbesök hos LEIAQ AB, ett entreprenadföretag som drivs av Anton Söderberg.

Anton arbetade hårt i samband med att han byggde upp sitt företag.

– Jag körde eget i kombination med anställning i två år först vilket var jättebra eftersom jag fick bygga upp en egen kundkrets och ett eget namn. Jag började med att ha en enskild firma som sedan utvecklades till aktiebolag. Nu när jag är egen är det lättare att vara hemma med familjen och styra tiden själv. Det är mycket frihet samtidigt som det är mycket måsten.

I samband med bytet av företagsform behövde företaget även byta namn.

– Jag hette Söderbergs som enskild företagare men det var upptaget för aktiebolag. Först tänkte jag att aktiebolaget kunde heta LEIA efter familjemedlemmarnas initialer, men det var också upptaget. Då lade vi till ett Q för vår hund Quila och då det namnet var ledigt fick bolaget heta LEIAQ.

LEIAQ utökar sin maskinpark allt eftersom. Företaget innehar hjullastare och en nyinskaffad lastbil. Med de maskinerna kan Anton utföra grus- och markarbeten och snöröjning med mera. Oftast är kunderna bolag eller vägföreningar, men företaget arbetar även mot privatpersoner med till exempel dräneringar och markplaneringar.

– Jag är öppen för det mesta, säger Anton. Jag samarbetar även med Bohms åkeri som bland annat har grävare, så vi kan utföra större arbeten tillsammans.

De flesta jobben LEIAQ utför är belägna i Dorotea kommun, men Anton tar även jobb i närområdet.
– När jag har lastbilen kommer jag att kunna göra fler jobb åt SCA, berättar Anton.

Pandemin har Anton inte märkt särskilt mycket av.

– Det är mest att folk ifjol var lite avvaktande när det kom till grävning, men i år är det mycket bättre. Det ringer folk var och varannan dag och vill ha något grävt.

Till sist har Anton ett råd till den som vill starta eget företag; något som har varit ett framgångskoncept för honom.

– Man ska göra det man är bra på och inte involvera en massa runt omkring.

Vi tackar för ett inspirerande besök!


Personer sitter runt ett bord i en av Datakompisens lokaler

Datakompisen

Ulrik Norkvist är VD för Datakompisen, ett supportföretag som är en av Doroteas största arbetsgivare. Vi hade glädjen att få träffa honom på ett digitalt företagsbesök och höra mer om Datakompisens verksamhet och framtidsplaner.

–Datakompisen grundades 2005, berättar Ulrik. Från början var vi var fyra stycken som hade jobbat med support i många år. Vid den tiden började mediebolag lägga ut sina kataloger på playtjänster på nätet och vi jobbade med support på en sådan plattform. De första fyra åren dubblerade vi antal anställda varje år, från tre stycken till 25 stycken. Nu är vi mellan 45 och 50 anställda och har 35 uppdragsgivare. Vi jobbar bland annat med C More, Telia och Pay2me.

– 2020 var ett dåligt år. Delvis berodde det på pandemin, till exempel försvann all livesport från C More, men främst berodde det på att Vattenfall lämnade oss som kund vilket innebar att vi tappade 30 – 50 % av vår omsättning och tvingades säga upp många anställda. Nu har vi lyckats arbeta oss tillbaka – vi ligger på 90 % av den omsättningen vi hade innan Vattenfall lämnade oss och är ungefär lika många anställda som innan. Vi använde oss av korttidspermitteringar under hela året för att få det att gå ihop, men de flesta kunde komma tillbaka efter september. Målet är att vi ska fylla de lokaler vi har, vilket skulle innebära ungefär hundra medarbetare. Nu börjar det dock bli svårt att få tag i arbetskraft. Vi skulle särskilt behöva fler finsktalande anställda. Utbildning är inget problem, utan det sköter vi internt eller genom våra uppdragsgivare.

Företagets plan är att ta in ett nytt uppdrag varje månad och när vi hade mötet hade de hittills under året hållit sig till sin plan.
– Vår strategi är att inte ta in så stora uppdrag. På så sätt får vi inte så stora bakslag om vi tappar kunderna, säger Ulrik.

– Alla uppdragsgivare som kommer hit tycker att vi har fantastiska lokaler och att det är jättefint i Dorotea. En kille från Paris som kom hit en sommar kunde inte sova de två första nätterna för att det var så ljust och tyst, skrattar Ulrik. Så det finns mycket som är bra med att bedriva verksamhet i Dorotea! Däremot är det ett problem för oss att bankkontoret har stängt. Vi behöver komma dit fysiskt för att besöka kontoret och utföra ärenden, så vi kommer att sakna det.

Ulrik berättar slutligen att Datakompisens medarbetare tar 80 % av sina inkommande telefonsamtal inom 120 sekunder. Alla vi som någon gång har suttit i telefonkö förstår vilka imponerade siffror det är!

Vi tackar för ett intressant och inspirerande möte och ser med spänning fram emot att se hur Datakompisen kommer att utveckla sin verksamhet!


Magnus och Veronica i full skidmundering

Borgafjällbackarna

Vi fick förmånen att göra ett digitalt företagsbesök hos Magnus Nilsson och Veronica Norlander som driver flera olika företag i Borgafjäll.

– Som fjällbo vill man ha flera ben att stå på, säger Magnus. Vi har i nuläget tre olika aktiva företag: Borgafjällbackarna AB, Klöverbacken AB och Fjällglimt AB.

– Borgafjällbackarna AB med skidliftar och nedfarter driver vi nu för sjunde säsongen. Det har varit händelserika år för företaget och oss. Till exempel har covidpandemin påverkat Borgafjällbackarna både positivt och negativt. I fjol stängde vi backarna före påsk vilket var tungt, men i år 2020 – 2021 har vi haft ett bättre år än någonsin eftersom intresset för att vara ute har ökat, samt att många haft hemester och upptäckt orten. I år kom gästerna i en mycket jämnare ström över säsongen jämfört med tidigare år, vilket ledde till en sundare belastning. 

Många skidanläggningar i Sverige har snökanon, vilket även vi har funderat på för Borgafjällbackarnas räkning. 

– Vi funderar på det varje år, säger Magnus, men det är en kostnadsfråga. Många anläggningar i Norrland började med snökanoner medan de var kommunägda, så att kommunen tog kostnaden. Sedan verkar snökanoner bli mer och mer kritiserade ur ett miljöperspektiv. Vi kan jobba på andra sätt, till exempel förbereda marken så att det krävs så lite snö som möjligt för att kunna köra. Vår närmaste investering när ekonomin tillåter är att uppföra en värmestuga och förbättra personalutrymmet, toaletter och sjukvårdsrum. Sedan vill vi även byta motor till Borgaliften så att vi kan ta ned farten när det blåser i stället för att stänga liften helt.

Företaget Klöverbacken AB drivs tillsammans med Håkan Gustavsson från Umeå. Företaget startades 2016 och ägnar sig åt markexploatering av 31 tomter. På Klöverbacken byggs det nu för fullt. Sex hus är färdiga och i sommar byggs cirka fem hus. Försäljning av tomter tog en väldig fart under denna sommar och i dagsläget finns endast sju tomter kvar till försäljning.

– Fjällglimt AB kom till när vi sålde 69 grader nord för fyra år sedan, berättar Magnus och Veronica. I företaget Fjällglimt finns bland annat en byggverksamhet som vi kör mest under barmarkssäsongen. Magnus har gjutit många plattor (husgrunder) runt om i Borgafjäll, vi fått bra kritik på jobben och får nu många jobbförfrågningar. 

 Magnus och Veronica är glada att bo och driva företag i Borgafjäll. Här finns stora mervärden, säger de.

– Man kan enkelt gå ut och fiska, jaga, fjällvandra, åka skidor och skoter. Man kan till exempel ta en snabb skidtur på lunchrasten då allt är så nära. Här finns stora möjligheter till bra friluftsliv. Varje del är viktig och bidrar otroligt mycket. Två väldigt viktiga delar för att bo här är barnomsorg och att det finns ett bra fibernät – vilket det finns! Kommunen bygger just nu ett nytt dagis i Borgafjäll. Vi har idag ett barn, Neo 4 år, som går på dagiset Rävlyan, ett litet jättebra dagis där barnen får vara ute mycket. Neo ser nu framemot att få börja på det nya dagiset som ska vara klart nu i höst.

Vi tackar för ett trevligt besök och ser fram emot att följa utvecklingen uppe i Borgafjäll!


Bild på Christian och kund i jaktgömsle

Lapland Hunting and Game

Lapland Hunting and Game AB drivs av Christian Ek och är ett av de företag som vi har haft nöjet att träffa i vår.

Christian har en lång utbildning inom skogsbruk i Finland, där han kommer ifrån. Har jobbat som skogshuggare med motorsåg. Under lågkonjunkturen 1992 utexaminerades han och planerade att bli chef inom skogsbruket men det fanns inga jobb, så i stället vidareutbildade han sig till viltmästare.

– Jag gjorde alltid mina praktiker uppe i Storbäck på Nynäs jakt- och fiskecamp, berättar Christian. Jag hade tidigare varit där som jaktturist och 1992 började jag jobba lite extra som guide där, sedan flyttade jag hit. Från 1992 till 2007 jobbade jag på Nynäs jakt- och fiskecamp, men därefter startade jag eget som jaktarrangör. Jag har även drivit sportaffären i Dorotea tillsammans med min dåvarande fru under tio år.

När Christian startade eget som jaktarrangör ville han jobba med mindre grupper och kunna ge en exklusiv upplevelse. Nu arrenderar Lapland Hunting & Game AB ca. 17 000 hektar småviltsjakt i Mårdsjö, Fågelberget och Arksjö. Mårdsjö är ett guideområde som kräver minst en guide per grupp. Företaget säljer även jaktkort till SCA:s kvotområde. Kunderna kommer till största delen från de nordiska länderna: Finland, Sverige och Norge. 

Under pandemin har Christian fått ta en del extrajobb för att få det att gå ihop. Vid tiden för besöket jobbade han tillsammans med två andra kollegor, med att renovera en av Länsstyrelsens stugor i Högland. Men även om pandemin har slagit hårt mot företaget har han planer på att utveckla verksamheten och satsa på gäddfiske under sommaren.

– Det är främst italienare, fransmän och balter som är intresserade av gäddfiske, säger Christian. Jag gjorde en marknadsundersökning på sociala medier för att se vilka slags fisketurer min målgrupp är intresserade av och jag fick in över hundra svar på undersökningen, vilket känns bra!

Till hösten har Christian stor förfrågan på guideuppdrag: vid tiden för besöket ungefär hundra inbokningar. Däremot är det svårt att få tag på guider, berättar Christian.

– De flesta jag får tag på är utifrån. 

Vi önskar Christian lycka till och hoppas att pandemins följdverkningar snart lägger sig!


Bild på Brantbo skogs grävare

Brantbo skog

I våras fick vi nöjet att träffa Johan Persson som driver skogsföretaget Brantbo skog AB. Johan har hållit på med skog sen han var 15-16 år tillsammans med sin pappa, som klev av företaget för 10 år sen ungefär. Inom företaget Brantbo skog håller Johan på med skogsavverkning, grävmaskinsarbeten, markberedning, skogsdikning, energiklippning och liknande arbeten. När Jocke Isaksson sålde sin verksamhet i Borgafjäll tog Brantbo skog över entreprenadverksamheten. Jocke Isakssons lastbil köpte däremot Anders Ullén på Borgafjälls Skicenter och tog därigenom över verksamheten med bland annat grus och plogning. När Isakssons entreprenadverksamhet införlivades i Brantbo skog behövde Johan anställa en person till, så nu är de sju anställda i företaget inklusive honom själv.

– Jag har kört åt Norrbränsle och klippt vid vägar för att köra till värmeverket, berättar Johan. Den verksamheten ligger dock vilande för tillfället.

Johan berättar vidare att han har en skotare, en skördare, en hjullastare och tre grävmaskiner av olika storlek. Den största grävmaskinen väger 29 ton.

– Min huvudsakliga uppdragsgivare för skogsarbetet är SCA och jag kör på området Dorotea, Åsele och delar av Vilhelmina. Vi kör ungefär 70 % gallringar och 30 % slutavverkning, främst under de tider på året som det inte är ekonomiskt att köra gallring.

Även om pandemin inte har påverkat företaget finns andra utmaningar. Skogsbranschen är pressad och det är svårt att rekrytera, även om det finns skogsgymnasier där nya maskinförare utbildas.

– Sommaren ser bra ut, avslutar Johan. Jag är uppbokad en del i Borgafjäll; det är är ett 15-tal personer som har hört av sig och ska bygga hus på sina tomter. Jag kommer köra entreprenad i Borgafjäll i princip fullt ut i sommar och får bitvis köra skiftgång med hjälp av andra.

Vi tackar för ett trevligt besök och önskar Johan lycka till med den delvis nya verksamheten!


Bild på Anders och Sara framför Ski Center

Borgafjälls Skicenter

Borgafjälls Skicenter drivs av Sara Ahlqvist och Anders Ullén, och en dag i april hade Greger, Olli, Hanna, Gabriel och Staffan nöjet att träffa dem på ett digitalt företagsbesök.

Genom åren som Sara och Anders har drivit Borga Skicenter har de även startat flera nya bolag med andra slags verksamheter. De köpte Anton Esseruds vedtillverkningsverksamhet och har även köpt delar av Jocke Isakssons tidigare verksamhet. Brantbo skog köpte grävmaskinerna och Skicenter köpte åkeriverksamheten.
– Vi skrev omgående kontrakt med SCA angående plogning av vägar, berättar Anders som tycker att det är bra att ha flera ben att stå på. Tanken med åkeriet är även att vi ska kunna arbeta med markarbeten i Borgafjäll.

Under pandemin har Borgafjälls Skicenters verksamhet drabbats hårt och tappat ungefär halva omsättningen jämfört med tidigare år. Sara och Anders har dock kunnat behålla sina anställda men med färre timmar per person. Vedtillverkningen har rullat på, men det dröjer ett tag innan investeringen börjar betala sig eftersom man först behöver köpa veden, kapa den och torka den ett tag innan man kan sälja den.

Sara och Anders sysslar även med fastighetsutveckling och -försäljning och har fyra radhus de ska sätta upp på tomter och sälja. De har dock behövt skjuta på de planerna på grund av pandemin och andra investeringar, men det är generellt högt köptryck på fastigheter i Borgafjäll så de är inte oroliga att bli stående med husen.

Sara och Anders ser positivt på framtiden och utvecklingen i Borgafjäll.
– Det kommer att bli kanon med den nya anslutningen till Kungsleden, tycker Anders. Sen är Borgafjäll den fjälldestination som ligger närmast Vaasa så byn kommer att få ett uppsving bara färjan kommer igång igen. Jag tror också att folk i större och större utsträckning kommer att flytta till sina stugor. Det tar tid men det växer hela tiden!

Vi tackar för ett inspirerande besök och ser fram emot att träffas på riktigt inom en snar framtid!


Bild på Sabrina Jonsson

Coop Dorotea

I april genomförde Gabriel, Greger, Staffan, Olli och Hanna ett digitalt företagsbesök hos Coop i Dorotea.

Vi träffade Sabrina som sedan 1 februari i år är ny butikschef. Sabrina är född i Mårdsjö och förutom några år i Umeå i samband med gymnasiet har hon bott i Dorotea hela sitt liv. Efter att ha varit vice butikschef i flera år har hon bytt uppdrag med den förre butikschefen Peter som i stället har tagit rollen som vice butikschef.

– Det känns bra, det är en utmaning som jag verkligen vill ta mig an, berättar Sabrina. Vi ser även att fler yngre kunder hittar till oss och det är alltid roligt med mixen av alla olika grupper av kunder. Det bästa med det här jobbet är den dagliga kundkontakten och variationen av arbetsuppgifter vilket gör att ingen dag är den andra lik.

Sabrina berättar vidare att de inte märker så stor skillnad i antal besökare i samband med sommarturismen utan kunderna blir mer och mer spridda i en jämn ström över året.

– Även under pandemin har det varit en hel del turister, bland annat från Tyskland. Det är kanon att de stannar och handlar på orten. Många passar även på att ta en paus för fika vid T-bryggan eftersom det är så fint där. Vi ser också att fler och fler av de som är på väg till Borgafjäll stannar och handlar här.

I början av pandemin märkte Coop att det förekom bunkring av varor samtidigt som en del leveranser inte kom som planerat så att det blev brist på varor. Nu fungerar dock varuflödet bra igen. De ser även att beteendet har ändrats så det är svårare att förutsäga när kunderna kommer men Sabrina berättar att kunderna är duktiga på att hålla avstånd både till varandra och personal.

– Även vi som butik har fått beröm från våra kunder för hur vi har anpassat oss under denna pågående pandemi bland annat för att det finns handsprit tillgängligt, att vi har följt rekommendationer/restriktioner och att vår personal bär visir. Våra kunder har känt sig trygga med att vi har tagit denna pandemi på största allvar.

Intresset för att jobba hos Coop är stort och det har inte varit några problem att rekrytera ny personal.

Trots att Coop Dorotea är en del av en stor kedja har de möjlighet att styra en del av sitt sortiment.
– Vi gör vad vi kan för att tillgodose våra kunders önskemål, säger Sabrina. Vi är aktiva på Facebook/Instagram för att du som kund lättare ska få en bild av vilka vi är och hur vi jobbar, följ oss gärna där!

Vi på kommunen tackar så mycket för ett spännande besök!


Bild på husvagn

SoliferPolar AB

Vi hade nöjet att ha ett digitalt företagsbesök på SoliferPolar. Gabriel, Olli, Greger, Staffan och Hanna fick träffa SoliferPolars VD Tony Ekström. SoliferPolar tillverkar husvagnar och företaget är med sina 93 anställda Doroteas största privata arbetsgivare.

SoliferPolar utmärker sig genom att vara den enda husvagnstillverkare som testar varje enskild vagn de producerar i en klimatkammare, för att kvalitetssäkra dem och se att de till exempel inte har något vattenläckage någonstans. Det är bara ett fåtal vagnar per år som behöver rättas till, men det är värdefullt att fånga upp felen tidigt så att de kan hitta orsaken och inte tillverka fler vagnar med samma problem.

– 2020 var ett märkligt år, berättar Tony. Normalt är försäljningen bra under vår och höst men under våren 2020 fick vi inga ordrar alls, så vi var tvungna att välja mellan att permittera personal eller chansa på att bygga lager inför framtiden. Vi valde att chansa på att behålla personalen och fortsätta producera. Det visade sig vara ett bra beslut, för från och med sommaren och framåt har vi haft en extrem orderingång. Under 2020 byggde vi totalt 452 husvagnar under 2020 men sålde 620 vagnar. I november 2020 hade vi sålt slut på den årsmodell som sträcker sig till juli 2021. När pandemin slog till i våras ledde det också till stora materialförseningar. Inköp gjorde ett hästjobb med att hela tiden säkra material, så fabriken behövde inte stänga ned. Det är fortfarande en del leveransproblem eftersom det globala containerflödet är rubbat, men än så länge har företaget god materialförsörjning.

Tony berättar vidare att de inte vill skala upp produktionen för snabbt men att de siktar på att i höst öka sin produktionstakt till 650 vagnar per år i stället för den nuvarande kapaciteten på 450 vagnar per år. Redan nu har de ökat sin produktionstakt med 15 procent nu enbart genom effektivisering och förbättring, vilket ökar marginalförsäljningen. Genom nya återförsäljare och en ökande marknadsandel känner sig Tony trygg i att SoliferPolar kan upprätthålla en större försäljning. Produktionsökningen har också lett till att företaget kommer att anställa fler montörer till hösten.

Vi tackar för ett trevligt möte och ser fram emot att få komma på ett fysiskt besök när pandemin är över!

Fotograf: Andreas Nilsson

Företagsbesök juli 2020

Olli, Staffan, Simon och Gabriel står och dricker kaffe och pratar i garaget som håller på att byggas

Sydporten Transport AB

Staffan, Olli, Gabriel och Hanna fick i somras förmånen att träffa Simon Karlsson som driver Sydporten Transport AB. Vi träffades ute vid garaget som han håller på att bygga vid Storbergets industriområde. Tidigare har Simon hyrt garage men han väljer nu att bygga ett eget eftersom det kommer att utgöra en mer ändamålsenlig lokal för hans verksamhet.

– Jag bygger garaget privat men kommer hyra ut det till företaget, berättar Simon när vi står och beundrar stommen till garaget. Utsidan kommer bli klar i år och insidan nästa år, och garaget kommer rymma tre bilar.

Simon började köra taxi för sin pappa som drev verksamheten i 36 år. För fem år sedan tog Simon över den första bilen och sedan dess har det rullat på. Hans företag är en del av taxisamordningen i Dorotea som består av tre olika taxibolag. Under våren har Simon haft beredskap på den specialbyggda taxi som skjutsar patienter med covid-19, men tack och lov har bilen knappt behövt användas.

Vi tackar så mycket för ett trevligt och inspirerande besök! Det har varit så roligt att se garaget växa fram under sommaren.

Anders och Annelie bygger en stuga

Mårtenssons Allservice AB

Greger, Olli och Gabriel fick nöjet att träffa ett av våra fantastiska företag som bedriver verksamhet i byarna utanför Dorotea. I detta fall träffade vi mångsysslarna Anders och Annelie Mårtensson som driver Mårtenssons Allservice AB.

Allt startade 1986 då Anders "var tokig nog att börja köra taxi", som han säger med glimten i ögat. Efter det har verksamheten utökats med traktorer, grävare och lastbilar, så i dagsläget är företaget en entreprenör som har många ben att stå på och kan hjälpa till med allt från grävningar till persontransporter och plogning med mera.

I dagsläget sköter Anders bland annat plogning och reparationer av vindkraftsparken i Bliekevare och Annelie sköter stora delar av skolskjutsarna i området Rajastrand-Högland-Risbäck och Borgafjäll.

När vi träffade dem denna soliga dag så var det nedmontering av stuga som stod på schemat.
Vi tackar så mycket för den trevliga pratstunden och önskar dem en fortsatt fin tid framöver!

Tre män står och samtalar i Svenska Tälts stativavdelning.

Svenska tält

En blåsig onsdag hälsade Staffan, Greger, Hanna och Gabriel på hos Svenska Tält för att se deras nya lokaler nere på Järnvägsgatan. Tidigare har sömnadsavdelningen och kontoret legat i samma byggnad, medan stativavdelningen och lagret har legat i en annan lokal. Sedan i våras finns allt under samma tak vilket har underlättat enormt för verksamheten.
– Det är som natt och dag, säger Stig Berg som är VD för företaget. Efter semestern ska vi renovera kontoren också.

Stig tog över verksamheten från Polar 1983 och nu är Svenska Tält ett familjeföretag med hans fru Mirja och deras döttrar Anne, Eeva och Leena i styrelsen. De har cirka 20 anställda i dagsläget och producerar förtält till husvagnar, både åt SoliferPolar och andra märken. Vi fick en guidad tur runt i de nya och de gamla lokalerna och det var verkligen intressant att få inblick i de olika faserna av tälttillverkning: allt från rörkapning till mattvävning.

Coronapandemin har slagit hårt mot vissa näringar och företag. Dock har Svenska Tält i stället ökat sin omsättning från tälten med cirka 20 % i år jämfört med i fjol. Stig säger att det tydligt märks att folk satsar på husvagnar med tält för sina ”hemestrar”. På marknaden är det stor konkurrens, men Svenska Tält är kända för att ha högklassig service med gott bemötande och snabba svars- och leveranstider. Det är utan tvekan något som gör stor skillnad!

Vi tackar för ett riktigt intressant besök och ser fram emot att följa Svenska Tälts resa framöver!


Fyra män står i den gamla sågen och lyssnar på Torbjörn Tegnander.

Westél/Lappland Network Services AB

Den första juli besökte Gabriel, Staffan, Greger och Hanna Westél/Lappland Network Services AB som drivs av Torbjörn Tegnander. Han guidade oss runt den gamla sågen, som han köpte 2016 och nu håller på att renovera.

När Torbjörn tog över sågen var den i sådant skick att det inte var möjligt att fortsätta driva den. Därför står det nu högst på hans prioriteringslista att få byggnaden tömd på maskiner för att göra plats för hans verksamhet. Det är fascinerande att gå omkring i de väldiga utrymmena och föreställa sig hur de såg ut under sågens glansdagar, men minst lika fascinerande är det att föreställa sig alla de olika verksamheter som skulle kunna inrymmas i lokalen i framtiden.

– Jag kommer snart att flytta ned butiken hit, berättar Torbjörn. Det faller sig naturligt nu när jag har tagit över gasdepån från Olssons Glas och Bygg. Det kommer att bli skönt att ha allt samlat också.
Till att börja med kommer butiken ligga i en barack bredvid spiltorna men när sågen är mer iordningställd kommer butiken att få flytta in i byggnaden. 

Torbjörn har dock inte bara planer för området för egen del. Redan nu hyr han ut spiltor och torkar till både privatpersoner och företag, och tanken är att utöka uthyrningen så småningom.

Vi tackar så mycket för ett spännande besök! Det kommer verkligen bli roligt att se det gamla sågområdet leva upp igen!


Företagsbesök juni 2020

Paret Markusson står tillsammans med Greger, Gabriel och Staffan framför en av företagets bussar. Bussen har en målning av en ren som står framför Borgahällan.

Marcussons buss

En solig onsdag den 24/6 besökte Gabriel, Greger, Staffan och Hanna Marcussons Buss och Däckservice, som drivs av Lasse och Elisabeth Markusson. De visade sin verksamhet på Storbergets industriområde. Vi fick en trevlig rundtur i garaget och tittade bland annat på den enorma biltvätt som behövs för att tvätta en fullstor buss.

Bussföretaget har verkat i Dorotea sedan sent 70-tal och på 90-talet utvidgade de verksamheten med däckservice.
– Vi valde att börja med däckservice eftersom det kompletterar busstrafiken på ett bra sätt, berättar Elisabeth Markusson. Det är väldigt smidigt att kunna byta däck på hemmaplan.

I nuläget har företaget 6 bussar och 4 fast anställda, med 2 – 3 extrapersonal. De kör både på uppdrag och linjetrafik, och nyss vann de en 10-årig upphandling som innebär att de kommer köra skolskjutsarna i Dorotea. Trots en del förluster i samband på grund av pandemin ser de ljust på framtiden och håller på att förnya sin fordonspark.
– Det allra roligaste med jobbet är att få träffa folk, slår Lasse Marcusson fast.

Vi tackar för ett spännande och givande besök och ser fram emot att komma tillbaka!


Lovisa står framför sin butik tillsammans med Staffan, Greger och Gabriel.

Wiks lanthandel

Gabriel, Greger, Staffan och Hanna tog en tur till Lajksjö för att besöka Wiks lanthandel, butiken som med sitt unika sortiment har blivit ett utflyktsmål i egen rätt.
I vår tog Lovisa Berg över lanthandeln. Hon har arbetat på butiken sedan 2011 och blev tillfrågad om att ta över verksamheten när den förra ägaren Ulla-Britta Wik började känna sig redo för pension.
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att gå till jobbet, säger Lovisa. Jag ville verkligen att butiken skulle finnas kvar, och på den vägen var det.

Under våren har butiken ökat sin utkörning markant i och med pandemin. Lovisa tror att många äldre som har börjat få varor utkörda kommer fortsätta vilja det, även om restriktionerna hävs.
– Det är verkligen kul att vi kan serva våra kunder på det här sättet.

Men fler utkörningar är inte den enda nyheten hos Wiks. Genom stöd från Länsstyrelsen har de byggt ett nytt kylrum och kommer i höst byta alla diskar och golvet i butiken. Senare kommer de även att dra in bergvärme och byta ut alla armaturer till energisnåla LED-lampor.

Vad är då den största utmaningen inför framtiden? Ja, det är att fortsätta hålla Wiks varusortiment inom rimliga begränsningar.
– Man vill ju ha allt, skrattar Lovisa. Vi försöker fundera ut vad folk kan behöva och vilja ha, men samtidigt kan vi inte ha ett lager som är hur stort som helst.

Det var verkligen inspirerande att träffa Lovisa och höra om hennes passion för butiken och kunderna, och hennes planer för framtiden. Vi tackar för ett positivt möte och ser fram emot att följa Wiks lanthandels resa framöver.


Jimmy och Linda står tillsammans med Greger och Staffan på en solig gräsmatta. De ser glada ut.

Lajksjö texel och biobränsle

Greger, Staffan och Gabriel fick i mitten av juni 2020 nöjet att träffa Jimmy och Linda som driver Lajksjö Texel & Biobränslen. Det var en fantastiskt vacker dag som visade upp Mon i Lajksjö från sin allra bästa sida! I coronatider väljer vi att träffas utomhus i så stor utsträckning som möjligt och denna dag bjöd på ett otroligt solsken och ett gästvänligt bemötande 😊

Jimmy talade om att de tillverkar briketter som levereras till bränsleanläggningar i närområdet men att de för några år sedan bestämde sig för att även starta uppfödning av Texelfår.

De har nu varit igång med uppfödningen i 2 år och har i dagsläget 63 får. De räknar med att nå sitt mål om cirka 250 – 300 får om tre år. De har ett otroligt fint läge och en lagård som rymmer uppemot 800 får, så några år bör de klara sig innan en utbyggnation måste till. Vi ser fram emot ett nytt möte framöver då vi förhoppningsvis får se att deras planer gått i uppfyllelse!


Företagsbesök 2018

Torsdagen den 17/5 2018 var nya kommunalrådet Gaby, kommunchefen och affärscoachen ute på två företagsbesök. 

Första stoppet var hos Marike och hennes hantverksbod. När man svänger upp på gårdsplanen slås man av den vidsträckta utsikt hon har över Bergvattensjön, samhället och bort mot bergen vid horisonten.

Inne i butiken finns ett unikt utbud av nordiska designer. Marike vill satsa på hållbarhet och hon handplockar sina leverantörer som gärna får vara mindre i stället för storskaliga. Hon säljer även egna produkter under namnet Adilsdotter: egengjorda tenntrådsarmband, hemmagjord sylt och blåbärspulver.

I april firade Marike ett-årsjubileum. Tankarna på att starta hantverksboden har legat och grott i cirka 25 år. För ett år sedan gjorde hon slag i saken, tog hjälp av affärscoachen och startade egen verksamhet. Idag ångrar hon det inte. Innan hon startade hantverksboden jobbade hon på bland annat turistbyrån och hembygdsområdet. Erfarenheten från turistbranschen kommer väl till pass nu när hon har besökare från praktiskt taget hela världen.

Marike går just nu i planerna på att utöka företaget genom att starta en webshop för att nå ut bredare. Hon finns även på facebook och har där fått stort genomslag.


Vi besökte även Anders ”Gnuggen” Engström på Engströms bil och husvagnsservice. När vi kom till verkstaden var det full fart, det var rutor som byttes, husvagnar som servas, telefonen ringde oavbrutet och folk kommer in.

Anders startade företaget 2010. Idag har han 2 anställda och planerar att anställa ytterligare en. Det svåra är att hitta folk med rätt utbildning. Han har därför börjat titta på de som precis gått ur skolan och är uppdaterade inom det senaste. Hänger man inte med i utvecklingen är det svårt att jobba i den här branschen då bilarna blir mer och mer digitaliserade säger Anders.

Idag servar och lagar de det mesta inom husvagnar, husbilar och bilar. Trycket är högt just nu på husvagnar där alla vill ha dem i ordning inför sommarsemestern. Han håller även på att titta på möjligheterna till att bli en auktoriserad FIAT-verkstad för att bland annat kunna samarbeta med ett annat lokalt företag.

De håller idag på med en ny kundentré på andra sidan huset för att kunderna ska slippa gå igenom verkstaden när de kommer dit. Han kollar också på möjligheterna att köpa in en ny lyft för större husbilar. Husbilar är framtiden säger Anders.

Innan Anders startade eget jobbade han som bilmekaniker åt ett annat företag men han har också jobbat på industri samt kört traktor.

Idag har de kunder från alla möjliga kommuner och arbetsdagarna kan bli väldigt långa periodvis.

Vi tackar Marike och Anders för ett intressant besök!


Tisdagen den 24 april 2018 var kommunchefen och affärscoachen ute på företagsbesök. Denna gång träffade de Marie på 44:ans kläder, Björn på Ålrajt och Tony på Dorotea Motor och Allservice.

Första stoppet var hos Marie Östman på 44:ans kläder. Här hittar du kläder för alla smaker och storlekar, utbudet är väldigt varierat och Marie försöker anpassa innehållet efter säsong och förfrågan. Idag känner Marie att hon har ett väldigt bra utbud i butiken.

Marie är född och uppvuxen i Norråker men har bott i Dorotea (Månsberg) i lite mer än 30 år. Själva butiken 44:an har funnits sen år 2005, men det var år 2015 som Marie och hennes sambo Göran tog över butiken.

Marie säljer inte bara kläder lokalt i Dorotea. Hon åker även omkring på närliggande orter så som exempel Ramsele, Hammerdal, Åsele med flera, när tiden finns. Hon får även in förfrågningar från andra orter.

Marie jobbar även mycket med sociala medier för att synas bredare. En av svårigheterna för Marie och 44:an är att konkurrera med dagens näthandel. Idag handlar många online och allra helst tjejer runt 20 års ålder säger Marie. Utöver detta försöker Marie även anordna olika arrangemang för att nå ut. Hon brukar till exempel köra modevisningar på våren och hösten där hon även bjuder in andra företag som vill visa upp sig och sina produkter.

Marie brinner verkligen för det här och ser positivt på framtiden. Hennes dröm är att få anställa en till i butiken och eventuellt kunna utöka på ett eller annat sätt.


Andra stoppet var hos Björn Holmgren på Ålrajt. Björn startade tillsammans med sin bror Bosse upp företaget år 1999 men hade redan sen 1997 hållit på med detta som en hobby vid sidan av sitt vardagsjobb. Grundtanken som Björn hade när han startade upp företaget var att inrikta sig mot internet, vilket år 1999 inte har exploderat ännu. Björn är i grunden maskiningenjör. När Björn startade upp företaget var de 3 anställda och hade kunder spridda i hela Sverige. Alla 3 jobbade med programmering där de byggde upp hemsidor och även drev en webportal liknande dagens ”byt bil” där det såldes begagnade husvagnar. Idag ångrar Björn att han inte vågade lite mer under de åren, allt hade kunnat se annorlunda ut säger han. Idag har de en liten del kvar av internetbiten men de söker inga nya kunder inom det.

Efter att de hade varit igång i ungefär ett år fick de möjligheten att jobba med ett bredbandprojekt som handlade om utbyggnaden av bredbandsnätet i Dorotea kommun. De hade då endast projektledningen och ingen fysiks grävning. Allt eftersom jobbet med projektledningen pågick fick de mer insyn i branschen och valde då att inrikta sig mer mot entreprenörssidan. Idag bygger Ålrajt fibernät lite här och var i Västerbotten och Jämtland. Ålrajt sköter även utbyggnaden av fibernätet i Dorotea. Här liksom i Åsele sköter man även drift, underhåll och felavhjälpning. De har även beredskap 24 timmar per dygn.

Bredbandsutbyggnaden ute i byarna har varit de roligaste som finns säger Björn. Alla har varit väldigt positiva och hjälpsamma. Jag har aldrig sett så många traktorer och fyrhjulingar på en och samma plats någon gång säger Björn samtidigt som han ler.


Tredje stoppet var hos Tony Gahlin på Dorotea Motor och Allservice. Hos Tony kan du både köpa och serva dina småmaskiner och cyklar, till exempel skotrar, gräsklippare, snöslungor, motor- och röjsågar med mera. Han säljer även en del fritidsartiklar som till exempel jakt- och fritidskläder.

Tidigare har han även sålt Arctic Cat men det gör han inte längre utan nu har han valt att vara främst auktoriserad serviceverkstad.
- Lokalen jag har idag är inte helt anpassad för både verkstad och försäljning, säger Tony.

Tony har skruvat i olika maskiner i större delen av sitt liv men karriären började inte direkt inom den branschen. När Tony gick ut grundskolan insåg hans föräldrar att han var väldigt skoltrött och inte hade motivation att plugga vidare. Därför började Tony jobba på Dorotea Emballage tillsammans med sin pappa. Hans intresse för att skruva i motorer och maskiner fortsatte däremot på hans fritid. Efter Dorotea Emballage provade Tony på lite olika yrken innan han fick han jobb som reparatör på en skoterverkstad. Efter att ha jobbat där under en period så bestämde sig Tony för att starta eget. Idag har Tony hållit på i cirka 30 år med att reparera skotrar och andra småmaskiner.

Tony startade Dorotea motor och allservice 1997 hemma i sitt garage. Efter en tid flyttade han till de lokaler där Dorotea Värme idag håller till. I november 2008 flyttade företaget till en ny lokal som ligger efter Storgatan i Dorotea (före detta Edmans Plåt). Han har idag en anställd på halvtid. Utöver jobbet i verkstaden har Tony även skött om vaktmästeriet på ett av Doroteas större företag under 10 års tid. Tony är även deltidsbrandman sedan 1983.

Vi tackar våra företagare för 3 lärorika och roliga möten!


Företagsbesök Borgafjäll

Torsdagen den 1 mars 2018 åkte kommunchefen, affärscoachen och byggnadsinspektören upp till Borgafjäll i strålande solsken för att träffa företagare.

Första stoppet var på företaget Snowcamp som ägs av Johanna och Johnny. De tog över Idet i september 2015 och gav det ett nytt namn, Borgafjäll Snowcamp. Att Johanna och Johnny köpte Idet i Borgafjäll var en ren slump. Johnny skulle egentligen köpa en fyrhjuling av de gamla ägarna och Johanna var där för att prata med dem om detta. Men istället började de snacka om försäljning av Idet och några dagar senare hade Johanna och Johnny bestämt sig, de köpte Idet. Redan då insåg de att det fanns hur mycket som helst som behövde åtgärdas.

Idag har Johnny och Johanna 5 anställda plus extra personal, de har även husvagnsplatser, 12 stugor, 1 lägenhet och en storstuga till uthyrning. En hel del som Snowcamp gör är också mer en service än något som de faktiskt tjänar pengar på. Bensinstationen som de har på campingen är ett exempel.

Trots att de har haft en del motgångar ser de positivt på framtiden och kommer fortsätta att utveckla Snowcamp. De ser även möjligheter att utveckla hela Borgafjäll som destination.

Något som de ser som ett problem idag är personalboende, det är svårt att få tag i boende att hyra till sin personal.


Andra stoppet var hos Tony på 69° Nord. 69°Nord har nu inför säsongen 2018 bytt ägare. De som fått äran att förvärva och vidareutveckla denna anläggning av de förra ägarna Magnus och Veronica, heter Tony Lundin och HG Lindström. 

69° Nord är idag ett litet företag i Borgafjäll med en bred verksamhet. Företaget startade år 2007, då erbjöds enbart aktiviteter och skidutrustning. Men sedan hösten 2009 har de vuxit och kan nu erbjuda flertalet aktiviteter, sportutrustning, restaurang med fullständiga rättigheter och boende i Borgafjällen.

– Vårt mål är att på ett säkert och spännande sätt dela med oss av den fantastiska naturen i området säger Tony. 69° Nord är även aktivitetsaktör i Borgafjäll, och med tillgång till både catski och skotrar kan de erbjuda verkligt exklusiva turer i ett magnifikt fjällområde. Idag är 69° Nord ensamma i Sverige att kunna erbjuda Catski.  

Tony säger att de har kommit igång bra. Han visar statistik på antalet incheckningar i liftsystemet och det visar tydligt att trenden går åt rätt håll, vilket är otroligt roligt för Borgafjälls utveckling säger Tony. Idag bor han i Stockholm men skulle inte ha något emot att flytta till Borgafjäll permanent säger han. Deras målsättning är att få igång en året runt verksamhet. Tony berättar att 69° Nord är fullbokade på Valborg för första gången i deras historia.


Tredje stoppet var hos Anna-Karin på Ica Nära Borgafjällens lanthandel. Idag är de utöver en butik även ombud för apoteksvaror, bussgods, DHL, Systembolaget, frimärken och Svenska Spel. Här kan man också köpa fiskekort och jaktkort för både Västerbotten och Jämtland. De har även ett bra utbud av specialvaror som tändstift, leksaker, husgeråd, biltillbehör med mera.

Anna-Karin har ägt Ica Borgafjäll sedan 1999. Hon berättar att det har varit lite kämpigt vissa stunder bland annat med stor personalomsättning. Även Anna-Karin påpekar att det är svårt att hitta personalboenden för de som vill jobba och bo i Borgafjäll. Anna-Karin har idag 2 heltidsanställda och 2 på halvtid. Hon kan också se en stigande trend i Borgafjäll, sedan Anna-Karin tog över Ica har omsättningen tiodubblats.

Under 2018 har Anna-Karin planer på att bygga ut och om butiken. Vi ska bland annat bygga ett större lagerutrymme men även skapa mer plats i butiken säger Anna-Karin.


Sista stoppet var hos Anders och Sara på Skicenter. De tog över verksamheten år 2007 och har sedan dess kontinuerligt utökat verksamheten. Ribban för deras framtidsplaner har de lagt riktigt högt. Borgafjäll som fjällort växer så det knakar, och då gäller det verkligen att vi hänger med i svängarna säger Anders.

Bland annat. så har de under 2016 utfört en större utbyggnad av deras Restaurang/Pub. Skicenters restaurang/pub/skiduthyrning ligger mitt i skidbacken på Avasjösidan och rymmer efter deras utbyggnad 150 sittande personer.

Utöver restaurangen och skid/skoteruthyrningen har de även en skidshop där man kan handla allt från handskar till tröjor.

Vi tackar våra företagare för trevliga möten!

 


Torsdagen den 15 februari 2018 har kommunchefen och affärscoachen varit ut och träffat ytterligare två företag som håller till på industriområdet i Dorotea.
 
Det första företaget de besökte var Bewi. På Bewi tillverkas bland annat EPS isolering, kantelement och fiskelådor. Doroteafabriken är Sveriges nordligaste fabrik. Bewi har norska ägare och förvärvade fabriken i Dorotea år 2013 som då hette AC Cellplast AB.
 
I Dorotea är det Adrian Nilsson som är arbetsledare, han tillträde tjänsten 2014. Idag har Bewi 7 anställda varav 1 kvinna och 6 män. Tidigare har det varit väldigt säsongsbetonat och personalstyrkan har fått anpassats därefter men nu känns läget stabilare säger Adrian. Förhoppningen finns istället att de ska kunna utöka personalstyrkan inför sommaren.

 
Andra företaget som de besökte var hos Axner Hahlin och Lajksjömon Energi & Miljö ab.
 
Axner har varit egenföretagare praktiskt taget hela sitt liv som han själv säger. Innan han startade Lajksjömon Energi var han jordbrukare med bland annat mjölkkreaturer. Tidigare hade Axner även ett sågverk men idag är hans huvudsakliga syssla att leverera värme, förädla spån till briketter samt skogsavverkning. Tidigare skapade Axner briketterna själva men idag köper han in de volymer som behövs. Värmeanläggningen som värmer större delar av industriområdet har Axner byggt själv. Idag har Axner 2 anställda utöver han själv, de jobbar huvudsakligen ute i skogen. Axners motto här i livet är "Det finns inget som är omöjligt, det tar bara lite längre tid"
 
Vi tackar våra företagare för två trevliga möten!

Torsdagen den 8 februari 2018 var det dags för ett nytt företagsbesök. Denna gång besökte kommunchefen, kommunalrådet samt affärscoachen företaget Norrmodul som har sin verksamhet ute på industriområdet i Dorotea.

Företaget ägs av Sören Granberg, Simone Granberg samt Johan Granberg. De köpte verksamheten år 2005 och är idag 4 anställda i Dorotea men har sätet i Umeå där de idag har 5 anställda.

Norrmodul tillverkar skyddsinklädnader och bilinredning till fordon. De bygger även om hantverksbilar och lätta lastbilar samt monterar belysning, alkolås med mera. Delarna för inredningen till fordonen tillverkas på fabriken i Dorotea och skickas sedan till Umeå för montering. Företaget bygger om cirka 400 bilar per år. De tillverkar även satser som man själv kan montera i bilarna, och under förra året tillverkade de cirka 5000 satser som de skickade ut.



Att ta fram en digitalritning för dessa fordon är en ganska omfattande procedur säger Sören. Detta görs av Simone idag. Efter att en ritning tagits fram skapas en prototyp för att se att allt passar i den nya bilmodellen. Ibland finns inte bilmodellerna i Sverige, berättar Sören. En gång var de tvungna att åka till Tyskland för att mäta upp den nya bilmodellen innan de kunde börja tillverka prototypen. För att underlätta detta arbete med framtagning av digitala ritningar håller de på att kolla över en ny mätutrustning för att kunna mäta bilen digitalt.

Norrmodul har även haft en byggverksamhet som de avvecklade under förra året.

Vi tackar Sören för ett trevligt besök!


 

Torsdagen den 1/2 2018 var kommunchefen, tekniska chefen, kommunalrådet samt affärscoachen ute och besökte några företagare på industriområdet i Dorotea.

Första stoppet var hos NSD Maskin & Slip AB. Företaget drivs av bröderna Simon och Daniel Näslund. Deras verksamhet startade 2013 som enskild firma och kallades då Näslunds slipservice. Med växande kundunderlag och en mycket snabb utveckling ombildades företaget 2016 till NSD Maskin & Slip AB.

På företagsbesöket idag berättar Simon och Daniel att de börjar behöva en större lokal inför en eventuell expansion av företaget, där de bland annat behöver av en lagerlokal.
De ser positivt på framtiden och vill utvecklas och bli större, med fler anställda samt bredare arbetsradie, vilket är idag cirka 60 mil.

Första steget för NSD maskin & slip blir att anställa en ny men Simon ser möjligheter att växa ännu mer inom en 5-årsperiod.

Andra stoppet var hos Xtreme Loggers där Britt-Inger ekonomiansvarig tog emot oss, tyvärr hade Sören ägaren av företaget fastnat i en transport och kunde inte delta i mötet.


Xtreme loggers startades år 2005 och har idag 6 anställda utöver Sören och Britt-Inger. 

Britt-Inger berättar att det har varit en tuff resa för dem men med facit i hand var det rätt beslut att starta företaget. De har ett gäng helt underbara medarbetare som verkligen gör ett kanonjobb där ute säger hon. Hon själv skulle aldrig våga vara ute i mörkret helt ensam som dessa grabbar oftast är, vare sig mörker eller kyla stoppar dem från att jobba. Det är en tuff bransch att jobba i. Få förstår hur avancerat yrket egentligen är att köra exempelvis skördare.

Denna bransch handlar inte bara om att producera det gäller även att göra rätt säger Britt-Inger.

Vi tackar våra företagare för två otroligt givande möten!

Uppdaterad den 21 juni 2022,