Saemien gïele - Samiska språket

Samiska språket tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är inte ett språk, utan kan delas in i tre huvudspråk, dessa kan i sin tur upp i nio samiska språk. Samiskans tre huvudspråk är: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Östsamiska talas på Kolahalvön i Ryssland, centralsamiska talas i Finland, Norge samt Sverige och sydsamiska talas i Norge och Sverige.

I Sverige talas sydsamiska, umesamiska, pitesamiska, lulesamiska och nordsamiska (fler samiska språk kan även förekomma). Gränserna mellan de olika samiska språken är inte skarpa utan förändras gradvis. Samiska språken skiljer sig åt mer eller mindre, skillnaderna mellan sydsamiska och nordsamiska kan liknas med svenska och danska, det kan därför vara svårt att förstå varandra inom vissa språkområden.

Det finns flera små samiska språk med endast några få talare. Dessa utdöende språk illustrerar hur svårt det kan vara för en minoritet att bevara sitt språk när ett majoritetsspråk tar över i ett område. Alla samiska språk är klassade som hotade språk enligt FN-organet UNESCO. Ett språk är hotat när talarna försvinner eller övergår till att tala ett annat språk, vanligtvis ett majoritetsspråk.

Det sydsamiska språkområdet omfattar i stora drag Västerbotten, Jämtland, delar av Härjedalen och Dalarna samt motsvarande områden på norska sidan. Dorotea kommun ligger inom det sydsamiska språkområdet och är beläget inom det samiska kärnområdet.
Förutom sydsamiska så talas även umesamiskan i det sydsamiska språkområde, de första böckerna som trycktes på samiska på 1600-talet var skrivna på umesamiska. Umesamiskt språkområde ligger i den nordligaste delen av det sydsamiska språkområdet. Umesamiskan har drag både av nordsamiska och sydsamiska.

Pitesamiskan är samiskt språk med få talare, där de flesta som talar språket bor kring Arjeplogs området, i Norge är detta språk utdött.

Lulesamiskt språkområdet är kring Jokkmokk och Gällivare samt kring Tysfjord i Norge. Lulesamiska talas framförallt i Jokkmokksområdet, men även i Arjeplogs- och Gällivareområdet. Lulesamiska och nordsamiska är nära besläktade och med lite vana förstår man varandra ganska bra.

Nordsamiskans språkområde beskrivs som norra delarna av Norge, Sverige och Finland. Området sträcker sig från Gällivare i söder till Utsjoki i Finland i norr. Nordsamiska är det samiska språket som har flest talare i Saepmie.

 

Uppdaterad den 15 oktober 2023,

Saemien reeremedajve - Samiskt förvaltningsområde

Saemien Iktedäjja - Samisk Samordnare
Sanna-Lisa Streuka

Telefovne/Telefon:
0942 - 141 71

E-påste/E-post: sanna-lisa.streuka@dorotea.se