Mer information om

Anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan är till för barn och elever som av olika anledningar inte kan läsa enligt grundskolans, gymnasieskolans eller vuxenskolans kursplaner.

Anpassade grundskolan i Dorotea är integrerad med den vanliga grundskolan. Utbildningen i den anpassade grundskolan syftar till att ge dig med utvecklingsstörning, en anpassad utbildning utifrån dina egna förutsättningar. Så långt det är möjligt motsvarar utbildningen den som ges i grundskolan.

Innan en elev placeras i anpassad grund- eller gymnasieskola ska en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning göras.

Tidigare kunde vårdnadshavare alltid tacka nej till plats på anpassad grund- eller gymnasieskola. Nu finns ett undantag som gör att barn kan tas emot utan vårdnadshavarnas medgivande, om det finns synnerliga skäl med hänsyn till barnets bästa. Andra förändringar i lagen är att elever med autism, utan utvecklingsstörning, inte tillhör målgruppen för anpassad grund- och gymnasieskola.

Vad är anpassad grundskola?
I anpassad grundskola utgår man från att eleverna behöver gott om tid för sitt lärande och undervisningen anpassas efter elevernas egna förutsättningar. Anpassad grundskola är ganska lik den vanliga grundskolan, men undervisningen är mer grundläggande och konkret.

Inom anpassad grundskola finns en inriktning som heter träningsskola. I träningsskolan är undervisningen än mer konkret och verklighetsanknuten. Eleverna har här ett större behov av individuellt anpassad undervisning.

Vilka är anpassad grundskola till för?
Anpassad grundskola är till för elever som har rätt till anpassad grundskola enligt skollagen, 7 kap, 5 §. Där står att: "Barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning, ska tas emot i anpassad grundskola."

Eftersom anpassad grundskola är en särskild skolform krävs ansökan/medgivande för att bli mottagen.

Får eleven betyg i anpassad grundskola?
Om en elev eller elevens vårdnadshavare begär det, ska betyg sättas i anpassade grundskolans ämnen i slutet av varje termin från och med årskurs 6. Som betyg ska någon av beteckningarna A, B, C, D eller E användas.

Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. För den elev som inte uppnår kraven för betyget E, ska betyg inte sättas i ämnet. Träningsskolan är en särskild inriktning avsedd för elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av ämnen.

I träningsskolan finns kunskapskrav för årskurs 9. Dessa uttrycks i två kravnivåer, grundläggande och fördjupade kunskaper. Eleverna kommer fortsatt att få sina kunskaper bedömda efter sina förutsättningar. Efter avslutad skolgång får eleven ett intyg.

Har eleven skolplikt i anpassad grundskola?
Ja, från det år eleven fyller 7 år. Skolplikten innebär att alla elever har rätt och skyldighet att delta i undervisningen.

Hur många år går eleverna i anpassad grundskola?

Skolgången är nio år, med möjlighet till ytterligare två år, om kunskapskraven inte har nåtts innan dess.

Hur bedrivs undervisningen?
Elevernas lärande tar längre tid och det behövs en väl tillrättalagd undervisning i små grupper. Eleverna har ibland också andra funktionsnedsättningar, till exempel syn- eller hörselsvårigheter, rörelsehinder, tal- och språksvårigheter, vilket undervisningen anpassas utifrån. Inom anpassad grundskola arbetar personal med olika kompetenser, specialpedagoger, lärare, förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare och elevassistenter.

Vilken läroplan och kursplan läser eleverna efter?
Anpassad grundskola är en egen skolform. Undervisningen utgår från anpassade grundskolans läroplan och kursplaner. I anpassad grundskola kursplan ingår samma ämnen som i grundskolan. Anpassad grundskola har en egen timplan.

I träningsskolans kursplan ingår fem större ämnesområden som tillsammans ska ge individen förutsättningar för en god helhetsutveckling: estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning.

Uppdaterad den 26 september 2024,

Grundskola

Skolchef
Nicklas Nilsson
0942-141 01
nicklas.nilsson@dorotea.se 

Rektor Grundskola F-9 samt Risbäcks fjällskola
Nicklas Nilsson
0942-141 01
nicklas.nilsson@dorotea.se

Biträdande rektor Grundskola F-9 samt Risbäcks fjällskola
Tomas Forslund
0942-140 96
tomas.forslund@dorotea.se 

Rektor förskola
Sara Mårtensson
Telefon: 0942 - 141 03
sara.martensson@dorotea.se

Studie- och Yrkesvägledare
Anna-Karin Dahlström
Telefon: 0942-141 28
anna-karin.dahlstrom@dorotea.se

Expedition  Strandenskolan
Camilla Nordin
Telefon: 0942 - 141 00
camilla.nordin@dorotea.se

_____________________________

Ansvarig nämnd
Kommunstyrelsen
info@dorotea.se