Nödvatten och nödvattenplan
Om det vanliga dricksvattnet slutar fungera, behöver vattnet distribueras på andra sätt. Dorotea kommuns nödvattenplan finns för att säkerställa att invånare och samhällsviktiga verksamheter får tillgång till vatten vid en allvarlig störning i vattenförsörjningen.
Det här gäller vid en vattenkris
Om det vanliga dricksvattnet inte fungerar, till exempel på grund av ett långvarigt strömavbrott, tekniskt fel eller sabotage, träder kommunens nödvattenplan i kraft. Planen beskriver hur kommunen ska agera och vad du som invånare behöver känna till.
Viktigt att veta
Som privatperson i Dorotea kommun kan du inte räkna med att få nödvatten förrän efter 24 timmar. För våra samhällsviktiga verksamheter, som vård och omsorg, gäller 12 timmar.
Nödvattnet är endast avsett för dryck och matlagning – inte för hygien, disk eller toalettspolning. Vid behov hänvisas du till exempelvis sjövatten, regnvatten eller snö. Det betyder att du själv ansvarar för att ha tillgång till vatten hemma för att klara dig under det första dygnet, men gärna längre. En god hemberedskap är avgörande i en kris. Enligt MSB bör varje hushåll kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka.
Så mycket vatten behöver du
Livsmedelsverket rekommenderar att varje person har minst 3–5 liter vatten per dygn för att klara grundläggande behov som att dricka och laga mat. För hushåll med barn, äldre eller husdjur kan behovet vara större.
Förvara vatten hemma - så gör du:
Fyll rena plastdunkar eller PET-flaskor med kallt dricksvatten
Förvara vattnet mörkt och svalt, gärna i källare eller skafferi
Byt ut vattnet var sjätte månad
Märk dunkarna med datum
Tänk även på att du kan spara vatten i badkar, hinkar eller andra kärl om du i förväg får veta att en avstängning är på väg.
När nödvatten distribueras
Om en störning varar längre än 24 timmar kommer kommunen att börja distribuera nödvatten till allmänheten via särskilda utdelningsplatser. Information om var dessa platser finns och hur utdelningen sker ges då via:
Hemsida
Sociala medier
Lokalradio eller andra tillgängliga kanaler
Vid en kris kan ordinarie informationskanaler vara ur funktion. Därför är det viktigt att följa krisinformation.se och Sveriges Radio P4 Västerbotten för aktuell information.
Nödvattenplanen tar höjd för de tre första dygnen i en vattenkris. Vid längre störningar kan fler insatser och prioriteringar tillkomma, till exempel för hygien.
Om vattnet är otjänligt men går att koka
Vid vissa störningar, som mikrobiologisk förorening, kan kranvattnet fortfarande användas efter kokning. I dessa fall förväntas hushåll att själva hantera behovet av dricksvatten och koka det.
Nödvatten distribueras i första hand när det inte går att lösa situationen genom kokning.